"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Τουρκία

«Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς θερμό επεισόδιο από τουρκική απόβαση σε ελληνικό νησί


Θα κλιμακωθεί η ένταση και μετά τις τουρκικές εκλογές»

«Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς θερμό επεισόδιο από τουρκική απόβαση. Και όταν τελειώσουν οι εκλογές θα σταματήσουν οι εντάσεις από πλευράς της Τουρκίας; Η εκτίμησή μου είναι όχι. Δεν θα σταματήσουν. Θα κλιμακώνει την ένταση με διακυμάνσεις«.

Την «βόμβα» αυτή έριξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εδώ και καιρό έχει εγκαταλείψει τους χαμηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά.

Ας δούμε αναλυτικά τι είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Φώτης Κουβέλης στην αποκλειστική συνέντευξή που παραχώρησε ***στο OnAlert.

Αφού επανέλαβε ότι θεωρεί ορατό τον κίνδυνο ενός ατυχήματος κληθείς να απαντήσει για το εάν το ατύχημα ή το θερμό επεισόδιο μπορεί έχει ως αιτία μια αποβατική ενέργεια υπογράμμισε:

«Αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας και πρέπει να σας πω ότι μέσα από μια αλλοπρόσαλη τακτική και συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θεωρώ όμως ότι είναι οριακή αυτή η εκδοχή.»

Και πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο:

«Εκείνο το οποίο αποτελεί και την απάντηση στα διάφορα σενάρια ή στις διάφορες εκδοχές που αναδεικνύονται από πολλές πλευρές, ή από κάποιες πλευρές, αντιμετωπίζονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας οι οποίες ας το πω για άλλη μια φορά: έχουν τη συγκρότηση τους την αποτελεσματική τους δομή, την συνεχή τους εγρήγορση και στη θάλασσα και στους ελληνικούς αιθέρες.»

Μπορεί το αποκορύφωμα αυτής της έντασης κυριε υπουργέ να είναι κάποιο ατύχημα, σχεδιασμένο ή μη;

Έχω πει επανειλημμένα θα το επαναλάβω ότι το ατύχημα πάντα ως ενδεχόμενο είναι παρόν.

Διότι έχουμε αναχαιτίσεις πολεμικών αεροσκαφών της Τουρκίας από την πλευρά των ελληνικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Δεν είναι πολύ δύσκολο να συμβεί ένα ατύχημα και ένα απλό γεγονός αναχαίτισης να μετατραπεί σε ένα θερμό επεισόδιο. Αλλά και αν δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο που διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε να μην επισυμβεί, δεν θα θερμάνει γενικότερα την περιοχή του Αιγαίου, αλλά θα δημιουργήσει μια περαιτέρω ένταση

Διότι διακινούνται κατα διαστήματα πληροφορίες, σενάρια, περι προσπαθειών αιφνιδιασμού της Ελλάδας, με αποβάσεις σε νησιά όπως για παράδειγμα στα Ίμια. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα ή σε ένα θερμό επεισόδιο; Κι αν υπάρχουν καταρχάς.

Αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας και πρέπει να σας πω ότι μέσα από μια αλλοπρόσαλη τακτική και συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θεωρώ όμως ότι είναι οριακή αυτή η εκδοχή.

Εκείνο το οποίο αποτελεί και την απάντηση στα διάφορα σενάρια ή στις διάφορες εκδοχές που αναδεικνύονται από πολλές πλευρές, ή από κάποιες πλευρές, αντιμετωπίζονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας οι οποίες ας το πω για άλλη μια φορά: έχουν τη συγκρότηση τους την αποτελεσματική τους δομή, την συνεχή τους εγρήγορση και στη θάλασσα και στους ελληνικούς αιθέρες.

Σχολιάζοντας την παρατεινόμενη κράτηση των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών και την κριτική ότι δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες τόνισε:

«Λειτουργεί αποπροσανατολιστικά να μιλάμε για ευθύνες για τη σύλληψη των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών.

Να επαναλάβω ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, ότι επρόκειτο για ένα διασυνοριακό συνηθισμένο επεισόδιο και περιστατικό.

Δηλαδή δυο στρατιωτικοί μας έφυγαν από τη γραμμή και πέρασαν, χωρίς να το επιλέξουν, στην άλλη πλευρά. Λίγα μέτρα πέραν της διαχωριστικής γραμμής Ελλάδας-Τουρκίας. Τέτοια περιστατικά στο παρελθόν λύνονταν με μια επικοινωνία μεταξύ των φυλακίων της περιοχής.

Πλην όμως η τακτική Ερντογάν ενέταξε και αυτό στην κλιμακούμενη ένταση από τη μεριά της. Έτσι σήμερα μετράμε 112 ημέρες να βρίσκονται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανουπόλεως οι δυο στρατιωτικοί μας.

Έχουν υποβληθεί αιτήσεις για την αποφυλάκισή τους, δυστυχώς έχουν απορριφθεί και οι τρεις αιτήσεις. Βεβαίως εμείς θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουν οι στρατιωτικοί με την εκπροσώπησή τους τη νομική, τις προσπάθειες για την αποφυλάκιση, στο νομικό επίπεδο.

Αλλά πρέπει να σας πω παρα πολύ χαρακτηριστικά ότι ακόμη, μετά από την παρέλευση τόσου μεγάλου διαστήματος δεν υπάρχει κατηγορητήριο. Δηλαδή δεν έχει απευθυνθεί συγκεκριμένη κατηγορία και για τους δυο στρατιωτικούς μας. Αυτό μαρτυρά, αυτό το οποίο λίγο πριν σας είπα.

Ότι ενα απλό περιστατικό η Τουρκία το έχει εντάξει όχι μόνο στη ρητορική αλλά και στην πρακτική της έντασης, την οποία επιλέγει να προβάλει, με διακυμάνσεις ομολογουμένως, αλλά αποτελεί αυτό το περιστατικό στοιχείο της έντασης που προκαλεί η Τουρκία προκειμένου να εξάρει τον εθνικισμό στο εσωτερικό της χώρας, ενόψει και των εκλογών.

Το ερώτημα και αντιλαμβάνομαι ότι είναι υπαρκτό:

και όταν τελειώσουν οι εκλογές θα σταματήσουν οι εντάσεις από πλευράς της Τουρκίας;

Η εκτίμησή μου είναι όχι.

Δεν θα σταματήσουν.

Θα κλιμακώνει την ένταση με διακυμάνσεις, στην προσπάθειά της να κρατάει όπως πιστεύει η Τουρκία, ανοιχτό το πεδίο με δήθεν ζητήματα τα οποία είναι υπό αμφισβήτηση, ή γκρίζες ζώνες ή δήθεν διεκδικούμενα από την πλευρά της, κατά τις εξαγγελίες τους, νησιά κτλ.

Κι όλα αυτά τα πράττει κατά την εκτίμησή μου και πάλι προκειμένου μέσα από αυτή την πίεση που ασκείται, από την κλιμακούμενη ένταση, να διαμορφώνει συνθήκες, για να βρεθεί παρούσα η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία έχει παρα πολλά προβλήματα, έχει μια εύθραυστη και αντιφατική εξωτερική πολιτική, η οποία την οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις.»

Πάντως να τονίσουμε πω σε λιγότερο από ένα χρόνο τα ΟΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού θα έχουν στη διάθεσή τους τα τέσσερα σκάφη ανοιχτής θαλάσσης MK.V από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρει ότι ξεκίνησε δημόσιο, ανοιχτό, ηλεκτρονικό, μειοδοτικό διαγωνισμό µε Αντικείµενο την Μεταφορά Τεσσάρων (4) Σκαφών MK.V και Υποστηρικτικού µε Αυτά Εξοπλισµού από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, Χρονικής ∆ιάρκειας ∆ύο Ετών και Έναντι Συνολικής Εκτιµώµενης Αξίας Εννιακοσίων Ενενήντα Χιλιάδων Ευρώ (990.000,00 €).

Ο διαγωνισµός θα διενεργηθεί στις 27 Ιουλίου 2018, ηµέρα Παρασκευή και ώρα 09.00πµ και η ηµεροµηνία λήξης υποβολής των προσφορών στις 23 Ιουλίου 2018 ηµέρα ∆ευτέρα και µέχρι ώρας 11.00.

Να σημειωθεί ότι με την απόφαση αυτή υλοποιείται η παραχώρηση των τεσσάρων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων τύπου MK.V της Αμερικής από εκείνα που αποσύρουν οι seal του Αμερικάνικου Ναυτικού.

Αυτή η απόφαση που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αναβάθμιση της ΔΥΚ έχει ληφθεί από την επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής το 2014 και μάλιστα είχε προηγηθεί 42 προγραμμάτων.

Τα MΚ.V χρησιμοποιούνταν από τους θρυλικούς Seals τόσο για θαλάσσια διείσδυση όσο και για ταχεία αποχώρηση από την ακτή που είχαν προσεγγίσει οι ομάδες των ειδικών επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ένα βίντεο με τα MK.V

 

 

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s