"Greek National Pride" blog

ΗΠΑ & Ρωσία συμφώνησαν για εδαφικές αλλαγές στα Βαλκάνια


Τα νέα σύνορα της «Μεγάλης Σερβίας» & του Κοσόβου

Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία συμφώνησαν για τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια και τα νέα εδαφικά σύνορα Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με την διαρροή του σχεδίου από τους Αλβανούς, υπάρχουν 22 σημεία συμφωνίας ενώ ακόμα 3 βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Όλα όμως δείχνουν πως θα υπάρχει συμφωνία.

Το σχέδιο συμφωνίας δείχνει πως Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν για αλλαγές συνόρων κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών και με βάση τα εθνικά κριτήρια με μια περιφερειακή διαφοροποίηση του «σχεδίου Yiunion». Αυτό δηλαδή που ζητούσε η Ρωσία όπως είχε ήδη αποκαλύψει το pronews.gr 

Βέβαια αυτό δείχνει πως θα έρθουν και άλλες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Υπενθυμίζουμε πως αίτημα της Ρωσίας ήταν η δημιουργία μιας εθνοκεντρικής «Μεγάλης» Σερβίας που θα αποτελούνταν από την Δημοκρατία της Σερβίας, την Δημοκρατία της Σέρπσκα με πρόσβαση στη θάλασσα στην περιοχή Herceg Novi (Μαυροβούνιο) και τις σερβικές κοινότητες στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μιτρόβιτσας.

Τα δύο τελευταία φαίνεται πως η Σερβία τα παίρνει αργά αλλά σταθερά. Και μαζί με αυτά το Βελιγράδι παίρνει ένα πακέτο «Μάρσαλ» από την Ευρώπη.

Εξ ορισμού οι Ρώσοι στο σχέδιο τους είχαν αποκλείσει από το εθνικό έδαφος της Σερβίας τις «αλβανικές περιοχές» πχ Πρέσεβο.

Το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε δείχνει πως είμασε στην αρχή ενός τέτοιο σχεδίου.

Τα 22 σημεία περιληπτικά είναι τα εξής:

1. Οι δύο χώρες δηλαδή η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο εγκρίνουν την συμφωνία «Φιλίας και Καλής Γειτονίας».

2. Και οι δύο χώρες συμφωνούν στα νέα σύνορα, διεθνώς αναγνωρισμένα και θα γίνουν ταυτόχρονα μέλη σε διεθνείς οργανισμούς. Εδώ αναφέρεται η ΕΕ.

3. Το δυτικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών είναι ολόκληρη η γραμμή της λίμνης Ujman / Gazivod. Από την πλευρά του Κοσόβου η γραμμή: Vitkovigje – Brnjak – Rezallë – Kovac – Zubin Potok.

Aπό την σερβική πλευρά, το τμήμα από Zubin Potok μέχρι τα τωρινά σύνορα.

4. Στην Σερβία περνάει ο έλεγχος των περιοχών της γραμμής Zubin Potok – Zupce – Zvecan – Zeronica – Banjskë – Vuce – Leposaviq – Zemanica.

5. Η Μιτροβίτσα αποκτά status «Ελεύθερης Πόλης» . Η περιοχή αυτή θα περιλαμβάνει χωριά με εδαφικά όρια: Zemanica – Dren – Ceraj – Maxhere – Stari Tërg – Bajgor – Kqik i Madh – Koshutovë – Zupçe.

Η Διοίκηση/ Δήμαρχος της πόλης θα αποτελείται από έναν Σέρβο, έναν Αλβανό και έναν αξιωματούχο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με ορίζοντα θητείας τα 5 έτη.

Η πόλη θα έχει επίσης ένα είδος κοινοβουλίου με 50 μέλη και θα είναι χωρισμένη στα 2.

Θα έχει προϋπολογισμό, αστυνομία, δικά της διαβατήρια με νόμισμα το ευρώ ενώ μια δύναμη ασφαλείας ,πχ ειρηνευτική δύναμη, θα διατηρεί την ασφάλεια στην περιοχή για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Θα υπάρχουν και 4 ξένοι τοποθετημένοι από τον Διοικητή σε θέσεις «κλειδιά».

6. Το Μπουγιάνοβιτς θα λάβει και αυτό status «ειδικής ζώνης ή περιφέρειας» για 35 χρόνια και όχι πάνω από 90 με όρια τις περιοχές: Bozhinjevc – Zhuzeljic – Srpska House – Davidovac – Ristovac – Karadnik – Rakovac – Ternoc i Madhe – Konçul – Lluçan – Nesalce – Borovac – Somolice.

H πόλη θα έχει κεντρική διοίκηση 3 μελών με ένα κοινοβούλιο 30 μελών και 3 ξένους τοποτηρητές.

Η αστυνομία θα είναι μεικτή, ο προυπολογισμός θα προέρχεται από την Σερβία, το Κόσοβο και την ΕΕ.

Νόμισμα θα είναι ευρώ και σερβικό δηνάριο..

Τα διαβατήρια και οι ταυτότητες θα έχουν σύμβολα της ΕΕ αλλά οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν μεταξύ Σερβίας ή Κοσόβου ως δευτερεύοντα έγγραφα

7. Το Πρέσεβο θα ενωθεί με το Κόσοβο στην γραμμή: Slavujevc – Ljanik – Svinjishte – Sebrat – Kustice – KLENIKA – Trejak – Bogdanovac – Somolic – Letovicë.

8. H στρατιωτική βάση «JUG» στο CEPOTIN θα μετατραπεί σε μεικτή αμερικανική βάση με 1.700 στρατιώτες, το 50% των οποίων θα είναι Σέρβοι και το υπόλοιπο 50% Αλβανοί με συμβουλευτικό ρόλο.

9. Ο «Διάδρομος 10» θα είναι προστατευμένος για 15 χρόνια από το ΝΑΤΟ ή μια άλλη ειρηνευτική δύναμη το οποίο θα εγγυηθεί την ελεύθερη μετακίνηση όλων των μερών.

10. Η Σερβία με χρηματοδότηση από ΕΕ θα κατασκευάσει τον νέο διάδρομο που θα ακολουθήσει τη γραμμή Davidovac – Ristovac – Krsevice – Klinoc – Sv.Petka – Klenike – Starac και θα φτάνει μέχρι Pelince (Σκόπια).

11 Η πόλη Medvedja θα παραμείνει υπό σερβικό έλεγχο μαζί με μερικά χωριά. Στο Κόσοβο περνά ο έλεγχος των περιοχών Vrapce, Svirce, Sijarina, Stara Banja, Marovc, Tupa, Kapiti. Διαπραγματεύονται ακόμη την περιοχή Sijarine ‘s Bathroom και Retkoceri.

12. Και τα δύο μέρη δεν θα ξαναπροβούν σε πολεμικές προετοιμασίες.

13. Τα ορυχεία της TREPÇA θα λάβουν «Ειδικό» status με την δημιουργία ενός κοινού κονσόρτιουμ αμερικανικών, γαλλικών, ρωσικών και κινεζικών κεφαλαίων για 99 χρόνια. Η Μιτροβίτσα θα λαμβάνει το 15%, η Σερβία το 35% και το Κόσοβο το 50%.

14. Η λίμνη Ujmani / Gazivoda θα αποτελέσει κοινή σερβο-αλβανική περιουσία κάτω από διεθνή διοίκηση.

Το τεχνικό μάνατζμεντ και οι επενδύσεις θα δίνονται σε αγγλικές και γερμανικές εταιρείες για 99 χρόνια.

15. Η ηλεκτροδότηση θα χωρίζεται σε 75% για το Κόσοβο και 25% για την Σερβία λόγω των τεχνικών συνδέσεων. Αμερικανικές, αυστριακές και γερμανικές διοικήσεις. Και εδώ υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να λυθούν.

16. Το Πατριαρχείο του Pec δηλαδή η σερβική ορθόδοξη εκκλησία και μοναστήρια θα λάβουν ειδικό «status» και θα θεωρούνται σερβικό έδαφος.

Το ίδιο θα ισχύσει για την εκκλησία του Prizren και το μοναστήρι Gracanica στο Κόσοβο.

Θα δημιουργηθεί επίσης η ένωση σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων στο Κόσοβο χωρίες εκτελεστική ισχύ αλλά μόνο ως «εθνικό συμβούλιο» για να συμβουλεύει για τυχόν προβλήματα την κυβέρνηση.

17. Όλα τα σύνορα θα αναγνωριστούν μεταξύ των δύο κρατών και θα ενοποιηθούν (με σύστημα one pass)

18. Η Σερβία θα λάβει στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ το 2021-2022 και το Κόσοβο μέσα στο 2030.

19. Στην Σερβία θα δοθεί ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» με επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ για σύγχρονες υποδομές και στρατηγικές επενδύσεις. Το Κόσοβο θα λάβει αντίστοιχα επενδύσεις 1,2 δισ ευρώ.

20. Και τα δύο κράτη είναι υποχρεωμένα να απαλείψουν ρατσιστικές και αλυτρωτικές αναφορές.

21. Οι συντάξεις και οι ασφάλειες θα αναγνωριστούν μεταξύ των δύο κρατών με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.

22. Την συμφωνία θα εγγυηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ομως υπάρχουν και άλλα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση όπως:

1.Εκκλησιαστικό ζήτημα, ζητήματα αλλαγής ονόματος του Κοσόβου μελλοντικά

2.Να εγγυηθεί πως κανείς δεν θα εισβάλλει στο έδαφος του άλλου

3. Ψήφος σε διεθνείς οργανισμούς

Οι Αλβανοί λένε πως η τελική συμφωνία θα υπογραφεί στο διάστημα 28 Ιουνίου-13 Ιουλίου 2019.

Τον Οκτώβριο του 2019  τα κοινοβούλιο των δύο χωρών θα ψηφίσουν και θα εγκρίνουν το σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ 1η Νοεμβρίου 2019!

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s