"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Εξοπλισμοί / Τουρκία

Τουρκικοί εξοπλισμοί δεν είναι μόνο το F-35! Το πρόγραμμα “εφιάλτης” της Άγκυρας


Η ελληνοτουρκική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες δεν αντιμετωπίζεται από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ως μια κρίση με “ημερομηνία λήξης” την 24η Ιουνίου, ημέρα των εκλογών στην Τουρκία.

Ούτε καν ως μια κρίση που θα αποκλιμακωθεί κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι αναλύσεις που γίνονται πλέον έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση μια διαρκώς διογκούμενης απειλής από έναν αντίπαλο που στρατιωτικά θα είναι πανίσχυρος.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για την Ελλάδα.

Η Τουρκία δεν έχει κρύψει ότι φιλοδοξεί να γίνει μέχρι και πυρηνική δύναμη κι αυτό δεν είναι υπερβολή.

Οι υποθέσεις της παραλαβής των F-35 από τις ΗΠΑ και η πιθανότητα προμήθειας αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία είναι τα πιο γνωστά και προβεβλημένα από τον Τύπο εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας.

Για το μεν πρώτο δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις από τους Έλληνες επιτελείς.

Η Τουρκία αργά ή γρήγορα, με Ερντογάν ή μετά απ΄ αυτόν θα παραλάβει τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

Για τους S-400 οι οποίοι αν παραληφθούν θα κλείσουν την τελευταία μεγάλη μαύρη τρύπα στον αμυντικό μηχανισμό της Τουρκίας, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ναυαγίου.

Παρόλα αυτά η Τουρκία έχει έτοιμες εναλλακτικές λύσεις, με την αγορά είτε ευρωπαϊκών ,είτε αμερικανικών συστημάτων και τέλος με την κατασκευή δικού της αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς!

Η προσπάθεια της Άγκυρας να παράξει δικά της όπλα είναι η σοβαρότερη απειλή για την Ελλάδα!

Το καθεστώς Ερντογάν έχει θέσει στόχο να παράγει τα επόμενα χρόνια το 80% των οπλικών του συστημάτων.

Ακόμη κι αν ο στόχος μοιάζει υπερβολικά φιλόδοξος, είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει πλέον κατορθώσει να διαθέτει δικά της όπλα ,όπως για παράδειγμα UAV που είναι ικανά να μεταφέρουν και όπλα!

Η πιο πρόσφατη καταγραφή του τουρκικού εξοπλιστικού εφιάλτη έγινε αυτή την εβδομάδα, μέσω μιας επιστημομνικής μελέτης του ΕΛΙΑΜΕΠ ,την οποία υπογράφει ο Νικόλαος Παούνης Ερευνητής του Επιστημονικού Οργανισμού Ε.Κ.Ε.Ο.

Το κεφάλαιο στο οποίο γίνεται η καταγραφή του τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος δικαιολογεί τις ανησυχίες των επιτελών του ΓΕΕΘΑ.

Τι γράφει ο Νικόλαος Παούνης στην μελέτη του για το ΕΛΙΑΜΕΠ:

“Το εξοπλιστικό πρόγραμμα για το Στρατό Ξηράς περιλαμβάνει το πρόγραμμα ανάπτυξης εθνικού άρματος μάχης (ALTAY) και θα αφορά την εγχώρια κατασκευή 250 (+750) νέων αρμάτων για τις χερσαίες δυνάμεις.

Το όχημα PARS (8×8) και το ΤΟΜΑ Tulpar (που θα συνοδεύει τα άρματα ALTAY), το οποίο ενσωματώνει 100% τουρκικά όπλα, αισθητήρες και συστήματα, σχεδίασης Otokar.

Πρόγραμμα αναπτύξεως πυραύλων επιφανείας-επιφανείας Bora/Khan (εμβέλεια 280 km)11, και 4 εκδόσεις πυραύλων J-600T Yıldırım, εκ των οποίων η τελευταία (IV) θα έχει εμβέλεια έως 2.500 χλμ. (δυνατότητα εξοπλισμού και με χημικές κεφαλές).

Κατασκευή πλωτών γεφυρών εφόδου Samur,

Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων T-122 Sakarya,

και σύγχρονων πυροβόλων (370 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα T-155 Firtina των 155mm, 160 ρυμουλκούμενα Panter 155mm).

Επιπλέον, 336 τακτικά τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα μαζί με 1.075 οχήματα φορείς όπλων και 2.720 τροχοφόρα οχήματα, έρχονται να προστεθούν στο δυναμικό του Στρατού (Kirpi, Kobra, Ejder κ.α.).

Εθνικό πρόγραμμα για 51+40 ελικόπτερα τύπου Τ-129 ΑΤΑΚ (ιταλοτουρκικής κατασκευής τα οποία ενεπλάκησαν στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» με ικανοποιητικά αποτελέσματα, παρά την απώλεια μιας μονάδας)12.

Ανανέωση ελικοπτέρων γενικής χρήσεως με το S-70 στο πλαίσιο συμπαραγωγής η οποία θα αποδώσει 121 μονάδες για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις λοιπές κρατικές υπηρεσίες.

Επαύξηση δυνατοτήτων στον τομέα της αερομεταφοράς συντελείται και με την προμήθεια 8 CH-57F Chinook.

Ευρύτατο πρόγραμμα κατασκευής μη επανδρωμένων αεροχημάτων Altinay, Baykuş, Keklik, 10 MALE ANKA-S13, Bayraktar/TB2, Vestel Karayel. Μάλιστα τα Bayraktar-TB2 φέρουν εγχώριας κατασκευής πυραύλους UMTAS/MAM-L (δοκιμάστηκαν εξίσου επιτυχώς στο Afrin). Επιπλέον αναπτύχθηκαν αναλώσιμα drones για επιθέσεις «καμικάζι», υπό την επωνυμία STM Alpagu και Kargu, και UAV ηλεκτρονικού πολέμου Togan14.

Τέλος, στο αεροπορικό σκέλος των εξοπλισμών προέχει η απόκτηση 116- 119 μαχητικών αεροσκαφών F-35 (100 F-35A + 16-19 F-35B για επιχειρήσεις από το υπό ναυπήγηση σκάφος Anadolu), η ένταξη 4 «Ιπτάμενων ραντάρ» (ΑΣΕΠΕ) MESA Β-737, η προμήθεια 10 μεταφορικών αεροσκαφών τύπου Α-400Μ, 2 αεροσκαφών διοίκησης και ελέγχου Gulfstream η κατασκευή των εκπαιδευτικών και η σχεδίαση του εθνικού μαχητικού TF-X (αντικαταστάτης των F-16). Hürkuş.

Πρόγραμμα ναυπηγήσεως του εθνικού πλοίου MILGEM, ως βάση για τη ναυπήγηση 8 κορβετών και 4 φρεγατών για το Τουρκικό Ναυτικo15. Πρόγραμμα προμήθειας 15 ελικοπτέρων SAR για τις ανάγκες της Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών. Ναυπήγηση έξι υποβρυχίων Type 214, αντίστοιχα των ελληνικών «Παπανικολής».

Ναυπήγηση 16 περιπολικών τύπου P1200. Ένταξη δυο αποβατικών πλοίων LST (Bayraktar & Sancaktar), και 8 ταχέα αποβατικά LCT. Ναυπήγηση 1 πλοίου αμφίβιας εφόδου LPD, το περίφημο mini- αεροπλανοφόρο “Anadolu” με δυνατότητα μεταφοράς 1 τάγματος πεζοναυτών, ελικοπτέρων και ικανού αριθμού ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, από το οποίο θα μπορούν να προς-απονηώνονται F-35B16.

Ανάπτυξη τεχνολογιών υποβρύχιων οπλικών συστημάτων όπως το Ahtapot της Aselsan.

Κατασκευή αντιπλοϊκών βλημάτων Atmaca, με συνολική εμβέλεια 222km (συνεργασία Roketsan-Armerkom)17, και τέλος ναυπηγήσεις πλοίων ερευνών (Barbaros), συλλογής πληροφοριών, ωκεανογραφικών κ.α.

Τα Διακλαδικά προγράμματα περιλαμβάνουν τα κάτωθι: ολοκληρωμένο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου Hava Kuvvetleri Bilgi, και τοποθέτηση σε τροχιά 26 συνολικά δορυφόρων διαφόρων κατηγοριών (π.χ. τηλεπικοινωνιακούς, επιτηρήσεως για συλλογή πληροφοριών από το διάστημα σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο18.

Μακροπρόθεσμα προγραμματίζεται η δημιουργία κέντρου εκτοξεύσεως δορυφόρων, και η ανάπτυξη σχετικών συστημάτων για στρατιωτική χρήση και για προσδιορισμό θέσεως (GPS). Παράλληλα δημιουργήθηκε Διεύθυνση Άμυνας Κυβερνοχώρου. Ανάπτυξη συστημάτων Η/Π (παρεμβολείς KORAL-ED/ET)19, κρυπτογραφικών συσκευών, διακλαδική προστασία επικοινωνιών των μονάδων με τα επιτελεία, κέντρα ακροάσεως, αισθητήρες κλπ.

Ένα από τα επιτεύγματα του τουρκικού ιδρύματος επιστημονικών και τεχνολογικών ερευνών TÜBİTAK, είναι το στρατηγικού επιπέδου ψηφιακού δικτύου επικοινωνιών TAFICS, για την συνεργασία των Κλάδων και η επικοινωνία με φωνητικά δεδομένα, αποστολή εγγράφων, εικόνων, φωτογραφιών, υψηλής ποιότητας και ταχύτητας. Επίσης δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη των ρομποτικών εφαρμογών.

Τέλος υπάρχει σε εξέλιξη ευρύτατο προγράμματα αναπτύξεως όπλων και αισθητήρων, όπως το βλήμα cruise SOM, βόμβες και πυρομαχικά διαφόρων ειδών και δυνατοτήτων, πύραυλοι αέρος-αέρος Bozdoğan («Νανογέρακο» βλήμα μέσου μεγάλου βεληνεκούς),τορπιλών (AKYA), αντιαρματικών βλημάτων UMTAS και ρουκετών Cirit (προσαρμόζονται και
Gökdoğan («Πετρίτης», βλήμα μικρού βεληνεκούς σε επιθετικά ελικόπτερα και UAV), τυφέκια ελευθέρων σκοπευτών κλπ.

Πρόσφατα επελέγη ως το νέο α/α σύστημα μεγάλου βεληνεκούς το ρωσικό S-400, ενώ εξετάζεται και η προμήθεια πυροβολαρχιών SAMP (μάλλον εναλλακτικά). Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια 45 αντιαεροπορικών εκτοξευτών για χαμηλά ύψη με σκοπό την προστασία βάσεων (HISAR-A), καθώς και το Α/Α σύστημα κάλυψης φαλαγγών Korkut SPAAG ACV-30.

Τέλος επισημαίνεται η ενδεχόμενη πρόθεση της γείτονος χώρας να μετεξελιχθεί από συμβατική σε πυρηνική δύναμη. Η συνεργασία με το Πακιστάν σε επίπεδο στρατηγικών εταίρων πιθανόν να περιλαμβάνει και αντίστοιχες πτυχές”.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s