"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τελετή Παράδοσης-Παραλαβής Α/ΓΕΕΘΑ: Τα μηνύματα, οι αδιαθεσίες και οι κανονιοβολισμοίΜε δεκαεννέα κανονιοβολισμούς αλλά και μηνύματα υψηλού συμβολισμού ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον απελθόντα αρχηγό ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη στον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

Την τελετή βέβαια λίγο έλειψε να επισκιάσει η νέα αδιαθεσία του αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Γεωργίου Καμπά. Ο κ. Καμπάς, ο οποίος το περασμένο Σάββατο νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, σχεδόν υποβασταζόμενος μεταφέρθηκε στο θεραπευτήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκιμών.

Κατά πληροφορίες φέρεται να αντιμετώπισε πρόβλημα με την πίεση του η οποία επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα, επιτρέποντας του, μετά από περίπου δέκα λεπτά να επανέλθει στον χώρο της τελετής.

Στην ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εμφανίστηκε συγκινημένος για την επιστροφή του στη ΣΝΔ, μετά από 42 χρόνια. Ταυτόχρονα εξέπεμψε εκ νέου μήνυμα ενότητας καθώς όπως επισήμανε οι κρίσιμες στιγμές το απαιτούν.

Επιπλέον ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε προτεραιότητα την πραγματοποίηση των επόμενων βημάτων της αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων, με γνώμονα την διακλαδικότητα.

Υποστήριξε ότι ο κυριότερος πολλαπλασιαστής ισχύος των ΕΔ είναι το προσωπικό τους, και για την ενίσχυση του γίνονται τα βήματα απόκτησης νέων σύγχρονων μέσων και οπλικών συστημάτων. Αποκάλυψε δε ότι αυτή τη στιγμή το επίπεδο της διαθεσιμότητας του υλικού των ΕΔ έχει επανέλθει στο 2009.

Επιρπόσθετα, ο κ. Αποστολάκης προχώρησε σε ένα απολογισμό του έργου του ως Α/ΓΕΕΘΑ τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως προχώρησε η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, εξελίχθηκε η διακλαδική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων και ενισχύθηκαν σημαντικά οι δυνάμεις της εθνοφυλακής. Επιπλέον δημιουργήθηκε ένα ειδικό κέντρο διακλαδικής αντιμετώπισης κυβερνοπεριστατικών.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι το ποιοτικό και πλούσιο σε ικανότητα προσωπικό των ΕΔ απαιτεί να χειρίζεται σύγχρονες μονάδες του και έτσι με σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο υλοποιήθηκαν άκρως απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των ΕΔ, αλλά και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε πως αποδέχθηκε την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη των ΕΔ γιατί «ως στρατιώτης έχω μάθει να υπηρετώ την πατρίδα και να μην αποφεύγω το καθήκον όσο βαρύ και δύσκολο και αν είναι.

Όπως έκανα και όλα αυτά τα χρόνια. Θα το κάνω μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και κεντρική συνεννόηση».

Παράλληλα, ο ΥΕΘΑ σημείωσε πως συντάσσεται απόλυτα με την θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός πως αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Ο κ. Αποστολάκης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Οι Ένοπλές Δυνάμεις της χώρας είναι εδώ, είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες και είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο και να υπερασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Από την πλευρά του ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, στην ομιλία του τόνισε πως αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα έχοντας βαθιά γνώση και συναίσθηση των ευθυνών που του ανατέθηκαν.

«Σας διαβεβαιώνω πως το μόνο που με διακατέχει είναι προσήλωση στο καθήκον, ζήλος για την υπηρεσία και όραμα για τις ένοπλες δυνάμεις και την πατρίδα». δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ.

Επιπρόσθετα ο Α/ΓΕΕΘΑ τόνισε πως οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα ασκήσει τα καθήκοντά του είναι αρχικά η αναδιοργάνωση των μονάδων και υπηρεσιών με βάση τα σύγχρονα ποιοτικά πρότυπα με πνεύμα οικονομίας, η βελτίωση της διαθεσιμότητας των μέσων, η αναβάθμιση των υπηρεσιακών και εκπαιδευτικών δυνατοτήτων και η αξιοποίηση του προσωπικού ανάλογα με τα προσόντα και τις δυνατότητες του καθενός.

Ακόμα, ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ζήτησε από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να κλείσουν, όπως είπε, τα αυτιά τους στις σειρήνες που τους ζητούν να κάνουν περισσότερα από όσα προβλέπουν οι γραπτοί και οι άγραφοι κανόνες των ΕΔ.

Απαντώντας με έμμεσο τρόπο στο σχολιασμό που εντείνεται αναφορικά με την αριθμητική υπέροχη της Τουρκίας και την ψαλίδα που ανοίγει έναντι της Ελλάδας, ο κ. Χριστοδούλου υποστήριξε ότι τα προβλήματα οι ευφυείς άνθρωποι τα προβλέπουν και βρίσκουν λύσεις.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ κλείνοντας ευχαρίστησε τον κ. Αποστολάκη για τα όσα πρόσφερε στις ΕΔ και για την άψογη συνεργασία που είχαν έως τώρα και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και παρέστησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες ξένων κρατών, μέλη της ευρύτερης ναυτικής και ναυτιλιακής κοινότητας, αντιπροσωπείες αξιωματικών και υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των ΕΔ και ΣΑ και αντιπροσωπείες σπουδαστών στρατιωτικών σχολών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής σημειώθηκε ένα απρόοπτο με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά. Συγκεκριμένα ο ΑΓΕΣ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Αποστολάκη αισθάνθηκε μια αδιαθεσία και αποχώρησε από τον χώρο της τελετής, αλλά μετά από λίγη ώρα επέστρεψε κανονικά στη θέση του. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s