"Greek National Pride" blog / ΑΠΟΨΕΙΣ

——————————————————————————– Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις για τα χωρικά ύδατα .


Γιατί το κυβερνητικό σχέδιο ξεκινά από το Ιόνιο και καταλήγει στον Παγασητικό χωρίς καμιά αναφορά στο Αιγαίο; Γιατί δεν υπάρχει καμιά απάντηση στον ισχυρισμό της Τουρκία ότι δεν μπορεί να υπάρξει επέκταση στο Αιγαίο διότι πρόκειται δήθεν για «ειδική περίπτωση»; Και επιτέλους: Τι λένε για το θέμα αυτό οι διερευνητικές επαφές για τις οποίες ζήτησε ενημέρωση ο κ. Τσίπρας; Και τι σημαίνει η δήλωση Κοτζιά ότι «οι Τούρκοι ήξεραν από καιρό»;

Η ανεπίσημη πληροφόρηση που δόθηκε μετά την πρώτη σύσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Υπουργείο Εξωτερικών άφησε να διαφανούν καλά κρυμμένα μυστικά. Αφού ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και αποκάλυψε σκέψεις για βήματα επιστημονικής και πολιτικής διαβούλευσης, πρόσθεσε κάτι ακόμη: Ότι «ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες και έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία». Αποκάλυψε, δηλαδή, ότι διεξάγονται διερευνητικές επαφές και άφησε να φανεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων συνδέεται με την εξέλιξή τους. Λίγες μέρες αργότερα ο Χ. Ακάρ (υπουργός Άμυνας) δήλωνε ότι η Τουρκία «τάσσεται υπέρ μιας λύσης με διαπραγματεύσεις», ο Π. Ρήγας (αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας) τόνιζε ότι «οι επαφές θα υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν» και ο κ. Κοτζιάς πρόσθετε: «Οι Τούρκοι ήξεραν για την απόφαση επέκτασης. Το ξέρουν από καιρό».

Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να αποκρυπτογραφηθούν ευκολότερα εάν θυμηθούμε – καταγράφεται, άλλωστε, από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στο βιβλίο του “πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα” – πως στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία είχε βάλει στο τραπέζι, από το 2003, όλες τις διεκδικήσεις της, ακόμη και τους ισχυρισμούς της για δήθεν «γκρίζες ζώνες». Απαιτούσε, ωστόσο, να μην παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο το θέμα των χωρικών υδάτων, αλλά να λυθεί προδικαστικά με δύο πράξεις: Πρώτον με μερική και επιλεκτική επέκταση από την οποία να εξαιρούνται πλήρως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και οι ακτές της Θράκης και δεύτερο με ανάληψη από την Ελλάδα συμβατικής δέσμευσης ότι δεν θα προβεί στο μέλλον σε περαιτέρω επέκταση. «Η άσκηση του δικαιώματος αυτού θα λάβει υπόψη τα συμφέροντα τρίτων κρατών για ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο», γράφει ο τότε πρωθυπουργός και προσθέτει: «Δεν αποκλείονται, ως εκ τούτου, επιλεκτικές διαφοροποιήσεις των ορίων».

Φεύγοντας από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε τέσσερα βήματα για την επέκταση των χωρικών υδάτων, που ξεκινούν από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα, συνεχίζονται στην Κρήτη, περνούν από τα Αντικύθηρα στο Σαρωνικό και από εκεί καταλήγουν στον Παγασητικό. Αποκάλυψε δηλαδή – και επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός – ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σταδιακής και επιλεκτικής επέκτασης στο οποίο δεν περιλαμβάνονται ούτε τα νησιά του Αιγαίου, ούτε οι ακτές της Θράκης.

Προκύπτουν, λοιπόν, μετά από αυτά συγκεκριμένα ερωτήματα: Γιατί το κυβερνητικό σχέδιο ξεκινά από το Ιόνιο και καταλήγει στον Παγασητικό χωρίς καμιά αναφορά στο Αιγαίο; Γιατί δεν υπάρχει καμιά απάντηση στον ισχυρισμό της Τουρκία ότι δεν μπορεί να υπάρξει επέκταση στο Αιγαίο διότι πρόκειται δήθεν για «ειδική περίπτωση»; Και επιτέλους: Τι λένε για το θέμα αυτό οι διερευνητικές επαφές για τις οποίες ζήτησε ενημέρωση ο κ. Τσίπρας; Και τι σημαίνει η δήλωση Κοτζιά ότι «οι Τούρκοι ήξεραν από καιρό»;

Ο Σταύρος Καλαφάτης, είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s