"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τσίπρας στη Σύνοδο: «Μη γίνουμε Τραμπ» 25/06/2018@12:30 Το προσφυγικό δοκιμάζει την Ε.Ε


Χωρίς συναίνεση και κοινό ανακοινωθέν, αλλά με όλες τις πλευρές να διαβεβαιώνουν ότι έγιναν κάποια βήματα προσέγγισης, έληξε χθες η άτυπη «μίνι Σύνοδος» κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, που είχε συγκαλέσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατόπιν «αιτήματος» της Άνγκελα Μέρκελ και στην οποία συμμετείχαν 16 χώρες.

Βεβαίως, ενόσω η ιταλική κυβέρνηση Κόντε συνεχίζει την επιθετική ρητορική κατά προσφύγων και μεταναστών ενώ η Άνγκελα Μέρκελ απειλείται με πολιτική κρίση και αστάθεια εξαιτίας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, είναι προφανές ότι το προσφυγικό θα συνεχίσει να διχάζει την Ευρώπη και η επιχείρηση εξεύρεσης μίας κοινής λύσης και πολιτικής αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο, τάχθηκε υπέρ μίας «ευρωπαϊκής λύσης». «Η Ελλάδα είναι υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, μιας λύσης που δεν αφορά μόνο τις χώρες που αυτήν την στιγμή ζουν το πρόβλημα, αλλά και τις υπόλοιπες», επισήμανε, για να προσθέσει: «Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και επίσης ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση». «Η Ευρώπη πρέπει να διαμοιραστεί τις ευθύνες, να δείξει αλληλεγγύη και όχι να ρίξει τα βάρη στις χώρες που δέχονται αυτήν την πίεση», πρόσθεσε, παραδεχόμενος πως «υπάρχουν ακόμη διαφωνίες». «Όμως, η πλειοψηφία των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν την συνάντηση επιθυμούν ευρωπαϊκή λύση. Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες που συμφωνούν στο ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συλλογικά να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες, πολυμερούς χαρακτήρα, για να λυθεί το πρόβλημα», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στις δευτερογενείς ροές μεταναστών και προσφύγων, ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν έχει «καμία αντίρρηση να υπάρξει συντονισμένα η προσπάθεια για μείωση και των δευτερογενών ροών», αλλά «προέχει για εμάς να μηδενίσουμε τις πρωτογενείς ροές που έρχονται από Τουρκία. Η μείωση των παράνομων πρωτογενών ροών μπορεί να δώσει δυνατότητα να συμφωνήσει δημιουργικά η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που να θυμίσω ότι δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τις πόρτες στη νόμιμη μετανάστευση. Αντιθέτως, κλείνουμε την πόρτα στην παράνομη δραστηριότητα των διακινητών και δίνουμε δυνατότητα νόμιμων ροών μέσω διαδικασίας ασύλου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι ελληνικές προτάσεις

Σύμφωνα, εξάλλου, με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σε μία ευρωπαϊκή πρόκληση, προειδοποίησε ότι «μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και επίσης ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση». Επίσης, ζήτησε «πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία από όσους ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της», ενώ ως προς τις δευτερογενείς ροές, υπενθύμισε στους συμμετέχοντες στη Σύνοδο ότι «δευτερογενείς ροές από Ελλάδα δεν υφίστανται, καθότι έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας». Επιπροσθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε αναθεώρηση ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου με δίκαιη κατανομή βαρών φιλοξενίας, ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής, στήριξη χωρών διέλευσης και προέλευσης, αλλά και την λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών στις χώρες προέλευσης. Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη της αντικατάστασης της Frontex από ισχυρές δυνάμεις Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής και εξέφρασε «σοβαρές επιφυλάξεις» για την πολιτική της «disembarkation» ως προς το εάν αυτή είναι συμβατή με το διεθνές Δίκαιο…  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s