Σε στρατηγική επιλογή αναδεικνύεται η επιδίωξη περαιτέρω διείσδυσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια, καθώς μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση επιδιώκει περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρουμανία, την Βουλγαρία και τη Σερβία.
Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα δώσει το «παρών» στη Θεσσαλονίκη, στην τέταρτη τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης, ο Πρόεδρος της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, κ. Μπόικο Μπορίσοφ και η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, κα. Βιόριτσα Ντάντσιλα.
Μετεξέλιξη
Επί της ουσίας, η τετραμερής πλέον «θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα κρίσιμο διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», όπως λένε παρατηρητές των εξελίξεων στην βαλκανική χερσόνησο. Σημειωτέον πως, σε αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να υποτιμηθεί η αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης, αφού η «νύμφη του Θερμαϊκού» μετεξελίσσεται σε ένα διπλωματικό και οικονομικό κέντρο.
Θετική δυναμική
Παράλληλα, η τετραμερής συνέρχεται σε μία συγκυρία που στα Βαλκάνια δημιουργείται μία νέα, θετική δυναμική. Η δυναμική αυτή προκύπτει από την συμφωνία των Πρεσπών και την άρση του αδιεξόδου στις σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ, από την Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια που «ξεκλείδωσε» την ενταξιακή πορεία των χωρών αυτών προς την Ευρώπη, από την απόφαση για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την πΓΔΜ και Αλβανία, το 2019, από τη συμφωνία Βουλγαρίας- πΓΔΜ, αλλά και από την προώθηση σημαντικών έργων μεταφορών/υποδομών/ενέργειας στα Βαλκάνια (πχ σύναψη συμφωνιών Ελλάδας-Βουλγαρίας με την στήριξη της ΕΕ, για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βάρνας).
«Βαριά» ατζέντα
Με αυτά τα δεδομένα, ο συντονισμός των χωρών της περιοχής και η συμφωνία για έναν κοινό διπλωματικό, οικονομικό και στρατηγικό βηματισμό καθίστανται αναγκαία ούτως ώστε τα Βαλκάνια να εκπέμψουν ένα ενιαίο μήνυμα πως ουδείς μπορεί να υποτιμά την σημασία τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με καλά ενημερωμένους παράγοντες, η ατζέντα των συζητήσεων της τετραμερούς στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει:
-
Περιφερειακές εξελίξεις (ενταξιακή πορεία Δυτικών Βαλκανίων, θέματα ασφαλείας, μετανάστευση/προσφυγικό)
-
Συντονισμό ενόψει της Συνόδου των 16+1 (Κίνα+χώρες Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων) που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 7 Ιουλίου και της Διάσκεψης του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 10 Ιουλίου.
-
Έργα υποδομών/μεταφορών/ενέργειας (θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη παράλληλη συνάντηση αρμόδιων Υπουργών τεσσάρων χωρών. πηγη