"Greek National Pride" blog / AFRICA

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε συμφωνία για το Σκοπιανό – ΒΙΝΤΕΟ


Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes

Για μια «καλή συμφωνία» της ελληνικής κυβέρνησης με τους Σκοπιανούς έκανε λόγο ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η συμφωνία περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes (μία ονομασία έναντι όλων)και εξασφαλίζει την ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος από πλευράς Σκοπίων και την απαλοιφή των αλυτρωτικών σημείων.

«Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας, που κάποιοι στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Ειναι θετική εξέλιξη. Η συμφωνία προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως αυτή η «καλή» συμφωνία θα πρέπει να υλοποιηθεί από τους γείτονες.

Ο πρωθυπουργός είπε πως στη συνέχεια θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής ώστε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να γίνει με βάση το άρθρο 149 του κανονισμού ειδική συνεδρίαση ώστε να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία. «Χρέος η νηφαλιότητα για μία συμφωνία που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

Παυλόπουλος: Διαβατήριο των Σκοπίων ο σεβασμός της ιστορίας 

«Είναι σαφές πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον πρωθυπουργό, αμέσως μετά την ενημέρωσή του για τις εξελίξεις από τον Αλέξη Τσίπρα.

«Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξης τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας για την Ευρώπη»,ξεκαθάρισε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατ’ αρχήν συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το «Βόρεια Μακεδονία»

Το απόγευμα της Τρίτης (12/06) πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

«Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes», σημείωναν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης αμέσως μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, φέρεται να έχει «κλειδώσει» μια καταρχήν συμφωνία ως προς το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija / Republic of North Macedonia) και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω διαγγέλματος απόψε το βράδυ, στις 19:30. Την ίδια ώρα θα απευθύνει διάγγελμα και ο Ζόραν Ζάεφ προς τον λαό των Σκοπίων.  

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τέλος, θα ανακοινωθεί και το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες, το οποίο θα γίνει – κατά πάσα πιθανότητα – προς το τέλος της εβδομάδας.

Τι περιλαμβάνει η καταρχήν συμφωνία των δύο πρωθυπουργών

Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε πως η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφδεν σημαίνει πως υπάρχει και οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Αντιθέτως, τώρα ξεκινούν όλα…

Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι εξαιρετικά επωφελής για την Ελλάδα, ενώ τονίζουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να δείξει τις καλύτερες των προθέσεων προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του ονοματολογικού ζητήματος.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες αφού, ακόμη και μια λέξη (για να μην πούμε ένα γράμμα) μπορεί να αλλάξει το σύνολο της συμφωνίας.

Μετά το σημερινό τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ, ξεκινά μια μακρά διαδικασία σε Σκόπια, Ελλάδα, ΕΕ και ΝΑΤΟ ώστε να επικυρωθεί από όλες τις πλευρές η νέα ονομασία.

Τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων

Οι πληροφορίες που έρχονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι ελάχιστες, όμως, κάποια στοιχεία συγκλίνουν σε ορισμένα σημεία – κλειδιά στα οποία υπάρχει κοινή γλώσσα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Αυτά είναι:

  • Το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα γράφεται στα σλάβικα, στα αγγλικά ή και στα δύο, δηλαδή Severna Makedonija / Republic of North Macedonia.

  • Η γλώσσα της χώρας θα είναι τα «μακεδονικά». Ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας θα ξεκαθαρίζεται ότι η γλώσσα των Σκοπιανών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο και είναι σλαβικής προέλευσης.

  • Η εθνότητα θα είναι η «μακεδονική», δηλαδή οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα λέγονται «Μακεδόνες πολίτες» και στα επίσημα έγγραφα θα αναγράφονται ως: «citizen of the Republic of North Macedonia». Στο κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει σημείωση ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τους αρχαίους Μακεδόνες.

  • Θα υπάρχουν ρητές αναφορές για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και για την απαλοιφή αλυτρωτικών σημείων.

  • Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει σαφής δέσμευση της σκοπιανής ηγεσίας για απομάκρυνση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και κάθε μνημείου που θα παραπέμπει στην αρχαία Μακεδονία.

  • Θα υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές για τον τρόπο που θα αναγράφονται τα εμπορικά και όχι μόνο σήματα. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι η σύντμηση SMK ή δεν θα υπάρχει το S (Severna).

  • Ρητή αναφορά στο erga omnes ώστε να αποφευχθεί η διπλή ονομασία. Ταυτότητες, διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα στα Σκόπια θα έχουν το νέο όνομα.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την αρχική συμφωνία θα υπάρξει μια σειρά από βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι να υπάρξει οριστική λύση.

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις και στις δύο χώρες.

Κατ’ αρχάς, η συμφωνία των δύο κυβερνήσεων θα πρέπει να ψηφιστεί από τη βουλή των Σκοπίων. Αν ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ αρνηθεί να επικυρώσει την απόφαση, τότε θα χρειαστεί και δεύτερη ψηφοφορία. Αν βγει και αυτή θετική, τότε δεν μπορεί να την ξαναμπλοκάρει ο Ιβανόφ.

Στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στα Σκόπια (όπως έχει προαναγγείλει ο Ζάεφ) και σε περίπτωση θετικής απόφασης των πολιτών, θα ξαναψηφίσει η βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του συντάγματος. Στην ψηφοφορία αυτή απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 2/3.

Αν «περάσουν» όλα τα παραπάνω η συμφωνία θα φτάσει στην ελληνική βουλή. Πότε θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

«Όχι» από Καμμένο σε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία»

Την κάθετη διαφωνία του με μια συμφωνία για το Σκοπιανό που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» κατέστησε σαφή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει, όταν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ονοματολογικό, ο κ. Καμμένος σημείωσε πως αν υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις των Σκοπιανών και για δημοψήφισμα, τότε πριν έρθει για κύρωση η συμφωνία στη Βουλή, θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, για να αλλάξει την απόφαση του 1992.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η αποστροφή του προέδρου τον ΑΝΕΛ, ότι μετά την ενημέρωση που είχε με τον κ. Κοτζιά εκτιμά ότι πολύ δύσκολα ο λαός των Σκοπίων θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και ειδικά το δημοψήφισμα.

Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Ιβάνοφ: Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν λύνεται μέσω τηλεφώνου

Σκληρή ανακοίνωση για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων εξέδωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, ισχυριζόμενος ότι τόσο σημαντικά ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν μέσω τηλεφώνου.

«Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό δεν μπορεί να λυθεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών» τονίζει η ανακοίνωση του γραφείου του Ιβάνοφ, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στον τηλεοπτικό σταθμό Telma.

Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Με γιγαντοαφίσες στους δρόμους των Σκοπίων καταγγέλλουν τον Ζάεφ για «προδοσία»

Γιγαντοαφίσες που καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για προδοσία , εμφανίστηκαν στα Σκόπια την Δευτέρα, όπου πραγματοποιήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Ζάεφ θέλει να αλλάξει το όνομα για να ικανοποιήσει την Ελλάδα. Προδοσία! Τέλος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα», είναι το σύνθημα σε γιγαντοαφίσες σε δρόμους των Σκοπίων.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ είναι πρώτη φορά που δημόσια προβάλλονται αφίσες κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

 

www.newsbomb.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s