"Greek National Pride" blog / Ελληνικοί Εξοπλισμοί

Στις αρχές του 2019 θα γίνει η αγορά 2 MH-60R από το ΠΝ!


Σε μια νέα εποχή πρόκειται να μπει λίαν συντόμως το ΠΝ, με την αγορά 2 ελικοπτέρων τύπου MH-60R από την Lockheed Martin. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως η απόφαση της αγοράς αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Η είδηση δεν είναι καινούργια, και την είχαμε γράψει πριν περίπου 8 μήνες για όσους μας παρακολουθούν.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για 2 ελικόπτερα MH-60R και FOS των S-70B6

https://www.ptisidiastima.com/greek-navy-wants-to-buy-2-mh-60r-helicopters/embed/#?secret=MsVE7Cz5Xc

Το ΠΝ ενδιαφέρεται για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων AB-212ASW, που έχουν υπηρετήσει πιστά για αρκετές δεκαετίες, αλλά μάλλον έφτασε η στιγμή να αποχωρήσουν -σταδιακά- από υπηρεσία. Τα 2 MH-60R θα συνεισφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση, και θα δώσουν στο ΠΝ την δυνατότητα να αποσύρει μέρος της δύναμης των ΑΒ212. Η ολοκληρωτική απόσυρση των ΑΒ212 θα γίνει στο μέλλον, όταν θα γίνει δυνατή η παραγγελία περισσότερων MH-60R. H αρχική απαίτηση μιλά για 2+2 ελικόπτερα.

MH60R Seahawk – Ένα «ROMEO» στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού

https://www.ptisidiastima.com/mh60r-seahawk-at-kotroni/embed/#?secret=2cJ1PzPmpB

Θυμίζουμε πως λίαν προσφάτως, είχε γίνει επίδειξη των δυνατοτήτων του τύπου στο Κοτρώνι, η οποία είχε εντυπωσιάσει τα Στελέχη της Ναυτικής Αεροπορίας. Το ΠΝ εκτιμά ιδιαιτέρως τα ελικόπτερα S-70B6 που έχει σε υπηρεσία, και στόχος του είναι να υπογραφεί σύμβαση FOS, προκειμένου να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες των υπερ-πολύτιμων ελικοπτέρων του.

Καθώς διαβάζονται αυτές οι γραμμές, οι περισσότεροι αναγνώστες μας θα απορούν με την δυνατότητα χρηματοδότησης των εν λόγω ελικοπτέρων. To κόστος έκαστου ελικοπτέρου ίσως και να ξεπερνά τα 40 εκ. δολάρια (fly-away), συνεπώς η όποια χρηματοδότησή τους είναι αρκετά δύσκολη. Σε αυτά δεν συνυπολογίζουμε και κόστη για την υποστήριξή τους, που ανεβάζει υπερβολικά το κόστος. Συνειρμικά πολλοί θα μιλήσουν και για τον -δύσκολο- εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, ίσως δικαίως.

Για να μην κρατάμε σε αγωνία τους αναγνώστες μας, θα πούμε πως το κόστος θα καλυφθεί από τα υπόλοιπα χρήματα της συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των P-3B Orion. Το κόστος του εκσυγχρονισμού, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα ξεπεράσει τα 320-340 εκ. για τα 4 συν 1 αεροσκάφη, συνεπώς υπάρχει ένα υπόλοιπο 160-180 εκ. δολαρίων, από το ποσό που έχει εγκριθεί και δεσμευτεί από το Υπουργείο Οικονομικών για το ΠΝ. Από αυτό το ποσό λοιπόν θα προέλθει η αγορά των MH-60R.

Προμήθεια ηλεκτροοπτικών για τα S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, επιτέλους!

https://www.ptisidiastima.com/navy-to-procure-eo-systems-for-s-70b6-helos/embed/#?secret=9Zc9K6D6BK

Σε αυτό το κονδύλι, το ΠΝ ελπίζει να «χωρέσει» και μια συμφωνία για FOS για τα υπόλοιπα ελικόπτερα, που αργά αλλά σταθερά επενδύει στα S-70B6. Θυμίζουμε την ένταξη σε ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία έργου για την χρηματοδότηση προηγμένων ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων για 6 ελικόπτερα S-70B6, σε μια εξαιρετική αναβάθμιση δυνατότητων.

Μια πιθανότητα που συζητείται, είναι στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των Ρ-3Β, τα παλαιότερα S-70B6 να λάβουν το σύστημα Maritime Mission Integration & Management System – M2IMS της ελληνικής ISI Hellas, με το οποίο θα εξοπλιστούν και τα υπό εκσυγχρονισμό Ρ-3Β.

Διάσωση ναυτικών από ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του ΠΝ

https://www.ptisidiastima.com/s70-rescue-andros/embed/#?secret=aIb2iQpIPt

Τα νέα MH-60R προορίζονται προφανώς για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ, ενώ πρέπει να τονίσουμε πως η αποστολή τους είναι κρίσιμη, καθώς όπως έχουμε ήδη γράψει, τα ελικόπτερα θα σηκώσουν το κύριο βάρος του ASW αγώνα στο Αιγαίο και ίσως στην Ανατολική Μεσόγειο. Καθώς μας έχετε ρωτήσει, πρέπει να πούμε πως η στοχοποίηση ενός χαμηλά ιπτάμενου ελικοπτέρου είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο για βολές BVR, ενώ θέλει και αρκετή «μαεστρία» για WVR. Συνεπώς, τα S-70B6 θα μπορούν, φυσικά με υψηλό κίνδυνο, να κυνηγούν υποβρύχια σε ένα θερμό Αιγαίο, ενώ τα Ρ-3Β θα έχουν άλλη αποστολή.

Τέλος, να πούμε πως τα ελικόπτερα του ΠΝ εκτελούν σημαντικό έργο και σε περιόδους ειρήνης, έχοντας αναλάβει ουκ ολίγες φορές και αποστολές SAR, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: