"Greek National Pride" blog

ΕΕ τέλος για Τουρκία! – Ευρωβουλευτές: «Παρωδία! Stop στην ένταξή της»


Πολεμικές απειλές από την Άγκυρα για Αιγαίο & Κύπρο

Βαριά λόγια για την ηγεσία της Τουρκίας και την κατάσταση στη χώρα ακούστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το ψήφισμα της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων που ζητούσε να τεθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία από την Ολομέλεια το απόγευμα της Τετάρτης. Παρόλο που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα –αφού η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζουν για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ- το κείμενο ασκεί έντονη πίεση στην Άγκυρα να αλλάξει τακτική. Προφανώς γι’ αυτό και αντέδρασε έντονα στις κατηγορίες των ευρωβουλευτών.

«Καταπέλτης» ήταν η εισηγήτρια του φακέλου για την ενταξιακή πορεία της χώρας Κάτι Πίρι, η οποία με σκληρή γλώσσα περιέγραψε την κατάσταση σε ό,τι αφορά στο κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

«Έχουμε ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές. Κράτος Δικαίου δεν υπάρχει, συνεχίζεται η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι εξακολουθούν να φυλακίζονται.

Γι’ αυτό επίσημα ζητάμε από την ΕΕ να αναστείλει τις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας. Πρόκειται για παρωδία!», δήλωσε.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πορεία γυναικών που δέχθηκε επίθεση από το καθεστώς Ερντογάν.

«Τι θα γίνει με τον Ντεμιρτάς, τον Οσμάν Καβαλά και τα άλλα μέλη του κοινοβουλίου που βρίσκονται στη φυλακή, τα μέλη των ΜΚΟ, τους χιλιάδες που καταδικάστηκαν χωρίς δίκαιη δίκη, τις θαρραλέες γυναίκες που την Ημέρα της Γυναίκας βγήκαν στους δρόμους και είχαν να αντιμετωπίσουν τις σφαίρες;», είπε.

«Έχει φτάσει η στιγμή και την Παρασκευή που θα υπάρξει η συνάντηση είναι η στιγμή να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η στρατηγική».

Εξ ονόματος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Μελάνια Γκαμπριέλα Σιοτ δήλωσε ότι:

«Ακούμε τα σαφή μηνύματα που ανακύπτουν από το ψήφισμά σας.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος στην Τουρκία μας ανησυχεί, όπως και η ολίσθηση σε σχέση με το θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Τον Ιούλιο του 2016, το Συμβούλιο καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και τάχθηκε υπέρ των δημοκρατικών Αρχών.

Η Τουρκία αντιμετώπισε απειλή, αλλά τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την απόπειρα είναι δυσανάλογα.

Μας οδηγεί δυστυχώς σε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Η Τουρκία απομακρύνεται από ευρωπαϊκή πορεία της», τόνισε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το Συμβούλιο τον Ιούνιο 2018 θεώρησε ότι οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση έφτασαν σε αδιέξοδο. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κλείσουμε πόρτα στην Τουρκία, να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας.

Να διατηρήσουμε ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο γιατί εταίρος σε πολλούς τομείς, με συνεργασία προς κοινό συμφέρον, σε θέματα όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση τρομοκρατίας, η ενέργεια, το εμπόριο και άλλα».

Η ίδια υπογράμμισε ωστόσο ότι «η Τουρκία οφείλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με Κύπρο με βάση το επιπρόσθετο πρωτόκολλο στην συμφωνία σύνδεσης».

«Θα τα θέτουμε όλα αυτά τα ζητήματα σε κάθε επίπεδο και θα καταβάλουμε προσπάθεια να πείσουμε την Τουρκία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε.

Το λόγο πήρε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

«Η Τουρκία θέλει να προσχωρήσει στην ΕΕ, αλλά να μην ξεχνά ότι παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και στηλιτεύουμε την κατάσταση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Τουρκία οφείλει να προβεί σε δέουσες μεταρρυθμίσεις. Όμως η Τουρκία είναι εταίρος και γειτονική χώρα και συνεργαζόμαστε σε πολλά θέματα.

Επίσης, έχει τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό ανά τον κόσμο, υπάρχει ανάμεσά μας αγαστή συνεργασία», τόνισε.

Δεν παρέλειψε ωστόσο ότι «πρόσφατα υπήρξαν πολλές αλλαγές και θετικά σημάδια στον τομέα της οικονομίας και του εμπορίου και θα γίνει και νέα συνάντηση αργότερα αυτήν την εβδομάδα»,

αναφερόμενος στη συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

«Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει στάση για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας.

Να βελτιώσει σχέσεις με όλα κράτη μέλη και ειδικά με την Κύπρο.

Η Τουρκική κυβέρνηση να μην προβαίνει σε προκλητικές δράσεις το Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο Γιοχάνες Χαν.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπ. Άμυνας, αναφέρθηκε και πάλι στα θέματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου

Στην τακτική μηνιαία ενημέρωση που παρέχει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η εκπρόσωπος Σεμπνέμ Ακτόπ αναφέρθηκε πάλι στα θέματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Εκεί, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη, υπογράμμισε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα και την επιμέλεια που επιδεικνύει η Τουρκία για την προστασία των δικαιωμάτων της.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Συνεχίζουμε με περισσή επιμέλεια να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο της επονομαζόμενης Γαλάζιας Πατρίδας μας.

Το πολεμικό μας ναυτικό συνεχίζει με αποφασιστικότητα να εξασφαλίζει την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου με την ‘Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου’ και να προασπίζει τα δικαιώματα και συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, καθώς επίσης και να προστατεύει και να παρέχει την απαιτούμενη υποστήριξη στα ερευνητικά μας σκάφη και τις πλατφόρμες γεώτρησης που υπηρετούν εθνικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο και να αποτελούν εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο της συνθήκης των εγγυήσεων».

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s