"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Τουρκία

Eκτός ελέγχου οι Τούρκοι: Προκλητική Navtex μέχρι & την Κρήτη!


Αμφισβητεί τα πάντα ο Ερντογάν

Σε εφαρμογή το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας»

Aμφισβητούν τα πάντα οι προκλητικοί Τούρκοι. Την αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX μέχρι και νότια της Ρόδου και της Κρήτης διεκδικεί η Τουρκία στο πλαίσιο της γενικευμένης αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων, συνεχίζοντας την έμπρακτη εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η νεα αντιπαράθεση μάλιστα αφορά δραστηριότητες καναδικής φρεγάτας η οποία βρίσκεται στην Μεσόγειο στο πλαίσιο της καναδικής συνεισφοράς σε αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX 1388/18 με την οποία δηλώνουν ότι οι NAVWARN ΗΑ53 και ΚΑ02 που είχαν εκδώσει οι σταθμοί του Ηρακλείου και της Κέρκυρας έχουν εκδοθεί από «αναρμοδίους» σταθμούς καθώς οι Αναγγελίες αφορούν περιοχές «της τουρκικής ευθύνης για έκδοση Αναγγελιών” και αυτό μάλιστα έγινε όπως ισχυρίζονται «χωρίς τον προηγούμενο συντονισμό με τις τουρκικές Αρχές», αναφέρει το hellasjournal.

Δείτε τον χάρτη:

Η Τουρκική NAVTEX υποστηρίζει ακομη ότι ο Σταθμός της Αττάλειας «είναι ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή» και συστήνεται “όλα τα μηνύματα NAVTEX να συντονίζονται με τις τουρκικές Αρχές για την ασφάλεια των ναυτιλομένων»

Οι δυο ελληνικές NAVTEX που εκδόθηκαν από τους Σταθμούς του Ηρακλείου και της Κέρκυρας (και είναι ταυτόσημες καθώς αφορούν περιοχές και του Ιονίου και του Νοτιοανατολικού Κρητικού) αφορούν εργασίες ρυμούλκησης και βύθισης σόναρ από το σκάφος HMCS VILLE DE QUEBEC σε περιοχές που εμπίπτουν προφανέστατα σε ελληνική αρμοδιότητα και δικαιοδοσία.

Με τις κινήσεις αυτές οι τουρκικές Αρχές επιχειρούν να δημιουργήσουν σύγχυση και να υπονομεύσουν την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της χώρας ακομη και σε περιοχές που μεχρι τώρα, επισήμως τουλάχιστον, δεν έχει εκδηλωθεί τουρκική αμφισβήτηση…

H NAVTEX

ZCZC HA53 210900 UTC DEC
18 IRAKLEIO RADIO NAVWARN 629/18 IONIO –
SOUTHWEST KRITIKO SEA TOWED ARRAY AND DIPPING SONAR OPERATIONS WILL BE CONDUCTED FROM HMCS VILLE DE QUEBEC IN SEA AREA AND PERIOD AS FOLLOWS:

1.FROM 221200 UTC DEC 18 TO 262359 UTC DEC 18 IN SEA AREA BOUNDED BY: A.35-15N 023-15E B.38-00N 020-00E C.38-00N 019-00E D.37-37 22N 022-58 16E E.36-30N 019-00E
2.FROM 221200 UTC DEC 18 TO 262359 UTC DEC 18 IN SEA AREA BOUNDED BY: A.31-00N 029-00E B.35-15N 023-15E C.34-15N 028-40E D.34-37 22N 022-58E E.34-00N 024-10E F.34-00N 027-10E G.33-44 07N 028-40E CAUTION ADVISED NNNN TURNHOS N/W :
1388/18 MEDITERRANEAN 1.IRAKLEION RADIO NAVWARN HA53-629/18 AND KA02-245/18 HAS BEEN BROADCASTED BY AN UNAUTHORIZED STATION IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA WITHOUT PRIOR COORDINATION WITH TURKISH AUTHORITIES.
2.ANTALYA NAVTEX STATION IS THE ONLY AUTHORIZED STATION IN THE AREA.

NAVTEX ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ… ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

***Όπως αναφέραμε χθες, με την NAVTEX 1368/18 δεσμεύεται μεγαλη περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης- Θάσου -Αγίου Όρους -Λήμνου ,με την 1369/18 περιοχή μεταξύ Άη Στράτη και Σκύρου και με την 1370/18 περιοχή μεταξύ της Ικαρίας της Νάξου και της Αμοργού για ασκήσεις για ολόκληρο το 2019 έκτος ορισμένων μικρών χρονικών διαστημάτων.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιμένει στην τακτική της έντασης αλλά και αμφισβήτησης ελληνικών αρμοδιοτήτων ,καθώς είναι οι Ελληνικές Αρχές που έχουν το δικαίωμα της έκδοσης NAVTEX στην περιοχή αλλά συγχρόνως υποκρύπτουν και αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή της δέσμευσης περιοχών και μάλιστα για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που είναι αδόκιμο σε σχέση και με την διεθνή πρακτική.

Με τις δεσμεύσεις αυτές φυσικά η Τουρκία θέλει να στείλει και το μήνυμα ότι έχει και η ίδια λόγο μέχρι και το μέσο του Αιγαίου εκεί που φθάνει η σταθερή παράνομη διεκδίκηση της για μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα ειδικών συνθηκών που και η ίδια έχει αρχικά δικαιοδοσία μέχρι του 25ου μεσημβρινού και συνεπώς κυριαρχικά δικαιώματα επι της υφαλοκρηπίδας μέχρι το μέσο του Αιγαίου.

Με την έκδοση των NAVTEX αυτών η Τουρκία επιδιώκει επίσης να στείλει το μήνυμα αποκοπής των ελληνικών νησιών του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου από τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας ώστε να εγκλωβίζονται σταδιακά σε ζώνη αρμοδιότητας της ίδια της Τουρκίας.

Ο τρόπος με τον οποίο βεβαίως έχουν σχεδιασθεί αυτές οι περιοχές για τις τουρκικές ασκήσεις, οδηγούν υποχρεωτικά σε ένταση καθώς οι πτήσεις από και προς τις περιοχές αυτές από τα τουρκικά μαχητικά προκαλούν το μεγάλο πλήθος των παραβιάσεων του ελληνικού Εναέριου Χώρου και των παραβάσεων εντός του FIR Αθηνών.

Οι NAVTEX αυτές μάλιστα παραβιάζουν και το Μνημόνιο Παπούλια Γιλμάζ(1988) καθώς προβλέπουν την πραγματοποίηση ασκήσεων και στην διάρκεια των εθνικών και θρησκευτικών εορτών και όλο το καλοκαίρι που βάσει των ΜΟΕ αποφεύγονταν οι ασκήσεις στην διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Τα προηγούμενα δυο χρόνια όταν η Τουρκία εξέδιδε ανάλογες NAVTEX γίνονταν διαβήματα από την Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα και δεσμεύονταν αντίστοιχες περιοχές στο Αιγαίο από τις Ελληνικές Αρχές για στρατιωτικές ασκήσεις

Τις τελευταίες ημέρες με τρόπο που δεν αρμόζει στην ανάγκη σοβαρής διαχείρισης της κατάστασης που διαμορφώνει επί του πεδίου η Τουρκία ,καταβάλλονται προσπάθειες να υποτιμηθεί η τουρκική στρατιωτική ισχύς και δυνατότητα ,με δηλώσεις όχι μόνο όπως αυτές του κ. Καμμένου αλλά και με διαρροές περί «αδυναμίας της Τουρκίας να πραγματοποιήσει ασκήσεις για τροπή σε φυγή του Τουρκικού Ναυτικού» κ.α.

Αυτή η προσέγγιση δείχνει τελικά αδυναμία αντίληψης των κινήσεων και των στόχων της Τουρκίας και χρήση του πιο κρίσιμου και σοβαρού θέματος της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της χώρας για εσωτερικά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα…

***Όπως αναφέραμε χθες

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s