"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

«Αγορές τροφίμων» στην Στοά του Βιβλίου και στην Στοά Ορφέως


Σε μονομαχία έχει εξελιχθεί ο διαγωνισμός για τη μίσθωση των Στοών Αρσακείου στο κέντρο της Αθήνας. Bluehouse Capital και Legendary Food σχεδιάζουν να αναπτύξουν εντός των στοών σύγχρονες αγορές τροφίμων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα των μεγάλων Food Galleries, αλλά και χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας με παράλληλη διατήρηση των εμπορικών καταστημάτων που έχουν ήδη μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το σκεπτικό εδράζεται στο έλλειμμα τέτοιων αναπτύξεων στην πρωτεύουσα παρά τη μεγάλη αύξηση των ξένων επισκεπτών και την ύπαρξη υποβαθμισμένων δημόσιων μόνο αγορών όπως αυτές στην οδό Αθηνάς.

Ιδιοκτήτης των δύο στοών, ευρύτερα γνωστών ως Στοά του Βιβλίου και Στοά Ορφέως, είναι η «Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία – Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία», το διοικητικό συμβούλιο της οποίας έχει εισέλθει στη φάση της τελικής αξιολόγησης των δύο δεσμευτικών προσφορών που έχουν υποβληθεί.

Η Bluehouse Capital

Η πρώτη προσφορά είναι αυτή της Bluehouse Capital, ιδιοκτήτριας του εμπορικού ακινήτου που φιλοξενεί τα καταστήματα McArthurGlen Designer Outlet καθώς και πολλών άλλων μεγάλων εμπορικών αναπτύξεων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Bluehouse ενδέχεται να συνεργαστεί και με σχήμα του επιχειρηματία Σάμι Φάις, ο οποίος αναπτύσσει ανάλογο επιχειρηματικό σχέδιο (Food Gallery) στην Αγορά ή Στοά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη μετά την επικράτησή του σε σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ πέρυσι.

Η υποψηφιότητα της Bluehouse, σύμφωνα με πηγές σε επαφή με το διοικητικό συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, συγκεντρώνει αρκετά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων η διεθνής εμπειρία της και η μεγάλη προκαταβολή μισθωμάτων.

Η Legendary Food

Η δεύτερη προσφορά προέρχεται από τη Legendary Food, σχήμα συμφερόντων του Αρ. Κεφαλογιάννη και τριών ακόμη συνεργατών του, οι δύο εκ των οποίων προέρχονται από τον τραπεζικό χώρο. Διαθέτει τεχνογνωσία στα τρόφιμα μέσω της εταιρείας «Γαία», συμφερόντων Κεφαλογιάννη, που δραστηριοποιείται στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Νωρίτερα φέτος είχε γίνει γνωστό από τη Legendary Food πως εξέταζε την προοπτική συνεργασίας και με τον όμιλο Folli Follie, πλάνο που de facto πρέπει να θεωρείται πλέον νεκρό λόγω των γεγονότων στην εταιρεία.

Και αυτό το σχήμα προσφέρει κάποια προκαταβολή, αλλά το προσφερόμενο μηνιαίο μίσθωμα φέρεται να είναι κατά τι χαμηλότερο από αυτό της άλλης υποψηφιότητας, αναφέρουν ορισμένες πηγές της αγοράς.

Επίσης η Legendary Food παράλληλα με τον διαγωνισμό «τρέχει» και παρουσιάσεις σε υποψήφιους ιδιώτες επενδυτές για την προσέλκυση κεφαλαίων, με το σχέδιο να προβλέπει και την είσοδο στην εναλλακτική αγορά του Χ.Α.

Ανθρωποι που έχουν δει την παρουσίαση μιλούν για ένα «καλό επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο όμως παραμένει ακόμα στα αρχικά του στάδια ειδικά όσον αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης».

Κάτι που δεν προκαλεί, πάντως, έκπληξη στους επενδυτές ακινήτων, αφού η ανάπτυξη Food Gallery ή Food Hall στο κέντρο της Αθήνα θεωρείται επένδυση υψηλού ρίσκου συγκριτικά π.χ. με τις επενδύσεις σε κτίρια γραφείων ή ξενοδοχείων.

Το επίπεδο μηνιαίου μισθώματος, στο οποίο φέρεται να κινούνται οι δύο προσφορές, είναι πέριξ των 100.000 ευρώ, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Οι δύο στοές του Αρσακείου βρίσκονται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου στο οποίο φιλοξενείται, ως μισθωτής, και το Συμβούλιο της Επικρατείας, και διαθέτουν συνολικούς χώρους 10.000 τ.μ. μοιρασμένους σε περίπου 65 καταστήματα και κοινόχρηστες επιφάνειες.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή /

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s