"Greek National Pride" blog / Ελληνικοί Εξοπλισμοί

Ελληνικά ΑΗ-64Α+ Apache… “του κουτιού”, με Spike-LR, GATR-L, νέο σύστημα EW, επικοινωνίες κ.λπ.


Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του DP που είχαν δημοσιευτεί πριν από περίπου ένα μήνα για την πραγματοποίηση επαφών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ με αντικείμενο το ζήτημα της υποστήριξης των 19 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α+ Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Πιο συγκεκριμένα όπως είχε γράψει στις 27 Νοεμβρίου το DP εκπρόσωποι της ΓΔΑΕΕ και της ισραηλινής αντίστοιχης υπηρεσίας SIBAT συζήτησαν κατά την διάρκεια επίσκεψης της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Αθήνα μεταξύ άλλων και το ζήτημα της επιχειρησιακής υποστήριξης και αξιοποίησης των AH-64A+ Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Όπως είχε γράψει τότε το DP, “Τα εν λόγω επιθετικά ελικόπτερα τα διαθέτουν αμφότερες οι χώρες, με το Ισραήλ να είναι η μοναδική χώρα που έχει σχεδιάσει και αναπτύξει ένα πακέτο αναβάθμισης του ελικοπτέρου ώστε να μπορεί να επιχειρεί για αρκετά ακόμη χρόνια. Επιπρόσθετα, έχοντας κινηθεί δραστήρια στη διεθνή αγορά, πληροφορίες τους φέρουν να έχουν συγκεντρώσει ό,τι υπήρχε στον τομέα των ανταλλακτικών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό!”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του καλά ενημερωμένου Hellas Journal το Ισραήλ εξέφρασε την προθυμία του να βοηθήσει στην υποστήριξη των ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων. Στο παρελθόν η Αεροπορία Στρατού είχε απευθυνθεί στο Ισραήλ για την απόκτηση ανταλλακτικών που είναι απαραίτητα για τα AH-64A+ Apache, ενώ η ανάγκη αναβάθμισης των ελικοπτέρων είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική.

Σύμφωνα με το Hellas Journal μετά από μακροχρόνιες επαφές και συζητήσεις οι δύο πλευρές Ελλάδα και Ισραήλ αποφάσισαν να υλοποιήσουν μεταξύ άλλων και ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη των ελληνικών ελικοπτέρων και την αναβάθμιση έως ενός σημείου των AH-64A+ Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Οι επαφές για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκαν σε δύο επίπεδα πρώτα σε στρατιωτικό επίπεδο σε ανώτατο επίπεδο από το ΓΕΣ το οποίο όπως φαίνεται επιδιώκει την ανάπτυξη μόνιμης επικοινωνίας ανάμεσα στην Αεροπορία Στρατού και την Αεροπορία του Ισραήλ, η οποία επιχειρεί με τα 26 AH-64A Peten που διαθέτει το Ισραήλ.

Το έργο του ΓΕΣ συμπλήρωσε η ΓΔΑΕΕ η οποία διατηρεί γραμμή επικοινωνίας με την ισραηλινή υπηρεσία εξοπλισμών την περίφημη SIBAT. Αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των δύο κρατικών υπηρεσιών είναι η διακρατική συμφωνία για την υποστήριξη αλλά και η μερική αναβάθμιση των 19 AH-64A+ Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Η Ισραηλινή Αεροπορία διαθέτει σύμφωνα με την Αεροπορία Στρατού σημαντικό απόθεμα ανταλλακτικών για τα AH-64A+ Apache, ενώ πριν από μερικά χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 2013 η ειδική μονάδα συντήρησης και αναβάθμισης αεροπορικών μέσων της Ισραηλινής Αεροπορίας Unit 22, ανέπτυξε ολοκλήρωσε και δοκίμασε με επιτυχία μια συλλογή αναβάθμισης των ισραηλινών ελικοπτέρων.

Το ισραηλινό πακέτο αναβάθμισης περιελάμβανε την αντικατάσταση των καλωδιώσεων, την τοποθέτηση νέων υπολογιστών, και την τοποθέτηση μιας εξωτερική γόνδολας-φορέα κάτω από το σκάφος του ελικοπτέρου μέσα στην οποία τοποθετήθηκαν τα νέα αεροβοηθήματα του ελικοπτέρου. Η λύση αυτή προτιμήθηκε λόγω του περιορισμένου χώρου που το ελικόπτερο είχε στο εσωτερικό του και του χώρου που καταλάμβαναν τα υπάρχοντα συστήματα.

Επιπρόσθετα τα ισραηλινά ελικόπτερα αναβαθμίστηκαν στους τομείς αυτοπροστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών, διαλειτουργικότητας με τις φίλιες δυνάμεις, διαχείρισης μάχης, καθώς και την πιστοποίηση ισραηλινής κατασκευής αντιαρματικών πυραύλων Spike-LR και κατευθυνόμενων με δέσμη laser ρουκετών τύπου GATR-L της εταιρείας Rafael.

Η συλλογή των Ισραηλινών έχει δοκιμασθεί και εγκατασταθεί στα ελικόπτερα γεγονός που μειώνει το τεχνολογικό ρίσκο σε περίπτωση που η ισραηλινή πρόταση εφαρμοστεί έστω και μερικώς στα ελληνικά AH-64A+ Apache.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s