"Greek National Pride" blog / Έλληνες Ευεργέτες / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ

Κατάκολο: Η ονοματοδοσία του λιμανιού «Γ. Λάτσης»Όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση ονοματοδοσίας του λιμανιού «Γιάννης Λάτσης» στο Κατάκολο.


Από σήμερα και στο εξής οι χιλιάδες επισκέπτες του Κατακόλου Ηλείας θα βλέπουν να δεσπόζει στην είσοδο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού το όνομα του Ιωάννη Λάτση. Η Παρασκευή ήταν μια ιστορική ημέρα: 108 χρόνια μετά τη γέννηση του Ιωάννη Λάτση έλαβε χώρα μια ξεχωριστή και συγκινητική εκδήλωση παρουσία της οικογένειάς του. Η κ. Εριέττα Λάτση, μαζί με τα παιδιά της, Σπύρο, Μαριάννα και Μαργαρίτα, (σημειωτέον, ήταν μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του Σπύρου και της Μαργαρίτας Λάτση που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό), αλλά και τα εγγόνια της Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση και Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, παρέστησαν στην τελετή ονοματοδοσίας του λιμανιού Κατακόλου σε «Λιμάνι Ιωάννη Σπύρου Λάτση». Μια τελετή απόσταγμα της οποίας ήταν τα λόγια της συζύγου του Ιωάννη Λάτση, την ώρα της κοπής της κορδέλας: “Θα το χαιρόταν πολύ αν ήταν εδώ…”.

Η ώρα του Αγιασμού. Διακρίνονται (από αριστερά), Σπύρος Λάτσης, Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, Εριέττα Λάτση, Μαριάννα Λάτση, Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης, Μαργαρίτα Λάτση, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γαβρίλης Λιατσής, Λεωνίδας Βαρουξής. Φωτογραφία: STUDIO PANOULISΗ ώρα του Αγιασμού. Διακρίνονται (από αριστερά), Σπύρος Λάτσης, Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, Εριέττα Λάτση, Μαριάννα Λάτση, Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης, Μαργαρίτα Λάτση, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γαβρίλης Λιατσής, Λεωνίδας Βαρουξής. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS

Εκατοντάδες κόσμου, συντοπίτες του καπετάνιου Ιωάννη Λάτση, πλημμύρισαν το χώρο που φιλοξένησε την τελετή ονοματοδοσίας “υπό το βλέμμα” της “Νεράιδας”, του πλωτού μουσείου -τυχερού πλοίου του Ι. Λάτση- που ανακαινίστηκε και φιλοξενεί δωρεάν τους επισκέπτες του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Ελλάδας, αντιδήμαρχοι από τις κοντινές περιοχές, καθώς και εκπρόσωποι των λιμενικών και των αστυνομικών αρχών.

Η ώρα της κοπής της κορδέλας. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS
Η ώρα της κοπής της κορδέλας. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS

“108 χρόνια, μετά την γέννηση του πατέρα μου και 15 χρονια μετά το θάνατό του, η γενέτειρά του και η ελληνική πολιτεία τον τιμά, δίνοντας το όνομά του στο λιμάνι του Κατάκολου. Εκείνο το παιδί της πάμπτωχης οικογένειας που όργωνε αυτόν τον τόπο που βρισκόμαστε εμείς τώρα, ως μαθητής πουλούσε αγγινάρες στα διαλείμματα, δούλεψε ως αχθοφόρος και ξεναγός, είναι ο ίδιος στον οποίο γίνεται σήμερα αυτή η ύψιστη τιμή. Παιχνίδια της ζωής ή μήπως η προσωποποίηση της αξιοσύνης, της εργατικότητας, της φιλοδοξίας και του πάθους για δημιουργία; Μάλλον όλα αυτά μαζί…”. Βαθιά συγκινητική και ανθρώπινη η Μαριάννα Λάτση μίλησε αμέσως μετά την τελετή της ονοματοδοσίας, που έγινε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Η κ. Μαριάννα Λάτση εκφώνησε μια βαθιά συγκινητική ομιλία. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS
Η κ. Μαριάννα Λάτση εκφώνησε μια βαθιά συγκινητική ομιλία. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, επί υπουργείας του οποίου μπήκαν τα θεμέλια για να γίνει η ονοματοδοσία του λιμανιού, ο Λεωνίδας Βαρουξής, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου καθώς και ο δήμαρχος Πύργου ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: “Ο Ιωάννης Λάτσης έλυνε γρίφους με την τόλμη και τη διορατικότητά του. Οι οραματισμοί του ήταν πέρα από τους μικρούς ορίζοντες. Ευπατρίδης, “Πυργο-λάτρης”, ανεξίκακος, μα πάνω από όλα Έλληνας. Κράτησε στην καρδιά του το Κατάκολο σαν φυλαχτό. Ποτέ δεν απαρνήθηκε τον τόπο του”. Σε δηλώσεις του στο TheTOC, o δήμαρχος Πύργου ανέφερε ότι το λιμάνι του Κατακόλου δέχτηκε το 2017 700.000 τουρίστες, ενώ είναι το 5ο σε αφίξεις τουριστών κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα.

(Από αριστερά) Σπύρος Λάτσης, Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης, Μαριάννα Λάτση, Μαργαρίτα Λάτση. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS(Από αριστερά) Σπύρος Λάτσης, Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης, Μαριάννα Λάτση, Μαργαρίτα Λάτση. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS

Συγκινητικές ήταν και αναμνήσεις που μοιράστηκαν με το TheTOC συντοπίτες του  Ιωάννη Λάτση, άνθρωποι με τους οποίους συναναστράφηκε και τους οποίους σφράγισε ανεξίτηλα. “Όταν ήμουν ο μικρός της γειτονιάς, ο μπαρμπα-Γιάννης ο αείμνηστος, ο ακούραστος και ο δυναμικός σε πνεύμα άνθρωπος, καβαλούσε μια μηχανή και εμείς τα πιτσιρίκια της γειτονιάς τρέχαμε από πίσω του. Ήταν ο μόνος που μπορούσε να το κάνει. Ήταν δραστήριος και πανταχού παρών” μας λέει ο 89χρονος Γιάννης Αρβανίτης. “Ο πατέρας μου, συμμαθητής του Ιωάννη Λάτση, μου μιλούσε πάντα για ένα καλό παιδί, άριστο μαθητή, δουλευταρά, από μια πολυμελή οικογένεια που κατάφερε να ξεχωρίσει και να κάνει το θαύμα” ανέφερε στο TOC η 75χρονη κ. Τζένη.

H εκδήλωση της ονοματοδοσίας του λιμανιού Κατακόλου “Ιωάννης Σπύρου Λάτσης” ολοκληρώθηκε με μια μικρή δεξίωση έξω από την “Νεράιδα” η οποία θα παραμείνει στο λιμάνι μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, θυμίζοντας τη ζωντανή ναυτική ιστορία της χώρας.

Στιγμιότυπο από τις θέσεις των επισήμων κατά τη διάρκεια της εκφώνησης των ομιλών. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS
Στιγμιότυπο από τις θέσεις των επισήμων κατά τη διάρκεια της εκφώνησης των ομιλών. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS

 

Με φόντο το νέο όνομα του λιμανιού που είναι 5ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε άφιξη επισκεπτών κρουαζιερόπλοιων. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS
Με φόντο το νέο όνομα του λιμανιού που είναι 5ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε άφιξη επισκεπτών κρουαζιερόπλοιων. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS

 

Υπό το βλέμμα της ιστορικής "Νεράιδας". Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS
Υπό το βλέμμα της ιστορικής «Νεράιδας». Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS

 

Μαριάννα Λάτση, Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης.Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS
Μαριάννα Λάτση, Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης.Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS

 

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS

 

:

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s