"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ / ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος: Ένας Ιεράρχης πάντα στις επάλξεις


Οι συγκλονιστικές του ομιλίες

Τι έλεγε για Αριστερά, Χρυσή Αυγή, Μακεδονία και πως γνώρισε την Νταϊάνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Από ανακοπή καρδιάς άφησε την τελευταία του πνοή ένας δυναμικός Μητροπολίτης ,*** ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος.

Είχε επικρίνει πολλές φορές την Χρυσή Αυγή και για αυτό είχε χαρακτηριστεί ως φιλοσυριζικός αλλά από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησε να ασκεί κριτική κυρίως σε κοινωνικά και εθνικά θέματα.

Η Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης πενθεί. Οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, χτυπούν πένθιμα. Η είδηση της κοίμησης του Μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου συντάραξε την τοπική κοινωνία.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου θα ψαλεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 12.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Σισανίου και Σια-τίστης ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

H Μητρόπολη Χαλκίδος, από όπου ήταν και η καταγωγή του, τον αποχαιρετά επίσης και ανακοινώνει:

«Επί τω απροσδοκήτω ακούσματι της προς Κύριον εκδημίας του ήδη αειμνήστου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, εξ ής κατήγετο, ήν ενδόξως εκλέισε, δια της εν αγάπη θυσιαστικής προσφοράς του προς την αγίαν Εκκλησίαν, και εν η ετελειώθη εν Κυρίω, και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης αυτής κ.κ. Χρυσόστομος ανακοινώνει ότι:

α) την Δευτέραν 14ην Ιανουαρίου και περί ώραν 18:30 θα τελεσθεί υποδοχή του ιερού Σκηνώματος και θα εκτεθεί τούτο εις Προσκύνημα εν τω Ιερώ Ναώ της Πολιούχου Χαλκίδος αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής,

β) το εσπέρας της αυτής ημέρας και ώραν 20:30 θα τελεσθεί ιερά Αγρυπνία, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου,

γ) θα αναρτηθώσιν αι Σημαίαι της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος μεσιστίως και κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα κρούωνται κατά το ειθισμένον οι κώδωνες των Ιερών Ναών πενθίμως,

δ) η αναχώρησις της πομπής δια την Σιάτιστα θα πραγματοποιηθεί λίαν πρωΐ της Τρίτης 15ης Ιανουαρίου .

ε) Όσοι εκ των Χριστιανών επιθυμούν να ακολουθήσουν την πομπή διά Σιάτιστα, και δεν διαθέτουν μέσον μεταφοράς, ας επικοινωνήσουν με τους Εφημερίους των Ενοριών των, ώστε εφ’ όσον υπάρξει ο απαιτούμενος αριθμός, να συμπληρωθεί πούλμαν.

στ) Διάπυρος η ευχή όλων, που αποτελούν το πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας είναι να αξιωθεί ο πολυσέβαστος, πολυαγαπητός και πολύκλαυστος Μητροπολίτης Παύλος της χαράς της αιωνίου παραδείσιας ζωής και της παρεδρεύσεώς του στο Ουράνιο Θυσιαστήριο».

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ συγκέντρωσε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ομιλίες ή συνεντεύξεις του σαν παρακαταθήκη για όλους μας….

25 Νοεμβρίου 2018 : Δεν υπάρχει Μακεδονική Γλώσσα! Δεν υπάρχει Μακεδονική Εθνότητα! Είναι ανιστόρητοι ή πουλημένοι αυτοί που την έδωσαν!

29 Μαρτίου 2017 : Αν δεν είχαμε υπογράψει κανένα μνημόνιο σήμερα θα ήμασταν σε πλήρη άνθηση-Θα νικήσουμε αν σηκωθούμε από τους καναπέδες μας. Αγώνας κατά των σύγχρονών “Ιερών Εξετάσεων”-Τι είπε για τις έμφυλες ταυτότητες

“Θα νικήσουμε αν σηκωθούμε από τους καναπέδες μας, από την βόλεψή μας και αν θελήσουμε να είμαστε παρόντες στη ζωή μας. Σε μια εποχή που η επίθεση δεν είναι μόνο στην Εκκλησία αλλά στον άνθρωπο. Γνωρίζετε την επιχείρηση δηλητηριασμού των 12χρονων και των 13χρονων για το ποια είναι η ταυτότητα του φύλου τους! Είναι κι αυτό μέσα στο σχέδιο υποταγής του λαού μας. Η ιστορία, η πίστη, η γλώσσα.» …

Παρακολουθείστε ολόκληρη την ομιλία του:

25 Μαρτίου 2017: «Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου & η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου»- Ποιοι είναι οι ήρωες και ποιοι οι προδότες

21 Ιανουαρίου 2013Η Χ.Α. είναι ο Δούρειος ίππος της Εκκλησίας

16 Οκτωβρίου 2013 :

Ο Μητροπολίτης Παύλος πρώτος απο την ιεραρχία της εκκλησίας καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή και τους νεοναζί αποκαλώντας τους «μαύρη νύχτα».

Για άλλη μια φορά επεμβαίνει εγκαιρά και δημόσια μετά τη δολοφονία του Φύσσα για να καταδείξει τις ευθύνες όσων εκκόλαψαν το φαινόμενο των ναζί στην Ελλάδα.

Μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε το 2012 στην εκπομπή «Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ» της κρατικής τηλεόρασης . Μίλησε για την Χρυσή Αυγή και το ΣΥΡΙΖΑ, τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, το γάμο ομοφυλοφίλων, αλλά και την αδικοχαμένη πριγκήπισσα Νταιάνα.

Για τα ζευγάρια με προβλήματα

Για τα ζευγάρια με προβλήματα που τον επισκέπτονται δήλωσε: «Σε όποιο γάμο τελώ τους ελώ δυο λόγια στο τέλος, όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά. Αν αγωνιστείτε να δείτε ο ένας τον άλλον σαν τη δόξα που σας στεφανώνει ο Θεός έχετε πετύχει την τελειότητα της σχεσης σας».

Αποκάλυψε πως του αρέσει το τραγούδι «Σε αγαπώ γιατί είσαι, εσύ» γιατί όπως είπε σημαίνει «σε αγαπώ δηλαδή γιατί δεν είσαι εγώ, κι αν θέλω να σε κάνω όπως εγώ τότε δεν σε αγαπώ »

Πως γνώρισε την Νταϊάνα

Ο κ. Παύλος αποκάλυψε και πως γνώρισε την αδικοχαμένη πριγκήπισσα Νταϊάνα με αφορμή την αρρώστια και τελικά το θάνατο ενός Ελληνόπουλου. Ο κ. Παύλος ανέφερε πως η πριγκήπισσα πήγαινε δύο φορές την εβδομάδα και το έβλεπε στο νοσκομείο και όταν τελικά αυτό δυστυχώς κατέληξε το συνόδευσε μέχρι την Ελλάδα, μπήκε στο σπίτι του παιδιού, μπήκε στην Εκκλησία και παρακολούθησε όλη τη νεκρώσιμη ακολουθία. Ο Μητροπολίτης συμπλήρωσε πως η Νταιάνα τους βοήθησε και σε άλλες πλευρές μετά.

Για το ευαγγέλιο στα νέα ελληνικά

Αναφορικά με το αν θα πρέπει να διαβάζεται το ευαγγέλιο και στα νέα Ελληνικά ο κ. Παύλος συμφωνεί ότι θα έπρεπε να γίνει όπως στο εξωτερικό που διαβάζουν το Ευαγγέλιο στη ξένη γλώσσα και μετά στα ελληνικά , σημείωσε πάντως πως δεν είναι η γλώσσα μόνο το πρόβλημα αλλά και η γλώσσα παίζει ρόλο.

Τόνισε πάντως πως η Ιερά Σύνοδος πήρε απόφαση να μείνει όπως έχει η γλώσσα, αλλά συμπλήρωσε ότι κάποια στιγμή θα συζητηθεί και το θέμα της δημοτικής. «Εγώ όταν θα συζητηθεί το θέμα θέλω να ξέρω τι λέω., για αυτό κάνω δοκιμές ήδη» σχολίασε.

Για τη Χρυσή Αυγή

Απολύτως αναγκαία χαρακτήρισε την πρόσφατη παρέμβασή του σχετικά με τη Χρυσή Αυγή. Είπε ότι σέβεται την επιλογή όσων την ψήφισαν, αλλά όταν η επιλογή είναι ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με τον κ. Παύλο η «αμαρτία» της ΧΑ ήταν ότι επιχείρησε κάτι που δεν είναι στην ταυτότητά της και την τοποθέτησε στον νεοειδωλολατρικό χώρο λέγοντας πως η επιτροπη επι΄των αιρέσων έχει αναφερθεί στην ΧΑ.

«Η κριτική της σε μένα προέρχεται από την ιδεολογία της νεοειδωλολατρίας. Ότι δηλαδή ο Χριστιανισμός κατέστρεψε τον Ελληνισμό» είπε και συμπλήρωσε πως δεν έχουν δικαίωμα να μπερδεύουν τον ελληνικό λαό. Επανέλαβε τη θέση του σύμφωνα με την οποία δεν μπορείς να ανήκεις στη ΧΑ κα να είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός και τη χαρακτήρισε «Δούρειο Ίππο της Εκκλησίας».

Θύμισε μάλιστα πως στην επίσημη δήλωσή τους μετά τα γεγονότα στο Θέατρο τόνισαν ότι δεν πήγαν εκεί γιατί τους άνοιξε η παράσταση αλλά γιατί προσκλήθηκαν.

Τέλος αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να εκπροσωπεί το Χριστό ο βουλευτής με το υβρεολόγιο που ξεστόμισε εκείνη τη στιγμή

Για την Αριστερά

Για την Αριστερά ο Μητροπολίτης Παύλος είπε πως της κάνει κριτική εδώ και 30 χρόνια αλλά οχι με σαχλά επιχειρήματα.

«Είχα πει προτιμώ έναν άθεο παρά έναν που κοροϊδεύει. Δε γεννήθηκα σήμερα, απλά δόθηκαν οι αφορμές και μίλησα .Διάλογο κάνω με όλους και με τη ΧΑ αλλά όχι να με κοιμίσουν » σχολίασε σκωπτικά.

Για την ηγεσία της Αριστεράς και συγκεκριμένα για το ΚΚΕ αναρωτήθηκε πόση σχέση έχει το κόμμα του λαού με το λαό και τους κατηγόρησε για ξύλινη γλώσσα, ενώ για την ηγεσία ου ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχει κόμπλεξ απέναντι στην Εκκλησία. συμπληρώνοντας «νομίζω ότι τη φοβάται»

Χαρακτήρισε «περίεργες συμπεριφορές» την επίσκεψη Τσίπρα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και επισήμανε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει με την ξύλινη γλώσσα του μαρξισμού.

«Ας μην είμαστε τόσο επιφανειακοί και επιπόλαιοι» είπε με νόημα.

Για τον Τσίπρα και το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης το οποίο έχει επιλέξει αντί του γάμου είπε πως «Όποιος έχει την ελευθερία έχει και την ευθύνη»

Για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας

Για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας είπε ότι δομήθηκαν μέσα στην Ιστορία και όχι μέσα σε Βιβλία. Χαρακτήρισε αδιάβαστους όσους ζητούν το διαχωρισμό και θύμισε πως όταν είχαν καταλυθεί τα σύνορα υπήρχαν τα πνευματικά σύνορα.

«Οι Τούρκοι ζητούσαν απο το ραγιά να αλλάξει πίστη γιατί ήξεραν πως αν άλλαζε πίστη θα έπαυε να είναι και Έλληνας» είπε ακόμη.

Τόνισε πως η Εκκλησία δεν έχει λόγο να ανακατέβεται στα πόδια των κομμάτων αλλά συμπλήρωσε με νόημα: «δε θα χαρίσουμε την πολιτική στους πολιτικούς»

Αποκάλυψε πως στην περιοχή του υπάρχουν ιερείς που έκαναν προσωπικά δάνεια για να βοηθήσουν όσους είχαν ανάγκη και αναρωτήθηκε «Άρα για ποια πολιτική μιλάμε; Αυτά δεν είναι πολιτική;»

Για το γάμο ομοφυλοφίλων τέλος είπε πως η κατασκευή του ανθρωπίνου σώματος με τη λογική της τεκνοποιίας αποδεικνύει αν ένας τέτοιος γάμος είναι φυσικός ή όχι και συμπλήρωσε πως δε γεννήθηκαν όλοι με αυτή τη στάση, κάποιοι παρασύρθηκαν και πως υπάρχουν άνθρωποι που με σωστή ποιμαντική στάση το ξεπέρασαν.

Διαβάστε και διάφορες ομιλίες του για κοινωνικά θέματα όπως ο γάμος και το σύμφωνο συμβίωσης, το παιδί κλπ

 

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s