"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Εξοπλισμοί

ΕΚΘΕΣΗ-ΣΟΚ ΤΟΥ ΓΕΣ: «ΤΟ 80% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΑΛΩΒΗΤΑ ΛΟΓΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ».


ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Πολύ σοβαρό ή κάποιοι θέλουν να κερδίσουν εκατομμύρια από νέο αναβάθμιση των αρμάτων μάχης μας;

Έκδηλη είναι η ανησυχία στο ΓΕΣ αναφορικά με την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει ο τουρκικός Στρατός στο θέμα των ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 και M-60T.

Έκθεση που ετοιμάστηκε για το ΓΕΣ έχει προκαλέσει αίσθηση και έντονο προβληματισμό, αναφορικά με το σενάριο μιας αρματικής σύγκρουσης στον Έβρο μεταξύ αρμάτων του ελληνικού και του τουρκικού Στρατού.

Σε αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων πως σε περίπτωση σύγκρουσης στο μέτωπο του Έβρου με μεγάλες μάζες Τεθωρακισμένων το 80-% των βολών των Α/Τ πυραύλων ή των βλημάτων των αρμάτων μάχης του ΕΣ θα αποτύχουν να πλήξουν το στόχο τους σε ένα ποσοστό της τάξης του 70 με 80%!

Αυτό εξαιτίας της τοποθέτησης σε μεγάλους αριθμούς συστημάτων ενεργού προστασίας στα τουρκικά άρματα μάχης.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πλήρη αποτυχία στην αμυντική διάταξη του Έβρου με τα τουρκικά άρματα να πραγματοποιούν ουσιαστικά «σκοποβολή» στα ελληνικά τα οποία δε θα είναι σε θέση να τα εξουδετερώσουν. Το ίδιο θα συμβεί και με τους εκτοξευτές των Α/Τ πυραύλων (TOW, MILAN. Kornet).

Μπορεί το ποσοστό του 80% να φαίνεται και είναι υψηλό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό καταλήγει η έκθεση που έχει υποβληθεί στο ΓΕΣ.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου στον Αυλώνα η παρουσίαση του ισραηλινού ενεργητικού συστήματος προστασίας αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων «Trophy», της «RAFAEL» σε επιτελείς του ΓΕΣ/ΔΙΤ-ΔΠΖ.

Βέβαια το θέμα είναι γιατί η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον Αυλώνα και όχι στο ΓΕΣ παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΣ, καθώς πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο θέμα και μάλιστα επειγούσης σημασίας

Η τοποθέτηση του συστήματος Pulat που είναι η τουρκική έκδοση του ουκρανικού συστήματος Zaslon-L (Light) σε 200 άρματα μάχης, είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και αφορά 120 M-60T, 40 Leopard-2A4 και 40 M-60A3 TTS (Tank Thermal Sight).

Το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του σχεδόν από την Aselsan.

Το Zaslon-L μπορεί να αναχαιτίσει απειλές, οι οποίες κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 1.200 μ./δευτ.

Αποτελείται από ένα ραντάρ εντοπισμού επερχόμενης απειλής, ένα σύστημα καθοδήγησης και εκτοξευτές πυροτεχνικών αναλώσιμων. Κάθε αναλώσιμο ενσωματώνει δύο πολεμικές κεφαλές, οι οποίες ενεργοποιούνται μπροστά από την απειλή διαδοχικά, η μια πίσω από την άλλη. Έτσι δημιουργούνται δύο διαδοχικές γραμμές θραυσμάτων, πάνω στα οποία «πέφτει» το επερχόμενο αντιαρματικό βλήμα.

Ο χρόνος αντίδρασης του συστήματος είναι μόλις 0,1 δευτερόλεπτα. Στη βασική του διαμόρφωση το Zaslon-L προστατεύει το άρμα μάχης σε τόξο 180 μοιρών, ενώ το ολικό του βάρος είναι της τάξεως των 130 κιλών.

Να σημειωθεί πως η τουρκική βιομηχανία ετοιμάζει και το ακόμη πιο βελτιωμένο σύστημα Akkor το οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί στα τουρκικά Altay η μαζική παραγωγή των οποίων πρόκειται να ξεκινήσει. .

Το πρόγραμμα Akkor ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης αξίας 54.000.000 $.

Το Akkor αναμένεται να περιλαμβάνει αισθητήρες προειδοποίησης εκπομπής δέσμης λέιζερ, εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων, τέσσερα ραντάρ για περιμετρική κάλυψη 360 μοιρών και πολλαπλούς εκτοξευτές αντιμέτρων, κάνοντας την κατάσταση στον Έβρο ακόμη πιο δυσχερή για τις δυνάμεις του ΕΣ.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s