"Greek National Pride" blog / ΗΠΑ / ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ / ΣΥΡΙΑ / Τουρκία

Δηλώσεις Τραμπ: «Oι Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν ήδη να επιστρέφουν από Συρία» – Οργή από Κούρδους: «Μας πρόδωσες»


Δραματικές στιγμές ζουν για ακόμη μια φορά οι Κούρδοι οι οποίοι αφού φωνάζουν στον Ν.Τραμπ «μας πρόδωσες» προστρέχουν σε Παρίσι και Δαμασκό προκειμένου να βρουν συμμάχους απέναντι στην επικείμενη τουρκική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μπαράζ αναρτήσεων στο τουίτερ υπεραμύνεται της απόφασης του για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες ήδη έφυγαν από την Συρία πριν λίγες ώρες με τους Βρετανούς και Γάλλους να μένουν πίσω.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

….Russia, Iran, Syria & many others are not happy about the U.S. leaving, despite what the Fake News says, because now they will have to fight ISIS and others, who they hate, without us. I am building by far the most powerful military in the world. ISIS hits us they are doomed!

48,5 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

————————————-

Της απόφασής του να κηρύξει τη νίκη εναντίον της οργάνωσης ISIS και να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία υπεραμύνθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω δριμείας κριτικής που δέχεται στο εσωτερικό του κόμματός του και από ισραηλινά ΜΜΕ.

Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, o Τραμπ είπε πως εκπληρώνει μια υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 να εγκαταλείψει την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη δουλειά άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, με ελάχιστα ως αντάλλαγμα και είναι «καιρός για άλλους να πολεμήσουν τελικά»» έγραψε.

«Η αποχώρηση από τη Συρία δεν ήταν έκπληξη. Έκανα εκστρατεία γι’ αυτό επί χρόνια. Και πριν από έξι μήνες, όταν ήθελα πολύ δημόσια να το κάνω αυτό, συμφώνησα να μείνω κι άλλο.

Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και άλλοι είναι ο τοπικός εχθρός του ISIS. Κάναμε δουλειά εκεί.

Είναι καιρός να γυρίσουμε σπίτι και να ανοικοδομήσουμε #MAGA» (Make America Great Again – Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά)» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

«Θέλουν οι ΗΠΑ να είναι ο χωροφύλακας της Μέσης Ανατολής, χωρίς να παίρνουν τίποτα (σε αντάλλαγμα) για την απώλεια πολύτιμων ζωών και για τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν για να προστατεύσουν άλλους, που, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, δεν εκτιμούν αυτό που κάνουμε;

Θέλουμε να είμαστε εκεί για πάντα; Είναι καιρός άλλοι να πολεμήσουν τελικά», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Σφοδρές αντιδράσεις από Ισραήλ-Κούρδους

Τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να φύγει από τη Συρία. Ήθελε να το κάνει και πριν, αλλά πείσθηκε να μείνει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό θα αποδυναμώσει την ισχύ των ΗΠΑ έναντι του Ιράν και θα ρίξει την ανατολική Συρία στο χάος, γράφει σε ανάλυσή της η Jerusalem Post και προβλέπει:

Η Τουρκία θα ξεκινήσει μια πολεμική επιχείριση, εάν οι ΗΠΑ φύγουν και οι Κούρδοι μαχητές, που βοήθησαν να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος, πιθανόν θα έχουν να δώσουν ένα νέο πόλεμο και ίσως να υπογράψουν συμφωνία με τη Δαμασκό.

Αυτό θα εμπλέξει το Ιράν και το o συριακός Στρατός θα εισέλθει στην ανατολική Συρία. Μια νέα σύγκρουση θα προκύψει.

Το αντάρτικο που διεξάγει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, θα μπορούσε να εμφανιστεί και στη Συρία.

Οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών βλέπουν ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σοβαρές.

Για το Ισραήλ αποτελεί μια δυνητική απειλή, καθώς ο «διάδρομος προς τη (σ.σ. Μεσόγειο) θάλασσα» του Ιράν θα επεκταθεί.

Η ιρανική επιρροή θα μεγαλώσει. Θα αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Όλο το Κουρδιστάν -και το ιρακινό- θα αποσταθεροποιηθεί.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Does the USA want to be the Policeman of the Middle East, getting NOTHING but spending precious lives and trillions of dollars protecting others who, in almost all cases, do not appreciate what we are doing? Do we want to be there forever? Time for others to finally fight…..

38,7 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

————————————

Με το ρητό «οι Κούρδοι δεν έχουν φίλους παρά μόνο τα βουνά», απαντάνε πλέον όλο και περισσότεροι Κούρδοι στην απόφασή του Ντόναλντ Τραμπ να πάρει τον αμερικανικό στρατό από τη Συρία.

Τώρα οι Κούρδοι σκάβουν χαρακώματα, αποφασισμένοι να πεθάνουν υπερασπιζόμενοι τη γη τους, απέναντι στα οθωμανικά ασκέρια του Ερντογάν και στους τζιχαντιστές μισθοφόρους τους.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή αισθάνονται ανασφαλείς, αφού –όπως έγραψε η ισραηλινή Haaretz– «η αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία δείχνει ότι η Ουάσιγκτον είναι σύμμαχος, αλλά μέχρι ενός σημείου».

Σε άλλο άρθρο γνώμης στη Haaretz, η απόφαση του Τραμπ αποκαλείται «ανήθικη».

«Το μεγάλο ψέμα του Ντόναλντ Τραμπ στη Συρία θα γυρίσει για να κυνηγήσει την Αμερική», γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

Αλλά και η Jerusalem Post γράφει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συρία, μπορεί να ρίξει την περιοχή στο χάος και χαρακτηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή «δίχως τιμή».

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Getting out of Syria was no surprise. I’ve been campaigning on it for years, and six months ago, when I very publicly wanted to do it, I agreed to stay longer. Russia, Iran, Syria & others are the local enemy of ISIS. We were doing there work. Time to come home & rebuild.

30,5 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

——————————

Οι Ισραηλινοί αισθάνονται ότι εγκαταλείπονται από τις ΗΠΑ έρμαια στην απειλή του Ιράν, που συγκεντρώνει στρατεύματα στο έδαφος της Συρίας, αν και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διαβεβαιώνει ότι το Ισραήλ έχει τη στρατιωτική ισχύ για να αντισταθεί.

«Με μια απόφαση του ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε δύο αφοσιωμένους συμμάχους του.

Τους Κούρδους στην οργή των Τούρκων και των Ιρανών και τους Ισραηλινούς στην οργή των Ιρανών και των Τούρκων.

Η Μέση Ανατολή παραδίδεται στο χάος. Στο έλεος των Τούρκων, των Ιρανών και των Ρώσων.

Ο δυτικός πολιτισμός καταρρέει στο προκεχωρημένο του φυλάκιο» γράφουν ισραηλινά ΜΜΕ

Στη Γαλλία τρέχουν για βοήθεια οι Κούρδοι

Οι δύο κυριότεροι πολιτικοί εκπρόσωποι των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη Συρία θα βρίσκονται αύριο στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Χάλεντ Ίσα, ένας εκπρόσωπος τους στη Γαλλία. “Οι δύο συμπρόεδροι του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, ο Ριάντ Νταράρ και ο Ιλχάμ Άχμεντ, αναμένονται στο Παρίσι”, είπε ο Ίσα, ο εκπρόσωπος της Ροζάβα, της αυτόνομης ομοσπονδίας που διοικείται από τους Κούρδους της Συρίας.

Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε ότι οι δύο Κούρδοι θα γίνουν “δεκτοί” στο Παρίσι, χωρίς να διευκρινίσει αν θα συναντηθούν με τον Γάλλο πρόεδρο ή με τον υπουργό Εξωτερικών. Στο Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο είναι το πολιτικό σκέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της αραβοκουρδικής συμμαχίας και αιχμή του δόρατος στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, που στηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

“I’m proud of the President today to hear that he is declaring victory in Syria.” Senator Rand Paul. “I couldn’t agree more with the presidents decision. By definition, this is the opposite of an Obama decision. Senator Mike Lee

21,6 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

———————————–

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις απειλές της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα και τη διευθέτηση της κρίσης, είπε ο Χάλεντ Ίσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να καταλάβει αυτήν την περιοχή (σ.σ. που ελέγχεται από τους Κούρδους) και θα θέσει σε κίνδυνο τους κατοίκους αλλά, κυρίως, την ασφάλεια στην Ευρώπη”, υποστήριξε ο Ίσα, εννοώντας ότι στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση από την Τουρκία οι Κούρδοι θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γαλλία “συμμερίζεται την ανησυχία των κουρδοαραβικών δυνάμεων”, σημείωσε η γαλλική προεδρία, η οποία ζητά “διευκρινίσεις” από την Ουάσινγκτον για το πώς και πότε θα γίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ. Για το Παρίσι, υπάρχουν “μηνύματα που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν” στην “αιφνιδιαστική απόφαση” του Τραμπ, ο οποίος μοιάζει “ολοένα και περισσότερο απομονωμένος στη διεθνή σκηνή και στη λήψη των αποφάσεών του”.

“Θα πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε το χρονοδιάγραμμα και τους όρους” αυτής της αποχώρησης ώστε να καθοριστεί ποιο θα είναι το μέλλον του διεθνούς συνασπισμού, τον οποίο διευθύνουν οι ΗΠΑ. “Θα εργαστούμε ώστε να μην είναι υπάρξουν καταστρεπτικές συνέπειες” πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε το βράδυ της Τρίτης στον Αμερικανό ομόλογό του, αφού πληροφορήθηκε από “επαφές στους κόλπους της αμερικανικής διπλωματίας” ότι ο τελευταίος ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία. εξήγησε στον Τραμπ ότι “η εκστρατεία εναντίον του ΙΚ δεν έχει τελειώσει” και ότι “δεν πρέπει να επιδεικνύουμε χαλαρότητα” αλλά “να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τους εταίρους μας επί του πεδίου και γενικότερα για το συριακό ζήτημα”.

Ενσωματωμένο βίντεο

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

After historic victories against ISIS, it’s time to bring our great young people home!

67,8 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s