"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα για τις Πρέσπες σε εσωτερικό και εξωτερικόΑυστηρό μήνυμα έστειλε στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός για την τήρηση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «ανταλλαγής του Σκοπιανού με τις μειώσεις των συντάξεων».

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο ακυρώνονται οι διατάξεις που όριζαν περικοπές στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου 2019. Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «χαρμόσυνη» τη σημερινή μέρα και δήλωσε χαρούμενος για την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν ξεκίναγε ομιλία χωρίς να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων».

Εξέφρασε επίσης τη χαρά του καθώς «δεν θα υπάρχει βουλευτής της αντιπολίτευσης, που δεν θα ψηφίσει ναι σε όλα, σε ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο Μακεδονικό, φρόντισε να στείλει ηχηρό μήνυμα στου γείτονες τονίζοντας πως «η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές τροπολογίες της όσο και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της οφείλει να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Σημείωσε ότι αν αυτό δεν γίνει, δεν θα προχωρήσει ούτε η Συμφωνία ούτε η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. «Περιμένουμε», είπε, «με πολλή μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας, έχοντας δώσει σαφώς μηνύματα που απαιτούνται και εκεί που πρέπει να δοθούν και όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «ζήτημα μειονότητας ανοίξατε πρώτος εσείς με τη συνέντευξη σας στο περιοδικό Politico» και διαβάζοντας το άρθρο 4 παρ. 3 της Συμφωνίας τόνισε: «Αν υπάρχει μια σύμβαση, μια συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα τέτοιο μειονοτικό στη χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που μιλεί ο αντιπρόεδρος σας κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα που βγαίνει και να εκστομίσετε εσείς ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο πρωθυπουργός.

Ρώτησε δε τον πρόεδρο της Ν.Δ. εάν στο κάτω-κατω θεωρεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι συναλλαγή για τη Συμφωνία, γιατί ψηφίζει σήμερα αυτόν τον νόμο. «Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους;», είπε, ανεβάζοντας τους τόνους και τον κάλεσε να άρει την ψήφο του εάν νομίζει ότι είναι προϊόν συναλλαγής.

Διατηρώντας το ίδιο αυστηρό ύφος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. είπε: «Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία» και τον ρώτησε αν επικροτεί αντισυγκεντρώσεις, τις οποίες προαναγγέλλουν αφίσες ενόψει της ομιλίας του κ. Τσίπρασε πολιτική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει παροχές»

Στρέφοντας τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας απέκρουσε τα περί «παροχολογίας».

Αναφέρθηκε σε αυτούς που επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών, καταλογίζοντας ευθύνες στα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα και την έριξαν «στα βράχια».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση δεν κάνει παροχές αλλά «αποκαθιστά τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα» των ημερών της διακυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

«Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα», τόνισε και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σημειώνοντας πως «προχωράμε» με βάση τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Μίλησε για τη παρέμβαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού χαρακτηρίζοντας «επαίσχυντο» το καθεστώς που προϋπήρχε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ασφαλιστικό νόμο όπου με βάση τις διατάξεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση το 2016, «από 1/1/2019 620.000 πολίτες συνταξιούχοι θα δουν όχι μειώσεις, αλλά αυξήσεις στις συντάξεις τους».

Ο πρωθυπουργός θύμισε μια αναφορά από την πρώτη παρέμβαση που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ, στις 26 Ιανουαρίου 2016, στην προ ημερησίας συζήτηση για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να τη σχολιάσει.

Όπως διάβασε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει τα εξής: «Αλήθεια κύριε πρωθυπουργέ, τι θα συμβεί με τις κύριες συντάξεις από 1/1/2019; Γνωρίζετε, πάρα πολύ καλά, ότι η προσωπική διαφορά, έτσι όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο μεταφέρει το πρόβλημα τρία χρόνια αργότερα. Στέλνετε, συνειδητά, στο μέλλον άλυτα προβλήματα. Και αυτό συνιστά πολιτική ανευθυνότητα. Το κάνατε, μάλλον, γιατί γνωρίζετε ότι δεν θα είστε στην κυβέρνηση το 2019 για να διαχειριστείτε το πρόβλημα».

«Ωραία πρεμιέρα είχατε κάνει. Αξέχαστη κ. Μητσοτάκη, σαν την Πορτογαλία στο Euro του 2004. Πέσατε διάνα», σχολίασε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι «το άλυτο πρόβλημα του ασφαλιστικού όχι μόνο λύθηκε κ. Μητσοτάκη, αλλά λύθηκε και προς όφελος των συνταξιούχων. Έχουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα».

Σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είπε πως γνώμονας της εφαρμοζόμενης πολιτικής «από τη δική μας μεριά είναι η αποκατάσταση και οι αυξήσεις στους μισθούς» και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευσης σημείωσε πως από τη δική τους μεριά «η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, η επιστροφή στο μνημονιακό εργασιακό σκοτάδι».

«Αφού σκάνδαλα δεν βρίσκετε προσπαθείτε να τα επινοήσετε»

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε και στη σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι προσπαθεί να ανακαλύψει σκάνδαλα εις βάρος της κυβέρνησης. «Αφού σκάνδαλα δεν βρίσκετε προσπαθείτε να τα επινοήσετε», είπε και προσέθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια έχει σύμμαχο τα ΜΜΕ του κ. Μαρινάκη, επικαλούμενος διάφορα πρωτοσέλιδα εφημερίδων του επιχειρηματία.

«Κύριε Μητσοτάκη αφού τα fake news για τους πολιτικούς και τις συντάξεις δεν πιάνουν, αρχίσατε να σκανάρετε τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και αφού ούτε εκεί βρήκατε τίποτα αρχίσατε να ψάχνετε τους φίλους και τους συμμαθητές υπουργών. Καλά το πάτε, αλλά κινδυνεύετε να γίνετε καταγέλαστος και εσείς και η παράταξή σας», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s