"Greek National Pride" blog

ΑΝΥΕΘΑ: «Να μην διανοηθεί κανείς να επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα μίλησε εφ’όλης της ύλης αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, την σχέση του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για την τουρκική προκλητικότητα:

Είναι απαραίτητη η νηφαλιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις. Με την πολιτική την οποία ασκούμε, έχουμε καταφέρει μέσα σε μια πολύ μεγάλη κρίση που πέρασε ο χώρα μας -οικονομική και προσφυγική- να είμαστε πόλος σταθερότητας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, των οποίων έχω την τιμή και την τύχη να προΐσταμαι πολιτικά, είναι ένας σύγχρονος στρατός με ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Ταυτόχρονα, στην ευρύτερη περιοχή προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεκμετάλλευσης όλων των δυνατοτήτων ανάπτυξης.

Η τουρκική πλευρά είτε με τη ρητορεία είτε με τις παραβιάσεις που κάνει στο Αιγαίο, συντηρεί μια κατάσταση. Εμείς επιμένουμε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν δεν μπορούν να επιλυθούν με αυτό τον τρόπο. Όλες οι διαφορές επιλύονται μέσα από το διάλογο. Είναι αδιέξοδο αυτή η τακτική. Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διανοηθεί κανείς να επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα υπερασπίζουμε απολύτως.

Οι συναντήσεις που κάνει και ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας θα συμβάλλουν. Κάποιοι μας ζητούσαν και μας ζητούν να μην υπάρχουν τέτοιες συναντήσεις, μα όταν υπάρχουν διαφορές τότε είναι απαραίτητα να υπάρχουν συναντήσεις. Οι δύο χώρες έχουν συμφέρον να μην υπάρχουν εντάσεις και να μη σπαταλούν τις δυνάμεις τους.

Για τους εξοπλισμούς:

Ας μην μπαίνουμε στη λογική του ανταγωνισμού των εξοπλισμών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έχεις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό για το οποίο είμαι απολύτως σίγουρος και μπορώ να το πω στον ελληνικό λαό είναι ότι οι ΕΔ είναι σε αυτή την κατάσταση και έχουν τη δυνατότητα.

Για τις σχέσεις με τον ΥΕΘΑ:

Με τον Πάνο Καμμένο, από τον καιρό που ήμουν Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διαμορφωθεί μια έντιμη σχέση. Έχουμε διαφορετική πολιτική αφετηρία, αλλά νομίζω ότι, έχοντας τον κοινό στόχο μέχρι να πάμε στις εκλογές τον Οκτώβριο, αυτό θα τηρηθεί, θα ισχύσει, το έχει πει και ο ίδιος εξάλλου. Έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία πρόταση δυσπιστίας. Αυτό ήταν ένα πείραμα σε μια περίοδο κρίσης, για το πώς διαφορετικά κόμματα καταφέρνουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Για τον προοδευτικό πόλο:

Η δική μας αντίληψη ενόψει των εκλογών είναι ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό τόξο με δύο βασικά στοιχεία: Την υπεράσπιση και εμβάθυνση της δημοκρατίας αφενός, για αυτό και πάμε στη συνταγματική αναθεώρηση, και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων αφετέρου. Το ΚΙΝΑΛ και η κα Γεννηματά είναι αλλού αυτή τη στιγμή, δεν παρακολουθούν καν τη σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών του SPD απέδειξε ότι διαμορφώνεται στην Ευρώπη μια άλλη προοδευτική προοπτική. Εδώ θα κριθούν όλοι και ό,τι συνεργασίες θα υπάρξουν θα είναι στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s