"Greek National Pride" blog / Σκόπια

106 μέρες χρειάζονται για τη συνταγματική αναθεώρηση-Τι δείχνουν τα γκάλοπ


Είναι το «Ναι» ή η απελπισία, «η αστάθεια» και «η απομόνωση»: σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ζητεί από τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν την αλλαγή το ονόματος της πΓΔΜ, ώστε να δέσουν τη χώρα τους στο δυτικό στρατόπεδο.

«Μια αποτυχία στο δημοψήφισμα δεν αποτελεί επιλογή. Είμαι τόσο πεπεισμένος για την επιτυχία που δεν εξετάζω άλλες επιλογές», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο μιας συγκέντρωσης στο Κίτσεβο (δυτική πΓΔΜ) ενόψει του δημοψηφίσματος.

Μια νίκη του «Όχι» θα σήμαινε «πλήρη απουσία ελπίδας, την πλήρη απομόνωση της χώρας, πιθανόν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου ανασφάλειας και αστάθειας» στα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία «θα επέστρεφαν πιθανόν στα σκοτεινά χρόνια του παρελθόντος», προειδοποιεί ο Ζάεφ.

Αντιθέτως, μια νίκη του «Ναι» θα επέτρεπε να «οικοδομηθεί ένα αμοιβαίο ευρωπαϊκό μέλλον» για τα Βαλκάνια και θα προσέφερε «ένα θετικό παράδειγμα σε άλλες περιφέρειες του κόσμου». «Θα σήμαινε πως τα προβλήματα ταυτότητας μπορούν να επιλυθούν με συμφωνίες αυτού του τύπου», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει πως για τη χώρα του «δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μια ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Οι Ρώσοι «μου είπαν πως δεν έχουν τίποτε εναντίον μιας ένταξης στην ΕΕ, αλλά πως αντιτίθενται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», προσθέτει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με το Center for Insights in Survey Research, ένα κέντρο σκέψης που χρηματοδοτείται από αμερικανικά κεφάλαια, 57% των ψηφοφόρων θα υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών που συνήψαν η πΓΔΜ και η Ελλάδα.

Μερικοί χωρίς ενθουσιασμό, όπως ο Σάσο Ιλιόσκο, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά στο Κίτσεβο πριν από τη συγκέντρωση του Ζάεφ: «Δεν πιστεύω πως αυτή η συμφωνία είναι δίκαιη, αλλά θα την ψηφίσω (…) οι άνθρωποι είναι λίγο απογοητευμένοι που χάνουν ένα μέρος της ταυτότητάς τους (…), όμως θα ψηφίσουν εντούτοις ναι».

Η δεξιά αντιπολίτευση (VMRO-DPMNE) κάλεσε τους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», μη θέλοντας να συνδεθεί με μια εκστρατεία για το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος η οποία διεξάγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Χρησιμοποιώντας την παραπληροφόρηση, ορισμένοι ελπίζουν ότι αυτό το δημοψήφισμα θα αποτύχει», προειδοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θέλει να πείσει τους ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους είναι αποθαρρυμένοι από την καταστροφική κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, να πάνε να ψηφίσουν.

Μετά το δημοψήφισμα η Συνταγματική Αναθεώρηση – Απαιτούνται 106 ημέρες

Επιπλέον, η συνταγματική αναθεώρηση είναι λογική και θα προωθηθεί από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Ζόραν Ζαγιέφ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Lipkovo.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ οι τροποποιήσεις θα γίνουν στα άρθρα 3 και 49 του προοιμίου του Συντάγματος. Όπως είπε : «Το προοίμιο θα ενισχύσει μόνο τις αποφάσεις της Αντιφασιστικής Συνέλευσης για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας (ASNOM) για ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα μεταξύ των πολιτών. Το άρθρο 49 που αναφέρεται στη διασπορά θα προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πΓΔΜ έχει μια διασπορά εθνικών Μακεδόνων, Αλβανών, Τούρκων, Ρομά, Σέρβων και Βλάχων και η σημερινή διατύπωση θα μπορούσε να προκαλέσει αλυτρωτισμό ή προβοκάτσια στο μέλλον. Ως εκ τούτου, θα το προσαρμόσουμε όπως και τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με πώς η χώρα φροντίζει τη διασπορά της»

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μετατραπεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.Αυτή η συνταγματική αναθεώρηση είναι αρκετά λογική και πιστεύω ότι οι αλλαγές θα προωθηθούν μόλις ολοκληρωθούν από τις επίσημες επιτροπές» είπε και ο κύριος Ζάεφ και πρόσθεσε ότι «η επίσημη διαδικασία δεν μπορεί ακόμη να ξεκινήσει καθώς αυτό θα σήμαινε προδιάθεση για τη βούληση του λαού».

Σύμφωνα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό οι κοινοβουλευτικές επιτροπές θα εργαστούν για την συνταγματική αναθεώρηση αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Απαιτείται αρχικά μια πλειοψηφία δύο τρίτων, ακολουθούμενη από συζήτηση 30 ημερών, στη συνέχεια ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία και μετά άλλη μια συζήτηση η οποία ολοκληρώνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Οι υπολογισμοί σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ δείχνουν ότι απαιτούνται 106 ημέρες για να ολοκληρωθεί τη διαδικασία. «Αυτή είναι η διαδικασία στη Μακεδονία, θα ακολουθήσει ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο ώστε να συνειδητοποιήσουμε τη φιλία που έχουμε δημιουργήσει», όπως υπογράμμισε. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s