"Greek National Pride" blog / ΔΝΤ / ΗΠΑ / Τουρκία / OIKONOMIA

«Χτυπάμε τώρα ανελέητα την Τουρκία – Ο Ερντογάν δεν είναι Πούτιν, θα πέσει”


Ετοίμασε βαλίτσες το ΔΝΤ, capital controls προ των πυλών!

«Ή θα προσκυνήσει ο Ερντογάν ή θα πέσει» . «Ο Ερντογάν ελπίζει πως η Τουρκία θα λάβει μεγαλύτερα δάνεια από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές. Η ρωσική εμπειρία όμως δείχνει ότι η αντικατάσταση ορισμένων ξένων επενδύσεων απαιτεί χρόνο”, αναφέρουν επί λέξη έγκυρες διεθνείς αναλύσεις επιβεβαιώνοντας το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

ΔΝΤ ή BRICS το δίλημμα Ερντογάν και το ερώτημα που τίθεται, έχει χρόνο ο «Σουλτάνος” ; Η Τουρκία χρειάζεται και άλλο χρόνο ώστε να γίνουν οι αλλαγές που θέλει ο Ερντογάν ώστε να αποφύγει το «δυτικό μαντρί”

Ικανοποίηση επικρατεί στο στρατόπεδο των ΗΠΑ για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία της Τουρκίας γεγονός που αναγκάζει πλέον τον Ρ.Τ.Ερντογάν να προσφύγει σε μέτρα απελπισίας. ΔΝΤ και capital controls με τουρκική αντιπροσωπεία να σπεύδει στην Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα συζήτησης θα είναι η άσχημη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας υπό το πρίσμα περαιτέρω επιδείνωσης της.

Κυκλοφορεί έντονη φήμη πως αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μπορεί να πέσει στο 7:1 στέλνοντας στην πόρτα του ΔΝΤ την Τουρκία με τους αναλυτές να μιλούν για capital controls και ολική επαναφορά του ΔΝΤ στη χώρα.

Σε δημοσίευμα τους οι Financial Times σχολιάζουν τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει στους Financial Times η Τατιάνα Όρλοβα, ιδρύτρια και επικεφαλής οικονομολόγος της Emerginomics, όταν την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον δύο Τούρκων υπουργών λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμερικανού πάστορα, το γεγονός δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει βρεθεί συχνά σε αντιπαράθεση τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ για θέματα της εσωτερικής ή της εξωτερικής της πολιτικής.

Κι όλα αυτά ενώ οι ΗΠΑ ερευνούν τις δραστηριότητες της κρατικής τράπεζας Halkbank για παραβίαση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ενώ έχουν επίσης προετοιμάσει κατάλογο τουρκικών εταιρειών και ιδιωτών εναντίον των οποίων ενδέχεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις.

«Για να αξιολογήσουμε την μελλοντική πορεία της Τουρκίας θα πρέπει να δούμε τι συνέβη με τη ρωσική οικονομία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014. Την εποχή εκείνη, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας ήταν ισχυρή, το επίπεδο του χρέους χαμηλό και η κεντρική τράπεζα είχε καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 470 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν όμως από την ΕΕ και τις ΗΠΑ μετά την εισβολή προκάλεσαν νομισματική κρίση και μια ύφεση που κράτησε δύο χρόνια. Οι ρωσικές εταιρείες αποκλείστηκαν από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και δεν μπόρεσαν να επαναγοράσουν το χρέος τους. H ζήτηση συναλλάγματος εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η κρίση αυτή, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, οδήγησε σε υποτίμηση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου κατά 50%», σημειώνει η κα Ορλόβα.

Ευτυχώς για την οικονομία, συνεχίζει το άρθρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναθέσει την οικονομική πολιτική σε μια ομάδα τεχνοκρατών.

«Η κεντρική τράπεζα απελευθέρωσε την ισοτιμία του ρουβλίου και αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 750 μονάδες βάσης. Ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο στέρεψε, τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 150 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αποφεύχθηκαν τα capital controls και η κεντρική τράπεζα απέκτησε μεγαλύτερη ανεξαρτησία», αναφέρει.

Η τουρκική οικονομία, αντίθετα, αναπτύχθηκε πάνω από 7% το 2017, γεγονός που συνοδεύτηκε από αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και μικρή αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Παρόλο που το δημόσιο χρέος της Τουρκίας είναι σχετικά μικρό, το εξωτερικό της χρέος είναι ως ποσοστό του ΑΕΠ πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της Ρωσίας το 2014.

Αντίθετα με τη Ρωσία, η Τουρκία δεν έχει επαρκές δημοσιονομικό ή συναλλαγματικό μαξιλαράκι.

Με καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα μόλις 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η κεντρική τράπεζα δεν έχει μεγάλα περιθώρια να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.

Η απομάκρυνση των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές αποδυνάμωσε φέτος την τουρκική λίρα κατά 25% έναντι του δολαρίου. Αυτό πυροδότησε τον πληθωρισμό και κατέστησε ανεπιθύμητη την περαιτέρω υποτίμηση της λίρας.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο μιας κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών. Η υπερχρέωση των επιχειρήσεων προκαλεί ανησυχία.

Οι τουρκικές τράπεζες έχουν συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τους επόμενους 12 μήνες έχουν σοβαρές υποχρεώσεις αποπληρωμής εξωτερικού χρέους.

Σύμφωνα με την κα Ορλόβα, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ο Ερντογάν πρέπει να μιμηθεί τον Πούτιν και να τοποθετήσει ειδικούς στο οικονομικό επιτελείο. Πρέπει επίσης να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να ανακτήσει την ανεξαρτησία της.

Η αλλαγή όμως του πολιτικού συστήματος σε μια ισχυρή εκτελεστική προεδρία δεν αφήνει πολλές ελπίδες για κάτι τέτοιο.

Ο Ερντογάν ελπίζει πως η Τουρκία θα λάβει μεγαλύτερα δάνεια από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως συνέβη με τη Ρωσία. Η ρωσική εμπειρία όμως δείχνει ότι η αντικατάσταση ορισμένων ξένων επενδύσεων απαιτεί χρόνο. Η Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσει γρήγορα τις σχέσεις της με τη Δύση αν θέλει να αποφύγει μια μεγαλύτερη κρίση, καταλήγει το δημοσίευμα.

Το ΔΝΤ ετοιμάζει «βαλίτσες» για Τουρκία – Άρον άρον συνομιλίες με ΗΠΑ και Γερμανία

Μέτρα απελπισίας εξετάζονται στην Τουρκία, ενώ συζητείται διάσωση από το ΔΝΤ και πιθανή υιοθέτηση ελέγχων κεφαλαίων (capital controls), εκτιμά το Bloomberg.

«Θα παραμείνει έτσι μέχρι η κεντρική τράπεζα να δεσμευτεί ανεπιφύλακτα να αυξήσει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει ψηλά μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Η αγορά χρειάζεται αυτό το είδος σκληρής δέσμευσης», δήλωσε ο Χένρικ Γκαλμπεργκ, αναλυτής της Nomura International Plc.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα πράξουν οι Αρχές. Η στιγμή που η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάει στο ΔΝΤ για στήριξη πλησιάζει», δήλωσε ο Περ Χαμερλαντ, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη SEB στη Στοκχόλμη.

Η λίρα υποχωρεί υπό το βάρος ενός από τα μεγαλύτερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στις αναδυόμενες αγορές και υπό πληθωρισμό σε συνεχή άνοδο. Παρόλο που οι επενδυτές πιέζουν για μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν είναι επαρκή τα όποια μέτρα νομισματικής πολιτικής για να αντιστραφεί η κατάσταση.

«Πρόκειται να υπάρξει ένα σοκ, είτε πολιτικής, είτε μακροοικονομικό, είτε ένας συνδυασμός και των δύο. Ωστόσο, για να χρυσώσουμε το χάπι απαιτείται πολιτική διευθέτηση με τη Δύση, που θα μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκράνβιλντ, διευθυντής πολιτικών ερευνών της ΕΜΕΑ, της TS Lombard στο Λονδίνο.

Η πτώση της λίρας δεν έπληξε μόνον τους ιδιώτες, βύθισε επίσης και τις επιχειρήσεις στην άβυσσο. «Οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls) δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο, καθώς οι Αρχές δεν δείχνουν σημάδια μεταστροφής σε πιο ορθόδοξες πολιτικές», υπογράμμισε ο Σαμάιλα Χαν, διευθυντης αναδυομένων αγορών της Alliance Bernstein’s στη Νέα Υόρκη.

Αυτό που χρειάζεται τώρα η λίρα είναι «ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο Χαν.

Οι ραγδαίες εξελίξεις ανάγκασαν την Τουρκία να επισπεύσει τις επαφές της με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μάικ Πομπέο πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνομιλία.

Οι δυο άντρες συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας καθώς και την λύση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Εν τω μεταξύ εντός της ημέρας ανακοινώθηκε πως μια αποστολή από την Τουρκία θα μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να πραγματοποιήσει συνομιλίες για την λύση των προβλημάτων μεταξύ των δυο χωρών.

Στην αποστολή προεδρεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ. Σημειώθηκε πως η αποστολή θα μεταβεί το συντομότερο δυνατό στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε η γερμανική προεδρία.

Ο Ερντογάν θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τον Γερμανό πρόεδρο πριν του παρατεθεί επίσημο δείπνο το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου, ανέφερε η προεδρία, προσθέτοντας πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την τουρκική ηγεσία για την ατζέντα που θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες Ερντογάν-Μέρκελ.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s