"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εν αναμονή πλέον του ΚΥΣΕΑ… Ώρα να ασχοληθούν και με το “πάρεργο” τις Ένοπλες Δυνάμεις


Με την ολοκλήρωση επικύρωσης από το Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διευθέτηση μιας εκκρεμότητας που άφησε η κυβέρνηση, αυτή της ανάδειξης νέας ηγεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τη μετακίνηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο χειρισμός της υπόθεσης, όπως ήδη έχουμε γράψει, δεν ήταν και ιδιαίτερα επιτυχημένη, στο όριο μάλιστα της πολιτικής ανευθυνότητας, αφού η θητεία των αρχηγών έχει λήξει περί τα μέσα Ιανουαρίου και δεν έγινε γνωστό εάν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επέκταση της δυνατότητάς τους να αποφασίζουν και να χειρίζονται τα θέματα.

Λόγος δεν υπήρχε για τη βεβιασμένη μετακίνηση του Α/ΓΕΕΘΑ στη θέση του ΥΠΕΘΑ, αφού θα μπορούσε ακόμα και να ασκεί τα καθήκοντα, τυπικά όμως να παρέμενε στη θέση του, αφού η προτεραιότητα της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών (εξάλλου, η βιασύνη ήταν πασιφανής και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων λες και το πρόβλημα ήταν ελληνικό και όχι των γειτόνων μας) και όχι οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Στη συνέχεια θα έκαναν κρίσεις και όλα θα έπαιρναν τον δρόμο τους. Τούτων λεχθέντων, η δυσαρέσκεια για τον τρόπο χειρισμού και η αίσθηση της αντιμετώπισης με αδιαφορία από πολλά αξιόλογα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μας εκπλήσσει.

Τέλος πάντως, φαίνεται πως έφτασε η ώρα και ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας που φέρεται να έχει λάβει «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές ώστε η «ηγετική ομάδα» που θα προκύψει από τις κρίσεις να είναι απολύτως λειτουργική, θα κληθεί να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη μας αναφορά στο θέμα, το σενάριο της απευθείας μετακίνησης του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγου Φλώρου στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, φαίνεται να ξεθωριάζει. Η θέση που θα καταλάβει είτε θα είναι αυτή ενός κρίσιμου σχηματισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είτε η θέση του αρχηγού ΓΕΣ.

Στην πρώτη περίπτωση οι πιθανότητες παραμονής του Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή στη θέση, είναι αυξημένες, ενώ προφανώς παραμένει υποψήφιος και για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Για τη θέση αυτή θα «κονταροχτυπηθεί» με τον αρχηγό του ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου. Στο «συντηρητικό» σενάριο, νέος Α/ΓΕΕΘΑ θα γίνει ο Α/ΓΕΑ, που είναι και ο αρχαιότερος των αρχηγών, οπότε μπορεί να παραμείνει στη θέση του και ο Α/ΓΕΣ.

Αυτή τη στιγμή η αίσθηση που αποκομίζει κανείς, είναι ότι το σενάριο μιας ήπιας αλλαγής στην κορυφή της πυραμίδας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πιο πιθανό, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει την πιθανότητα αντικατάστασης και των τριών αρχηγών (λόγω προαγωγής ή αποστρατείας).

Το σημαντικό είναι βέβαια η επιλογή να αποδείξει στην πράξη «διακλαδικό πνεύμα» και όχι να οδηγηθεί από την προδιάθεση και το συναίσθημα, τα οποία αρκετούς στο παρελθόν οδήγησαν σε αρνητικά αποτελέσματα. Η κάθε θέση απαιτεί ξεχωριστές δεξιότητες και ηγετικές αρετές, τις οποίες ένας ανώτατος αξιωματικός είτε τις διαθέτει είτε όχι… Τις θέσεις αυτές δεν τις καταλαμβάνεις για να τακτοποιήσεις λογαριασμούς του παρελθόντος.

Σε ένα πιο «τολμηρό» σενάριο οι ανακατατάξεις θα μπορούσαν να είναι παρόμοιες με αυτές των περασμένων ετών, τέτοιες που θα οδηγήσουν σε αποστρατείες και αντικαταστάσεις σε πολλά επιτελικά πόστα. Αυτό θα οδηγήσει και σε «καραμπόλες» στο εσωτερικό των επιμέρους επιτελείων.

Η ονοματολογία της οποίας λίγο πολύ όλοι γινόμαστε κοινωνοί, δεν έχει μεγάλη αξία. Αφενός διότι σπανίως πέφτει μέσα εάν στο ανώτατο επίπεδο έχει ληφθεί απόφαση ριζικών αλλαγών και αφετέρου, διότι κατά το κοινώς λεγόμενο, όταν αναφέρεις κάποιον αξιωματικό, ακόμα και να έχεις πρόθεση να τον βοηθήσεις επειδή πιστεύεις ότι είναι άξιος και ικανός, υπάρχει περίπτωση να τον «κάψεις»!

Η ίδια λογική εφαρμόζεται και στις πληροφορίες που επιχειρούν να ερμηνεύσουν τις προθέσεις του υπουργού, ναυάρχου Αποστολάκη! Συχνότατα δεν απηχούν καν την πραγματικότητα! Ένα απλό παράδειγμα νομίζουμε θα βοηθήσει, ώστε να πειστούν και οι πιο… άπιστοι Θωμάδες!

Έστω ότι γνωρίζεις καλά κάποιο πρόσωπο που είναι… αδερφικός φίλος του αποφασιστικού παράγοντα! Εάν είναι αρκετά σοβαρός, λογικά θα πρέπει να αποφύγει να σου μεταφέρει πληροφορία, ακόμα κι αν έχει «πάρει κάτι το αυτί»!

Εάν ο δημοσιογράφος το μεταφέρει, πόσο πιθανό είναι άραγε, ακόμα και να διαταραχθούν οι σχέσεις των δυο φίλων, αφού ο αποφασιστικός παράγων θα μπορούσε να χρεώσει στον δικό του άνθρωπο τη διαρροή; Η ίδια λογική όμως, πάντα υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να αποτελεί αντικίνητρο για τη διακίνηση της ονοματολογίας!

Το τι θα παίξει πραγματικά ρόλο στην τελική απόφαση, το τι θα βαρύνει την τελευταία στιγμή, ουδείς μπορεί αν το γνωρίζει, ενίοτε ούτε ο υπουργός! Πώς να ξέρει ότι δεν θα δεχθεί άνωθεν παρέμβαση για τις επιλογές του, την τελευταία στιγμή, στο ΚΥΣΕΑ, παρόλο που όλοι υποστηρίζουμε «ρεπορταζιακά» ότι έχει λάβει το ελεύθερο να κινηθεί κατά το δοκούν;

Τα ίδια και στα Επιτελεία. Πολλοί προβάλουν κριτήρια όπως οι φιλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων, η κοινή καταγωγή, η φημολογούμενη καλή ή κακή συνεργασία δύο προσώπων… εδώ το «κοντός ψαλμός αλληλούια» μοιάζει η σοφότερη συμβουλή! Τα υπόλοιπα είναι κουτσομπολιό!

Πότε θα συγκαλέσουν επιτέλους το ΚΥΣΕΑ; Όλοι έλεγαν ότι αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τις «Πρέσπες». Άρα, από τη στιγμή που βρισκόμαστε στην τελική φάση, λογικά έχουμε αρχίσει και μετράμε αντίστροφα.

Σήμερα; Εντός του Σαββατοκύριακου; Θα ξέρουμε συντόμως. Σημασία έχει να αποφευχθούν αναταράξεις στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και όσοι λάβουν τις αποφάσεις να προσπαθήσουν να λάβουν υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες ενός εκάστου εκ των υποψηφίων.

Η νέα ομάδα πρέπει να λειτουργήσει σαν τέτοια. Όχι ο καθένας τον δικό του καφενέ. Η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη και τέτοιες λογικές – συμπεριφορές θα μπορούσαν πολύ εύκολα να γυρίσουν μπούμερανγκ.

Κι αν το να γυρίσουν στις κεφαλές προσώπων είναι από ένα σημείο και πέρα έως και αδιάφορο, δεν μπορείς να πεις το ίδιο και για το μέλλον αυτού του τόπου. Διότι ας μην ξεχνά κανείς, ότι ο ελληνικός λαός τους σπούδασε, τους μόρφωσε, τους εξέλιξε, για να επιστραφεί σε αυτόν η εν λόγω επένδυση με τη μορφή της ασφάλειας. Αυτά προς το παρόν.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: