"Greek National Pride" blog / ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Κοτζιάς: H υπερεξαπλωμένη Ρωσία έμπλεξε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και το ΝΑΤΟ…


Αναφορικά με τη λύση του ονόματος των Σκοπίων και το πως λειτούργησε τόσο ο ίδιος όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου αλλά και πως διαχειρίστηκαν τις προσπάθειες άλλων χωρών στο να εμπλακούν, ο Νίκος Κοτζιάς είπε, ότι «η αλλαγή με βάση τη λύση που προτάθηκε δεν δίνεται για να ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός είπε πολύ προσεκτικά αυτό που λέγεται στο υπουργείο Εξωτερικών και ακούσαμε στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, όταν παρέλαβε, ότι η FYROM είναι εθνικό μας συμφέρον να αλλάξει τo όνομα, να σταθεροποιηθεί και να φύγει από την αγκαλιά της Τουρκίας. Aν οι ίδιοι θέλουν να πάνε στο ΝΑΤΟ είναι δικαίωμά τους.

H Ρωσία έμπλεξε ανάμεσα στα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τι θέλει για το ΝΑΤΟ. Eμείς της το εξηγήσαμε όμως πάρα πολλές φορές αλλά η Ρωσία έχει μία αυταρέσκεια αυτή την εποχή. Θεώρησε ότι δεν είναι έτσι και άπαξ και είπε αυτά που είπε… και όμως δεν είναι. Προσωπικά να ξέρετε και τον Αμερικανό πρέσβη τον καλώ και τον καλούσα. Δεν είχα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω.

Σας θυμίζω ότι πήρα τον πρέσβη μας από την Τσεχία και με έβρισε όλος ο τύπος, τα μέσα. Και τελικά βγήκε και είπε η κυβέρνησή του συγγνώμη. Το ίδιο έγινε με την Αυστρία. Να ξέρετε ότι κάθε μέρα κάναμε διαμαρτυρίες, παίρναμε μέτρα, δεν αφήσαμε ποτέ στο υπουργείο τίποτα να πέσει κάτω. Αλλά αυτά δεν λέγονται δημόσια αυτά είναι θέματα που αφορούν τη διπλωματία».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ρωσία είναι υπέρ τεντωμένη και δεν μπορεί να επιτελέσει όλα αυτά που θέλει… «…και πρέπει να πάψει να μπερδεύει τα εθνικά συμφέροντα μιας χώρας όπως είναι η Ελλάδα με τα δικά της συμφέροντα. Εμείς το όνομα Βόρεια Μακεδονία δεν το δίνουμε για να μπει στο ΝΑΤΟ εμείς το δίνουμε γιατί είναι δικό μας πρόβλημα», είπε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος συμβούλεψε όλους όσους ασχολούνται με θέματα διπλωματίας και διαπραγματεύσεων να μην εμπλέκουν πολλούς μέσα στις διαπραγματεύσεις.

«Θέλω να σας πω και κάτι άλλο και να το συγκρατήσετε. Είχα καθίσει το 2012-2014 και είχα διαβάσει όλες τις διαπραγματεύσεις, όλα τα πρακτικά του Λονδίνου του 1952 και μία έκθεση του 1953. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι αυτά αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τα δύο γερμανικά δάνεια, όχι του πολέμου αλλά της δεκαετίας του 1920 συγκεκριμένα 1923 και 1928.

Εκεί μονίμως λέει ο Γερμανός εκπρόσωπος, ο οποίος μετά έγινε διοικητής της γερμανικής τράπεζας της Bundesbank, στην κυβέρνηση του ότι, μην μου μπλέξετε πολλούς επισημαίνοντας πως «αν μπλέξουμε με πολλούς ο καθένας θα προβάλλει τις απαιτήσεις του και δεν πρόκειται να καταλήξουμε πουθενά». Δίδαγμα λοιπόν, μην αφήνεις να μπερδεύονται πολλοί διότι δεν βρίσκεις λύση».

Όταν ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την αφήγησή του, για το πως λειτούργησε ανέφερε: «Είπα του εκπροσώπου του ΟΗΕ, του Νίμιτς, πως δεν θα διαπραγματεύομαι με σένα πάντα. Θα έρχεσαι όταν θα έχουμε πρόβλημα ή όταν θα έχουμε λύση τότε δηλαδή που θα χρειάζεται ο ΟΗΕ να βοηθήσει. Δεύτερον σε όλες τις δυνάμεις που περιέτρεχαν τότε τους απαγόρευσα να ανακατευτούν. Στο τέλος ανακατεύτηκαν στα Σκόπια.

Και στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών την προηγούμενη Δευτέρα τους είπα, μην προσπαθήσετε να κάνετε τα ίδια τώρα, με το σύνταγμα ή με τις επόμενες εκλογές διότι δεν βοηθάτε, αλλά έτσι δυσκολεύεται την κυβέρνηση Ζάεφ, διότι το θέμα μετατίθεται από το συμφέρον της χώρας για τη συμφωνία, στο ότι η χώρα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις επεμβάσεις, οπότε και δεν βοηθάτε.

Προσωπικά, δεν άφησα κανέναν, μα κανέναν να ανακατευτεί σε αυτή τη διαπραγμάτευση πέρα από τον Δημητρόφ, τους πρωθυπουργούς και τους ειδικούς και να ξέρετε και να θυμάστε πάντα, ότι σε μία διαπραγμάτευση οι πολλοί κάνουν κακό. Εγώ δούλεψα αποκλειστικά με υπηρεσιακούς και όταν ρώτησα την Α3 διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών που ασχολούνται με το διαβαλκανικό το τι έλεγαν οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις, που εγώ είχα βρει βέβαια τα ντοκουμέντα, μου απάντησαν, δεν ξέρουμε κύριε υπουργέ δεν ενημερωνόταν η διεύθυνσή μας ποτέ, δεν ενημερωνόταν.

Όπως θα θυμόσαστε τις διαπραγματεύσεις τις κάνανε διά άλλων εκπροσώπων, οι οποίοι ήτανε άλλοι ακόμα και από τον υπουργό Εξωτερικών άλλος. Θέλετε να σας θυμίσω τον Γρυλλάκη, ήταν τότε διοικητής της ΕΥΠ. Εγώ όμως έκανα τις διαπραγματεύσεις όλες, μόνο με τους υπηρεσιακούς, τους υπεύθυνους και για αυτό οι υπηρεσιακοί μας στο υπουργείο Εξωτερικών, πίνουν νερό στο όνομα αυτής της κυβέρνησης. Και μάθανε και ξέρουν ότι συμβάλανε και βοηθήσανε και είδαν και κάτι χαρακτηριστικό. Ότι θέλει σθένος να βρεθείς μόνος σου και να πας κόντρα.

Θυμάμαι όταν ανέλαβα και πήγα ως υπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι μεγάλο διπλωμάτες μου έλεγαν, κύριε υπουργέ θα μείνουμε μόνοι μας, θα απομονωθούμε και εγώ απαντούσα: …το ότι θα απομονωθείτε από τα συμφέροντα της χώρας δεν σας ενδιαφέρει; Σας ενδιαφέρει μόνο το τι θα πουν οι άλλοι;…

Και έτσι έμαθε, εκπαιδεύτηκε το υπουργείο, να κρατάει κόντρα, να πηγαίνει κόντρα, να υπερασπίζεται τα εθνικά του συμφέροντα, διότι αυτό που λέμε ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν μπορούν να ορίζονται χωρίς να συμπεριλαμβάνουν και τα δικά μας. Δεν υπάρχει κάτι Ευρωπαϊκό χωρίς εμάς», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: