"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Τουρκία / USA

Eκτός ελέγχου η Τουρκία μετά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ


Παρακολουθεί «παγωμένη» η Αθήνα το αμερικανο-τουρκικό τετελεσμένο

Εκτός ελέγχου είναι η Τουρκία ένα εικοσιτετράωρο μετά την κοινή αμερικανο-τουρκική άσκηση στην περιοχή του Καστελόριζου, μια άσκηση για την οποία οι Αμερικανοί εξέδωσαν και φωτογραφίες διαψεύδοντας την Αθήνα που μιλούσε για τουρκική μονταζιέρα στον… ναύσταθμο του Ακσάζ.

Η Αγκυρα προχώρησε στην έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τονίζει ότι όλη η περιοχή των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα(!) με την Αθήνα να μην απαντά.

Η Αθήνα φαίνεται πως παρακολουθεί «παγωμένη» την τουρκική κίνηση που δημιουργεί τετελεσμένο εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων ενώ η συνδρομή των ΗΠΑ στις τουρκικές παράνομες επιδιώξεις, έχουν προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία για «τι θα συμβεί από δω και πέρα».

Παράλληλα, η Τουρκία με «συμμαχικό καπέλο» στοχοποιεί διαρκώς το Καστελόριζο καθώς μετά την παράνομη δέσμευση περιοχής κοντά σε αυτό για την κίνηση του Barbaros από χθες μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου, η Άγκυρα επανέρχεται με νέες παράνομες NAVTEX με την οποία περικυκλώνει το ακριτικό ελληνικό νησί για την διενέργεια άσκησης Έρευνας και Διάσωσης, κάτι που μόνο η Ελλάδα έχει το δικαίωμα εντός του FIR Αθηνών.

Συγκεκριμένα με την NAVTEX 0039/19 δεσμεύσει χωρίς να έχει την δικαιοδοσία όλη την θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο για τις 8 Ιανουαρίου για την διενέργεια άσκησης Έρευνας και Διάσωσης, ενώ με την εξίσου παράτυπη NAVTEX 0028/19 δεσμεύει περιοχή, μια ανάσα από την ακριτική νησίδα Ρω κοντά στο Καστελόριζο, μέρος της οποίας εμπίπτει στον ελληνικό χώρο δικαιοδοσίας, για ασκήσεις με πυρά στις 7, 8, 9 και 11 Ιανουαρίου.

Γιατί η Αθήνα δεν απαντά στην τουρκική NAVTEX;

Φαίνεται ότι περάσαμε σε νέο επίπεδο «στρατηγικής ψυχραιμίας» καθώς η Αθήνα πλέον δεν απαντά ούτε στις τουρκικές Navtex.

Αν και το Barbaros χθες κινούνταν βορειοδυτικά της Κύπρου η τουρκική NAVTEX δεν μπορεί να μένει αναπάντητη καθώς αφορά μια από τις πιο κρίσιμες περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και για τον λόγο αυτό εξάλλου στοχοποιείται και από την τουρκική πλευρά.

Καθώς η NAVTEX έχει δημοσιευθεί και στο NAVAREA III εφόσον δεν εκδίδεται ελληνική αναγγελία η οποία να την χαρακτηρίζει άκυρη και να δηλώνει ότι η περιοχή αφορά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, επιχειρείται ένα άτυπο τετελεσμένο και δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι η Ελλάδα αποδέχεται την τουρκική NAVTEX.

Η περιοχή στην οποία έχει αναγγείλει τις σεισμογραφικές έρευνες η Τουρκία καλύπτει μέρος της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ για την έκδοση της προηγούμενης τουρκικής NAVTEX που προέβλεπε σεισμογραφικές έρευνες του Barbaros στα Οικόπεδα 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και σε πολύ μικρό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο τριεθνές σημείο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, είχαν υπάρξει ελληνικές αντιδράσεις και είχε σπεύσει μάλιστα στην περιοχή ελληνική φρεγάτα, στην τελευταία τουρκική αναγγελία που επικαλύπτει μεγάλο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από την Αθήνα υπάρχει σιωπή.

Οι Κυπριακές Αρχές ήδη από χθες (Navigation Warning NR 005/19) δήλωσαν ότι η τουρκική NAVTEX αφορά μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και προειδοποιεί ότι οι δραστηριότητες αυτές συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και συγχρόνως διώκονται ποινικά σύμφωνα με την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία αντέδρασε με νέα NAVTEX (0022/19) το πρωί της Παρασκευής, όπου αφού επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς με τους οποίους αμφισβητεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ότι οι σεισμικές έρευνες του R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA και των βοηθητικών σκαφών M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON «διεξάγονται στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα για λογαριασμό της Τουρκικής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Τουρκική άσκηση στο Καστελόριζο με την συνδρομή των… ΗΠΑ

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η επιβεβαίωση του pronews.gr και μάλιστα από τους ίδιους τους Αμερικανούς ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter» συμμετείχε κανονικά στην παράνομη άσκηση την οποία πραγματοποίησε χθες η Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου.

Oπως είχε αναφέρει το pronews.gr, η άσκηση είχε αναγγελθεί στις 27 Δεκεμβρίου με την Navtex 1427/18.

Το μεσημέρι της Πέμπτης το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες (μπορείτε να τις δείτε παρακάτω) από την άσκηση όπου βεβαίως δόθηκε απάντηση στην αινιγματική αναφορά σε «συμμαχική ναυτική μονάδα», καθώς επρόκειτο για το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS PORTER.  Το pronews.gr είχε εξαρχής γράψει πως πρόκειται για τις ΗΠΑ.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας εμφάνισε το αμερικανικό σκάφος να πλέει μαζί με δυο τουρκικές φρεγάτες και ανέφερε ότι στην άσκηση πήρε μέρος ένα τουρκικό ελικόπτερο και δυο F-16.

Καθώς είχε προηγηθεί στις 20 Δεκεμβρίου πανομοιότυπη αναγγελία τουρκικής άσκησης και μάλιστα πολύ κοντά στις ακτές της Κύπρου με συμμετοχή «συμμαχικής ναυτικής μονάδας» και επίσης είχε υπάρξει δημοσίευση φωτογραφιών με το USS D.COOK, δημιουργούνται ερωτηματικά για την εκούσια υποβάθμιση αυτής της πρακτικής την οποία υιοθετεί η Τουρκία με την συνδρομή των ΗΠΑ.

Και στις δυο περιπτώσεις επιχειρήθηκε η υποβάθμιση της συμμετοχής αμερικανικού σκάφους σε τέτοιου είδους ασκήσεις οι οποίες αμφισβητούν ευθέως τις ελληνικές και κυπριακές αρμοδιότητες σε περιοχές όμως που συγχρόνως η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα των δυο χωρών.

Κατά την διεξαγωγή της άσκησης στην Κύπρο, η διαρροή που υπήρχε από την Λευκωσία ήταν ότι υπήρχε μόνο… συμβολική συμμετοχή δια της απλής επικοινωνίας του αμερικανικού αντιτορπιλικού με τα τουρκικά σκάφη (ενώ οι φωτογραφίες άλλα έδειχναν) και το ίδιο επιχειρήθηκε και χθες από πηγές του Υπουργείου Άμυνας.

Οι διαρροές αυτές μάλιστα έφθαναν στο σημείο να μιλούν για… «μονταζιέρα» της Τουρκίας ώστε να δικαιολογηθούν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας με το USS PORTER να πλέει μαζί με τις τουρκικές φρεγάτες.

Όμως λίγη ώρα αργότερα σε μια όχι τυχαία κίνηση η Διοίκηση του 6ου Αμερικανικού Στόλου ανάρτησε φωτογραφία στο twitter όπου περιγράφεται η προσνήωση τουρκικού ελικοπτέρου SH-70 στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS PORTER, διαψεύδοντας έτσι και… επισήμως όσους επιχειρούσαν στην Αθήνα να υποβαθμίσουν η ακόμη και να διαψεύσουν το περιστατικό.

Η συμμετοχή αμερικανικού αντιτορπιλικού στην άσκηση που παράνομα έχει αναγγείλει η Τουρκία σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας και μάλιστα ακριβώς πάνω στο Καστελόριζο δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και θα πρέπει η Αθήνα να απαιτήσει εξηγήσεις από την αμερικανική πλευρά, ώστε να αποτραπεί η προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει τετελεσμένα στην περιοχή του Καστελόριζου και μάλιστα με αμερικανική «βούλα».

Η Τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1427/18

MEDITERRANEAN SEA
BILATERAL NAVAL EXERCISE WILL BE CONDUCTED BY TURKISH AND ALLIED NAVAL UNITS ON 03 JAN 19 FROM 0300Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;
35 53.22 N – 028 28.55 E
35 53.22 N – 030 27.14 E
34 40.00 N – 030 27.14 E
34 40.00 N – 028 28.55 E
CAUTION ADVISED.

TURNHOS N/W : 0022/19

MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA AND SUPPORTING VESSELS M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON ARE CONDUCTING SEISMIC SURVEY IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF, ON BEHALF OF REPUBLIC OF TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NO. 0017/19 IS STILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL
CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.
3. ADDITIONALLY, THE «CYPRUS» MENTIONED IN LARNACA NAVWARN NR 005/19 IS NOT THE ORIGINAL PARTNERSHIP STATE ESTABLISHED IN 1960.
4. THEREFORE, TURKEY DECLARES THAT THE TERM OF «CYPRUS» NEITHER AMOUNT TO ANY FORM OF
RECOGNITION OF THE GREEK CYPRIOT ADMINISTRATION NOR PREJUDICE TURKEY’S RIGHTS AND
OBLIGATIONS EMANATING FROM THE TREATY OF GUARANTEE AND THE TREATY OF ESTABLISHMENT OF 1960.
5. THE EFFORTS TO LEGITIMATIZE ILLEGAL CLAIMS OF THE GREEK CYPRIOT ADMINISTRATION THROUGH
LARNACA NAVWARN NR 005/19 ARE NULL AND NEITHER WAS NOR WILL BE ACCEPTED BY TURKEY

U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet

@USNavyEurope

signal to a Turkish navy SH-70 helicopter during deck landing qualifications aboard the (DDG 78) in the @USEmbassyTurkey

32 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s