"Greek National Pride" blog

Η τουρκολαγνεία των ελληνικών ΜΜΕ


του Ευθ. Π. Πέτρου

Ερωτήματα δημιουργεί η σκοπιμότητα ορισμένων ελληνικών μέσων ενημερώσεως που ξαφνικά κατελήφθησαν από μιαν ιδιότυπη τουρκολαγνεία και γέμισαν τα δελτία τους με ρεπορτάζ για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Τα συγκεκριμένα μέσα όμως, ουδέποτε έχουν αφιερώσει ούτε τον μισό χρόνο σε μια ελληνική άσκηση.

Και όμως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει αξιόλογες ασκήσεις, ιδιαίτερα πολύπλοκες και πρωτοποριακές χωρίς κάποιο τηλεοπτικό κανάλι να ασχοληθεί.

Να υποθέσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση τα ελληνικά ΜΜΕ, έχουν πέσει θύμα της προπαγάνδας της Άγκυρας;

Διότι δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι συνειδητά παίζουν το παιχνίδι των Τούρκων, παρουσιάζοντας την γειτονική χώρα σαν περιφερειακή δύναμη.

Και μάλιστα σε μια στιγμή κατά την οποία οι εκκαθαρίσεις του Ερντογάν έχουν αποδυναμώσει, ιδιαιτέρως την πολεμική του αεροπορία.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η άσκηση αυτή δεν είναι σημαντική.

Και για αυτό αξίζει να αναλύσουμε με ψυχραιμία τις παραμέτρους της. Κατ’ αρχήν να επισημάνουμε ότι οι στόχοι της είναι πολλαπλοί.

Εκτός από επιχειρησιακοί, εκπέμπουν επιλεκτικά μηνύματα κατά της Κύπρου και της Ελλάδας προβάλλοντας την Τουρκία σαν περιφερειακή δύναμη, με στρατηγικές φιλοδοξίες πέραν από αυτή.

Ανέξοδοι παλληκαρισμοί

Βέβαια θα ήταν γελοιότητα η Άγκυρα με τη χρησιμοποίηση τέτοιου όγκου αεροναυτικών και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» – όπως φημολογείται – να επιδιώκει μόνο να τρομάξει τη μικρή Κυπριακή Δημοκρατία και τους προγραμματισμούς της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).

Οι αναλογίες και τα μεγέθη, ιδίως στον αέρα και τη θάλασσα είναι γνωστές όπως και η τουρκική στρατιωτική υπεροχή.

Από την άλλη, το πραγματικά ευαίσθητο σημείο της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία είναι η Κύπρος, λόγω πολλών γεωγραφικών δεδομένων.

Παρά ταύτα και παρόλο που τέτοιες τουρκικές ενέργειες θέτουν σε εγρήγορση τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν κατατρομοκρατούν την Αθήνα ούτε στο Αιγαίο ούτε στον ευρύτερο ελληνοτουρκικό χώρο.

Η σύγκριση εδώ δεν είναι τόσο καλή για την Τουρκία, ενώ σε κάποιους τομείς στο Ναυτικό και την Αεροπορία μειονεκτεί έναντι της Ελλάδας.

Γνωρίζει δε πως το αποτέλεσμα μιας συγκρούσεως είναι απρόβλεπτο και το τίμημα θα είναι τεράστιο.

Η άσκηση εκτείνεται στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όμως η Άγκυρα επιμελώς αποφεύγει αναφορές που θα θεωρούνταν άμεση πρόκληση ή απειλή για άλλες χώρες της περιοχής.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι – άσχετα με τις πρόσφατες σχετικά καλές σχέσεις τους – πάγιος γεωπολιτικός αντίπαλος της Τουρκίας στην περιοχή είναι η Ρωσία.

Επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο εκτός από τους παλληκαρισμούς της απέναντι στην Κύπρο, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με άλλες τοπικές δυνάμεις όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Παρά την αντιπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν προς τις δύο χώρες, η Άγκυρα δεν έχει τόσο ζωτικές διαφορές με αυτές – εκτός από έμμεσες τριβές στα θέματα ΑΟΖ – αλλά ούτε και διαθέτει τις στρατιωτικές ικανότητες που θα καθιστούσαν τυχόν απειλές εναντίον τους αξιόπιστες και σοβαρές.

Ελλάδα-Κύπρος: Στόχος η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ασφαλώς ο κύριος σκοπός της ασκήσεως είναι η δοκιμή των νέων συστημάτων ελέγχου και η εκπαίδευση και ο συντονισμός των δυνάμεων, που μετά τις εκκαθαρίσεις στελεχών παρουσιάζουν σοβαρά οργανωτικά και επιχειρησιακά κενά.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να υποτιμάται το τουρκικό ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο όπου αναμένεται να γίνεται ολοένα και πιο διεκδικητική επί των θαλάσσιων πόρων και ειδικά της κυπριακής ΑΟΖ.

Ούτε και το ότι έχει βλέψεις να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή αλλά και να ασκεί επιρροή πέραν από αυτή.

Η βάση στο Κατάρ και στη Σομαλία είναι ενδεικτικά των προθέσεων και φιλοδοξιών της Τουρκίας.

Παράλληλα η Τουρκία διαμηνύει τη σπουδαιότητα που αποδίδει στη θάλασσα ως αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της και των συμφερόντων της.

Αυτό υπογραμμίζεται με το στρατιωτικό σχεδιασμό, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τη πολεμική βιομηχανία και τα ναυπηγία που έχουν αναπτυχθεί με κρατική αρωγή για να καταστήσουν τη χώρα αυτάρκη αμυντικά.

Ιδιαίτερα στο Ναυτικό η Τουρκία έχει επιδοθεί στην παραγωγή, κορβέτων, υποβρυχίων και τον Απρίλιο του 2021 αναμένεται να ναυπηγήσει το πρώτο της ελαφρύ αεροπλανοφόρο, δημιουργώντας προϋποθέσεις όχι απλώς για περαιτέρω ενίσχυση της ναυτικής υπεροχής της, αλλά και των διεκδικήσεών της και της ικανότητας της για προβολή ισχύος πέρα από την περιοχή.

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει θεατής των εξελίξεων αυτών ούτε και να επιτρέψει να ανατραπούν οι ισορροπίες, γιατί θα κινδυνεύει να εξαναγκαστεί σε εθνικές εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δώσει η Αθήνα όχι τόσο στην ποσοτική ενίσχυσή όσο στην τεχνολογική αναβάθμιση των δυνάμεών της αποκτώντας συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτό τον καθοριστικό τομέα έναντι της άλλης πλευράς.

Η δε Κύπρος κακώς άφησε τον αμυντικό τομέα να φθίνει σε απαράδεκτα επίπεδα.

Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, πέραν των προσπαθειών για εξασφάλιση διεθνούς υποστηρίξεως, μια ισχυρή άμυνα έστω και μικρή αλλά αποτελεσματική, σε συνδυασμό με μια πολύ πιο ισχυρή Ελλάδα στρατιωτικά, αποτελούν σοβαρά υπολογίσιμο αποτρεπτικό παράγοντα προστασίας της.

www.elkosmos.gr

© http://www.elkosmos.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s