Ο συνηθέστερος μύθος που καλλιεργούν οι λαϊκιστές (αριστεροί και δεξιοί) είναι ο εξής: «ο πλούτος του κόσμου έχει μαζευτεί σε 30 άτομα και ο υπόλοιπος κόσμος πεινάει».
Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα εναντίον του κεφαλαιοκρατικού οικονομικού συστήματος.
Το επιχείρημα αυτό το ακούμε συνήθως όταν βγαίνουν στη δημοσιότητα τα κεφάλαια μεγάλων εταιρειών όπως η Apple, η Google και η Amazon αλλά και ιδιωτών όπως ο Bill Gates, ο Jezz Bezos και άλλοι.
Πίσω από αυτό το επιχείρημα υποκρύπτεται το σκεπτικό ότι «οι πλούσιοι είναι άκαρδοι και εκμεταλλευτές και δεν τους ενδιαφέρει που πεθαίνει κόσμος στην Αφρική και την Ασία».
Η ιστορία αυτή έχει τα κατάλοιπά της στα παιδικά παραμύθια: ο τσιγκούνης Σκρουτζ Μακ Ντακ έχει ένα μεγάλο θησαυροφυλάκιο με χρυσά νομίσματα και τα ανιψάκια του το φυλάνε από τις επιδρομές των κακών λύκων.
Όλοι στην πόλη θαυμάζουν το τεράστιο θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ αλλά κανείς δεν δικαιούται μερίδιο γιατί ο ίδιος αρέσκεται στο να κάνει μακροβούτια στα χρήματά του κάθε πρωί.
Πού βρίσκεται όμως στ’αλήθεια ο πλούτος των μεγάλων εταιρειών και των πλούσιων ιδιωτών.
Οι εταιρείες από τη μία πλευρά έχουν μεγάλες μετοχικές συνθέσεις οι οποίες αποφασίζουν για τις μελλοντικές κινήσεις τους.
Ο πλούτος της εταιρείας βρίσκεται σε τράπεζες είτε σε χρήμα είτε σε τραπεζικά και επενδυτικά προϊόντα.
Το διοικητικό συμβούλιο της κάθε εταιρείας (έχει και ο καπιταλισμός τις «συλλογικότητές» του) αποφασίζει πώς θα διατεθεί ο πλούτος της.
Έτσι δίνει εντολή στην τράπεζα να τοποθετήσει το άλφα μέρος του πλούτου στην τάδε επένδυση, το βήτα μέρος του πλούτου στο τάδε τραπεζικό προϊόν και το υπόλοιπο μέρος του πλούτου να παραμείνει στην τράπεζα ως χρήμα, αφού πληρωθούν τα έξοδα της εταιρείας και οι αμοιβές των μελών της, είτε είναι εργαζόμενοι είτε μέτοχοι.
Ο πλούτος δηλαδή της εταιρείας δεν βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ Μακ Ντακ.
Δεν θα βρούμε μέσα στην Apple ένα μεγάλο χρηματοκιβώτιο όπου ο πλούτος της βρίσκεται μέσα σε χρυσά νομίσματα αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο.
Βρίσκεται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διάσπαρτος σε πολλά προϊόντα τα οποία είναι δυναμικά και λειτουργούν για να χρηματοδοτηθούν άλλοι κλάδοι της οικονομίας και άλλοι άνθρωποι που τα χρειάζονται για τις δικές τους δραστηριότητες:
η τράπεζα, ενισχυμένη από τον πλούτο της Apple, θα διαθέσει δάνεια σε συμφέροντα επιτόκια σε όποιον ενδιαφέρεται να καταθέσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που αξίζει να χρηματοδοτηθεί.