Η διαδικασία αναζήτησης φορητού οπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας, αποτελεί συνήθως μια απαιτητική διαδικασία η οποία καταλήγει σε έναν νικητή με την προμήθεια τυφεκίου μάχης σε διαφορετικές εκδόσεις, για την κάλυψη διαφορετικών πολλαπλών επιχειρησιακών αναγκών. Αυτό όμως δεν φαίνεται να αποτελεί τον κανόνα για τον Στρατό της Ινδίας ο οποίος φαίνεται ότι οδεύει προς την προμήθεια ενός νέου τυφεκίου μάχης από τις ΗΠΑ και μιας νέου τύπου αραβίδας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Απόφαση με δύο διαφορετικούς νικητές
Πιο αναλυτικά, αυτή η ασυνήθιστη στα χρονικά απόφαση, περιλαμβάνει την προμήθεια 72.000 τυφεκίων SiG 716 της αμερικανικής SIG Sauer και παράλληλα την απόκτηση 94.000 αραβίδων CAR 816 της Caracal από τα ΗΑΕ.Οι προσφορές των δύο ανωτέρω εταιρειών, αναδείχθηκαν μειοδότριες στους σχετικούς διαγωνισμούς. Οι ποσότητες αυτές αποτελούν μέρος ενός προγράμματος που έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για την κάλυψη πιεστικών επιχειρησιακών του Ινδικού Στρατού ο οποίος επιζητεί την αντικατάσταση του τυφεκίου INSAS που χρησιμοποιείται σήμερα.
Το τυφέκιο της SIG είναι διαμετρήματος 7,62×51 mm και επιλέχτηκε έναντι μιας υποψηφιότητας τυφεκίου της Caracal και μια αντίστοιχης από την Israeli Weapons Industries.
Συνολικά ο Ινδικός Στρατός απέστειλε αίτημα για προτάσεις από το Φεβρουάριο του 2018 σε 17 κατασκευαστές φορητού οπλισμού σε ολόκληρο το κόσμο με την διαδικασία επιλογής να διαρκεί μόλις 8 μήνες καθώς το πρόγραμμα ήταν επείγον. Οι διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές που επελέγησαν αναμένεται να διαρκέσουν άλλους 3 μήνες, προτού υπογραφούν οι τελικές συμβάσεις προμήθειας με την ρήτρα οι παραδόσεις να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Ουσιαστικά αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που η Ινδία θα προμηθευτεί φορητό οπλισμό από τις ΗΠΑ, με εξαίρεση κάποιες
μικρές ποσότητες τυφεκίων M16 και Μ4 που έγιναν το 1960 και το 2000 αντίστοιχα για τις Ειδικές Δυνάμεις του Ινδικού Στρατού.
Για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες, ο Στρατός της χώρας χρησιμοποιούσε παραδοσιακά τυφέκια FN FAL, τα ρωσικά AK-47 καθώς και τα εγχώριας παραγωγής INSAS, τα οποία φαίνεται ότι κρίνονται ως εντελώς ανεπαρκή και χρίζουν άμεσης αντικατάστασης.
Αντίστοιχα η αραβίδα Caracal CAR 816 διαμετρήματος 5,56×45 mm υπερίσχυσε του ανταγωνισμού από πρόταση της Thales-Australia.
Το… “αλαλούμ” στις προδιαγραφές και οι καθυστερήσεις