"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Tι αποφάσισε το Συμβούλιο Άμυνας για τις πυρκαγιές στην Αττική


Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Άμυνας υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, του  Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ και των Αρχηγών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε ενημέρωση, για τις δραστηριότητες και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ), στο οποίο συμμετείχαν αν. υπουργός Φώτης Κουβέλης και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη βαθιά οδύνη της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου για τα θύματα και τις οικογένειες τους, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως ο αριθμός των ατόμων που έχουν διασωθεί από τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ» έχει φτάσει τους 160, ενώ ανασύρθηκαν και 4 νεκροί. Οι έρευνες συνεχίζονται από τα πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για έναν αγνοούμενο.

«Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή, μια πρωτοφανή καταστροφή μέσα στον αστικό ιστό, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ραφήνας, αλλά και στην Κινέττα. Είδαμε για πρώτη φορά φωτιά μέσα στον αστικό ιστό και μάλιστα με πάρα πολλά ταυτόχρονα μέτωπα. Παράλληλα, τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν ήταν ευνοϊκά για την εξάπλωση της φωτιάς και οδήγησαν στον μεγάλο αριθμό θυμάτων» δήλωσε ο κ. Καμμένος για την κατάσταση των πληγέντων περιοχών μετά την αυτοψία που έκανε το πρωί με ελικόπτερο της ΠΑ συνοδευόμενος από τον κ. Κουβέλη και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος τόνισε πως με αυτές τις δύο πυρκαγιές αντιμετωπίζονται και οι υπόλοιπες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το Συμβούλιο ‘Αμυνας, κατά τη συνεδρίασή του, προχώρησε σε προγραμματισμό για τις κινήσεις των ΕΔ στις επόμενες ώρες. Συγκεκριμένα, το ΣΑΜ -πέρα από τα προβλεπόμενα που γίνονται από τα στελέχη των ΕΔ- αποφάσισε τη διάθεση οργανωμένων περιπόλων εκπαιδευμένου προσωπικού, προς τις πολιτικές υπηρεσίες, για να καλύψουν πιθανές ανάγκες. Επιπρόσθετα έγινε αναδιοργάνωση των περιπόλων, που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, από στελέχη των ΕΔ και την Εθνοφυλακής, για την πρόληψη των πυρκαγιών. Οι περίπολοι τέθηκαν στη διάθεση της πυροσβεστικής, ενώ, όπως ενημέρωσε ο ΥΕΘΑ, θα είναι ενισχυόμενες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΕΔ αλλά και συμμαχικών χωρών. Ακόμα, στις περιοχές θα πετάνε και αεροπορικά μέσα που θα μπορούν να δίνουν σαφέστερη εικόνα και πληροφορίες. Το ΣΑΜ, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, θα χειριστεί τις πληροφορίες που θα έρθουν από τα UAV των συμμαχικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες και να διεξαχθούν συμπεράσματα και για την πρόκληση των πυρκαγιών αυτών, αλλά και για τη διερεύνηση της κατάστασης.

Μάλιστα, στα UAV που επιχειρούν δεν έχει προστεθεί και το θηριώδες Global Hawk, πέραν των drones από την Λάρισα.

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα και στη διάθεση του συστήματος υγείας, αν και μέχρι στιγμής είναι λίγοι οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε αυτά. Ανάμεσα τους και ένας πυροσβέστης που βρίσκεται διασωληνωμένος στην εντατική μονάδα του 251, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, ο κ. Καμμένος τόνισε: «Παρόλο που είναι πράγματι μια πρωτοφανής καταστροφή, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και έχει αναπτυχθεί με ό,τι μέσα διαθέτει. Όσον αφορά τις ΕΔ θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που ζούμε τις τελευταίες ώρες, αλλά και για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τα τελευταία γεγονότα».

Τελος, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ομοιότητες ανάμεσα στις φωτιές του 2007 στην Ηλεία και τις τωρινές, αφού οι πρώτες αφορούσαν περισσότερο δασικές εκτάσεις και δεν ήταν μέσα στον αστικό ιστό, όπως οι χθεσινές.

«Είμαι σε επικοινωνία τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς, την περιφεριάρχη κ. Δούρου, και φυσικά τον πρωθυπουργό, που έχει τον γενικό συντονισμό και που σε όλη την διάρκεια της νύχτας και τώρα που μιλάμε συντονίζει τον κρατικό μηχανισμό. Επειδή έχουμε ζήσει και άλλες τέτοιες περιστάσεις αυτή την φορά υπάρχει καλός συντονισμός και επικοινωνία μεταξύ του κρατικού μηχανισμού» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Νωρίτερα το πρωί ο κ. Καμμένος μετέβη στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, μετά την αυτοψία με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Εκεί ο υπουργός επισκέφτηκε δύο πυροσβέστες και έναν αξιωματικό ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας, που νοσηλεύονται εκεί μετά τη μάχη που έδωσαν με τις φλόγες.

Αναλυτιτκά η δήλωση του ΥΕΘΑ μετά την ολοκλήρωση του ΣΑΜ:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ, μετά τη χθεσινή βραδινή ενημέρωση. Επαναλαμβάνω, κατ’ αρχήν, ότι η ενημέρωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφορά μόνο τις δραστηριότητες του Υπουργείου και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας που ζούμε τις τελευταίες ώρες.

Θέλω να εκφράσω, εκ μέρους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, τη βαθιά μας οδύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση από εκεί που μείναμε χθες το βράδυ. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού με την παρουσία μιας φρεγάτας, ενός αρματαγωγού και τριών ελικοπτέρων, οι Ειδικές Δυνάμεις με την παρουσία της Ζ’ ΜΑΚ, οι διαθέσιμες δυνάμεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού και η Πολεμική Αεροπορία με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα μέσα έρευνας και διάσωσης, προχώρησαν στη συνέχιση των επιχειρήσεων για τη διάσωση ατόμων που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, από χθες στις 14:37, όπως σας ενημερώσαμε, είχαμε 88 επιζώντες οι οποίοι περισυνελέγησαν από τη θάλασσα και τέσσερις νεκρούς στην περιοχή ευθύνης της φρεγάτας «ΕΛΛΗ», ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για έναν αγνοούμενο. Στις 14:44, ελικόπτερο Chinook ολοκλήρωσε το Helocasting, δηλαδή τη ρίψη πλωτών μέσων μαζί με τις δυνάμεις που επιχειρούσαν. Είχαμε την άφιξη τριών ΣΑΠ της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών στην περιοχή της Ραφήνας και στο Ζούμπερι και την ανάπτυξη 19 λέμβων της Ζ’ ΜΑΚ στην περιοχή της Ραφήνας.

Παράλληλα, κατά τις πρώτες ώρες είχαμε την αγκυροβολία του αρματαγωγού «ΙΚΑΡΙΑ» στην περιοχή του Ζούμπερι και στις 05:32 είχαμε την απογείωση αεροσκάφους C-130 από την 112 Πτέρυγα Μάχης για τη Λάρνακα και στις 05:50, με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών αεροπλάνων στις περιοχές της Ραφήνας και της Κινέττας.

Την ίδια ώρα εγώ και ο Αναπληρωτής Υπουργός, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΑ, πετάξαμε με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τις πληγείσες περιοχές, την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και την Κινέττα. Πλάνα από αυτή την πτήση είναι στη διάθεσή σας, προκειμένου να ενημερώσετε με εικόνα τους πολίτες.

Θέλω να σας πω ότι πράγματι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή και στη Ραφήνα και στην Κινέττα. Είχαμε για πρώτη φορά φωτιά μέσα στον αστικό ιστό και μάλιστα με πάρα πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, τα οποία οδήγησαν και στο μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Μαζί με τις δύο αυτές πυρκαγιές, την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζουμε και τις υπόλοιπες πυρκαγιές. Τα ιπτάμενα μέσα πυρόσβεσης είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μετά την εκτίμηση της κατάστασης, την ενημέρωση που είχα μαζί με τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό και μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό συγκαλέσαμε το Συμβούλιο Άμυνας.

Το Συμβούλιο Άμυνας έκανε μία πρώτη εκτίμηση για τις μέχρι τώρα ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω σε αυτό το σημείο, εκ μέρους όλων, να συγχαρώ και πάλι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τον επαγγελματισμό, την αυτοθυσία και για τους χρόνους μέσα στους οποίους ενεργοποιήθηκαν.

Παράλληλα κάνουμε και έναν προγραμματισμό για τις επόμενες ώρες. Σε αυτόν τον προγραμματισμό, πέρα από τα προβλεπόμενα, τα οποία εφαρμόζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα μέσα τα οποία διαθέτουν, αποφασίσαμε:

Πρώτον, τη διάθεση οργανωμένων περιπόλων εκπαιδευμένου προσωπικού, μέσω του σχεδίου «Δευκαλίων», προς τις πολιτικές υπηρεσίες, την Πυροσβεστική και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είτε σε αυτούσια είτε σε μικτά κλιμάκια, δηλαδή με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, όπως προβλέπεται, προκειμένου να καλύψουν πιθανές ανάγκες – αν αυτό αποφασιστεί – στις πληγείσες περιοχές.

Δεύτερον, είχαμε μια αναδιοργάνωση των περιπόλων που έτσι κι αλλιώς γίνονται σε όλη την Ελλάδα από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνοφυλακής για την πρόληψη των πυρκαγιών και εντείναμε τις προσπάθειες οι ομάδες αυτές, κάτω από το συντονισμό και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εκεί που χρειάζεται, να έχουμε μια συχνότερη και πιο οργανωμένη παρουσία, ενισχυόμενη από μέσα τα οποία διατίθενται, δηλαδή μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις συμμαχικές δυνάμεις, μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία ενεργοποιήσαμε ήδη και θα εξαντλήσουμε την ενεργοποίησή τους μέσα στις επόμενες ώρες, αεροπορικά μέσα τα οποία θα μπορούν να δίνουν σαφέστερη εικόνα και πληροφορίες.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν και όλοι οι σχεδιασμοί με τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως σας ενημέρωσε και ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός, τα οποία είναι στη διάθεση του συστήματος υγείας. Απ’ ό,τι φαίνεται, μέχρι τώρα, δεν χρειάστηκε να δημιουργηθούν κινητές μονάδες, οι οποίες και αυτές είναι στη διάθεση της Πολιτείας.

Μέχρι στιγμής έχουμε λίγους ασθενείς στο 251 ΓΝΑ, στο 401 ΓΣΝΑ και στο ΝΝΑ. Στο ΓΝΑ, το πρωί επισκέφθηκα με τον Αρχηγό της Αεροπορίας και τη Διοίκηση του ΓΝΑ τους δυο τραυματίες πυροσβέστες. Ο ένας είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, ο άλλος παραμένει διασωληνομένος, λόγω της έκθεσής του στους καπνούς, χωρίς όμως να κινδυνεύει απ’ ό,τι φαίνεται η ζωή του. Ελπίζω τις επόμενες ώρες να βγει από την εντατική παρακολούθηση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Έχουμε και έναν απόστρατο Πτέραρχο οποίος βρίσκεται και αυτός με αναπνευστικά προβλήματα στο ΓΝΑ. Στα άλλα νοσοκομεία αντιμετωπίζονται ελαφρά περιστατικά, ιδίως όσον αφορά τα μάτια και την αναπνοή. Παραμένουν τα νοσοκομεία, με οδηγίες που έχει δώσει ο κ. Αναπληρωτής, σε διαθεσιμότητα για τους πολίτες και για το σύστημα υγείας.

Τέλος, παρότι χθες βράδυ, όπως σας ανακοίνωσα, δώσαμε στη διάθεση της Πολιτείας τη δυνατότητα στέγασης 150 περίπου πολιτών ή επισκεπτών στη Σχολή Ευελπίδων και αντίστοιχο αριθμό στη Σχολή Ικάρων και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, όπως και 400 κρεβάτια στον Αυλώνα, δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα να φιλοξενηθούν πολίτες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αυτή είναι η ενημέρωση, μέχρι τώρα, από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει συντονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων με όλους τους φορείς της Πολιτείας, της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ήδη, η επικοινωνία βρίσκεται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τους υπουργούς και παράλληλα έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι φορείς που κατά τα προβλεπόμενα σχέδια επικοινωνούν προκειμένου να υπάρχει ένας συντονισμός του κράτους.

Θέλω να πω στους πολίτες ότι παρότι είναι πράγματι μια πρωτοφανής καταστροφή η οποία έχει γίνει, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και έχει αναπτυχθεί με ό,τι μέσα διαθέτει.

Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που ζούμε τις τελευταίες ώρες, αλλά και για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τα τελευταία γεγονότα.

Υπάρχουν ακόμα εστίες οι οποίες είναι ενεργές, αυτά όμως είναι αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να σας ενημερώσει.

Τέλος, το Συμβούλιο Άμυνας θα χειριστεί τις πληροφορίες που θα βγουν από τις συμμαχικές δυνάμεις, προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες και να εξαχθούν συμπεράσματα και για το πώς προκλήθηκαν οι συγκεκριμένες πυρκαγιές και για τη διερεύνηση της κατάστασης».

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s