"Greek National Pride" blog / Σκόπια

«Τρίτη και φαρμακερή» για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ


Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ και του γερμανόφωνου Τύπου στρέφεται στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στα Σκόπια εν όψει της ψηφοφορίας για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και την αλλαγή ονομασίας της μικρής βαλκανικής χώρας.

Για «10 αποφασιστικές μέρες» για τη χώρα κάνει λόγο η «Wiener Zeitung» στην ηλεκτρονική της έκδοσηΓια «10 αποφασιστικές μέρες» για τη χώρα κάνει λόγο η «Wiener Zeitung» στην ηλεκτρονική της έκδοση, καθώς η διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια ενδέχεται να διαρκέσει έως και 10 ημέρες.

«Στη Βουλή (των Σκοπίων) έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή της κρατικής ονομασίας. Σε περίπτωση αποτυχίας ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα προκηρύξει εκλογές» γράφει η αυστριακή εφημερίδα και σχολιάζει: «Ο προορισμός αυτής της πορείας είναι στην πραγματικότητα αδιαμφισβήτητος. Σχεδόν όλοι οι ‘Μακεδόνες’ θέλουν η χώρα τους να ενταχθεί σήμερα παρά αύριο στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Το τίμημα που ο καθένας είναι διατεθειμένος να καταβάλει για αυτόν τον σκοπό είναι αντίθετα λιγότερο ξεκάθαρο. Για πολλούς πολίτες είναι ακόμη δύσκολο να χωνέψουν ότι 27 χρόνια μετά την ανεξαρτησία τους θα πρέπει να αλλάξει η ονομασία του κράτους τους προκειμένου να ολοκληρωθεί οριστικά η συμφωνία του Ιουνίου με την Ελλάδα στο ονοματολογικό».

Όλα αυτά εξηγούν, σύμφωνα με τη «Wiener Zeitung», τη «φορτισμένη ατμόσφαιρα» που επικράτησε στο ξεκίνημα της συζήτησης στη Βουλή. «Ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται για την αλλαγή ονομασίας πλειοψηφία δύο τρίτων με 80 ψήφους, ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει όμως μόνο 71 βουλευτές.

»Ο σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ εξαρτάται, λοιπόν, από τη στήριξη περίπου 10 βουλευτών του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE» γράφει η αυστριακή εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι τόνισε επανειλημμένα τις εβδομάδες που πέρασαν ότι απορρίπτει τον συμβιβασμό με την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, το αν θα καταφέρει ο Ζόραν Ζάεφ να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους εντός των επομένων ημερών «είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολο», εκτιμά η «Wiener Zeitung».

Σθεναρή αντίσταση από την αντιπολίτευση

Τις δυσκολίες του πολιτικού εγχειρήματος για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ τονίζει και η «Die Welt». Όπως γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου στην ηλεκτρονική της έκδοση, «η αντιπολίτευση έχει σχηματίσει σκληρό μέτωπο ενάντια σε αυτό το εγχείρημα.

»Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του VMRO-DPMNE δήλωσε λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ότι ‘το πιο λογικό’ θα ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν την αίθουσα χωρίς να ψηφίσουν. Διότι αυτό θα έδινε τη δυνατότητα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές». «Μια σκέψη θα ήταν ακόμη να παρατείνουν τη συζήτηση στη Βουλή για μέρες» σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ζάεφ από τη μεριά του έχει προαναγγείλει εκλογές για την περίπτωση που το εγχείρημά του αποτύχει».

 

Η διαδικασία

Η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης απαιτεί τρεις ψηφοφορίες. Ήττα της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε στάδιο θα σημαίνει διακοπή της διαδικασίας.

Στην πρώτη ψηφοφορία, που αναμένεται ακόμη και σήμερα και πρέπει να γίνει το αργότερο εντός 10ημέρου, η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει την πρόταση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, που σημαίνει τουλάχιστον 80 θετικές ψήφους σε σύνολο 120 εδρών.

Εάν η κυβέρνηση τα καταφέρει στην πρώτη φάση της διαδικασίας, που θεωρείται η πιο δύσκολη, ο Ζάεφ θα πρέπει να καταθέσει το ακριβές κείμενο του τροποποιημένου Συντάγματος. Εν συνεχεία καλείται να κερδίσει τη δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία χρειάζεται απλή πλειοψηφία 61 εδρών.

Κατόπιν το αναθεωρημένο Σύνταγμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και τέλος θα πρέπει να εγκριθεί οριστικά από τη Βουλή και πάλι με ενισχυμένη πλειοψηφία 80 εδρών.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s