"Greek National Pride" blog / AFRICA

Κλείδωσε το «Βόρεια Μακεδονία» – Τι προβλέπει η συμφωνία


Διάγγελμα πραγματοποιεί αυτήν την στιγμή ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το τηλεφώνημα του Σκοπιανού ομολόγου, Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη συμφωνίας στο ονοματολογικό.

Νωρίτερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον κ. Ζάεφ ***κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντάς του χαρακτηριστικά «υπάρχει συμφωνία, τηρεί όλες τις προϋποθέσεις: Erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση».

Δείτε ζωντανά:

Τα ταξιδιωτικά έγγραφα και η συμφωνία με τον Ζάεφ

«Η συμφωνία προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων, δεν θα είναι Μακεδόνας σκέτο όπως σήμερα, αλλά Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Πέραν αυτών, μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι συμφωνήσαμε οι γείτονες στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, να αφαιρέσουν οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλυτρωτική.

Απαλείφονται οι αναφορές για μακεδονική μειονότητα και ανάγκη προστασίας της. Αφαιρούνται ιστορικές αλυτρωτικές αναφορές. Με τον κ. Ζάεφ καταλήξαμε σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Αφού υπογραφεί η συμφωνία από τους ΥΠΕΞ, θα πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή των γειτόνων μας».

«Τέλος στον αλυτρωτισμό»

«Εδώ και πάνω από 70 χρόνια και ιδιαίτερα μετά την ανεξαρτητοποίησή της, έφερε την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την οικειοποίηση της βαριάς κληρονομιάς.

Προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις και προκειμένου η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων, συμφώνησαν να αλλάξουν την ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. Συμφώνησαν να αλλάξουν την ονομασία σε Δημοκρατία της Βόρεια Μακεδονίας.

Θα υλοποιηθεί τόσο σε ό, τι αφορά τις διεθνείς τους σχέσεις, όσο και στο εσωτερικό τους. Θα ισχύει erga omnes, δηλαδή συμφώνησαν να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Οι 140 χώρες που τους αναγνώριζαν ως Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν πλέον ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για τέλος του αλυτρωτισμού.

«Για πρώτη φορά δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας», συνέχισε.

Επικρατέστερο όνομα το «Βόρεια Μακεδονία» 

Αν και ακόμα, οι δυο πλευρές κρατούν εν κρυπτώ τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, πληροφορίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι τα σημαντικότερα σημεία της είναι τα εξής:

1. Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.

2. Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα, και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας».

3. Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.

4. Αναγνωρίζεται «μακεδονική γλώσσα» («Macedonian language»), με τη σημείωση ότι η «Βόρεια Μακεδονία» αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης.

5. Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Αν πράγματι ισχύουν τα δύο τελευταία σημεία, τότε πρόκειται για επικύρωση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων, τον οποίο η συμφωνία υποτίθεται ότι ματαιώνει.

Συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και μετά κύρωση της συμφωνίας στην Βουλή 

Προϋπόθεση για την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή των Ελλήνων είναι να προχωρήσουν τα Σκόπια σε συνταγματική αναθεώρηση.

«Η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ από τη δική μας πλευρά, θα κυρωθεί δηλαδή από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου έχουν πληρωθεί οι βασικές υποχρεώσεις, δηλαδή η συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να τους ενημερώσει για τα βασικά σημεία της συμφωνίας, ενώ θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής τη διοργάνωση ειδικής συνεδρίασης στη Βουλή, αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, για να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία.

***κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο

πηγη

One thought on “Κλείδωσε το «Βόρεια Μακεδονία» – Τι προβλέπει η συμφωνία

  1. Προς Θεού μη τύχη και διαπραγματευτεί ο Τσίπρας κάποιο άλλο Εθνικό μας Θέμα σαν το Αιγαίο ή την Θράκη.
    Προς Θεού , θα μείνει μισή η Ελλάδα κι αυτός θα χαζογελάει ότι έκανε κάτι το καλό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s