"Greek National Pride" blog

Οριστικός «πάγος» στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας


Με το βλέμμα στην 110 ΠΜ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά η Ελλάδα

Σε αναβάθμιση της Ελλάδας και της γεωστρατηγικής σημασίας των βάσεων στη χώρα μας φαίνεται πως προχωρούν οι ΗΠΑ.

Ουάσινγκτον και Άγκυρα βρίσκονται στα πρόθυρα οριστικής ρήξης, και αυτό καθίσταται μια εξέλιξη την οποία η ελληνική ηγεσία πρέπει να εκμεταλλευτεί.

Ήδη, αμερικανικές δυνάμεις έχουν βρεθεί αρκετές φορές σε ελληνικό έδαφος, ενώ οι βάσεις σε Σούδα και Λάρισα έχουν αποδειχτεί υψίστης σημασίας για τις ΗΠΑ, κάτι που βέβαια θα ενισχυθεί περαιτέρω λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία.

Η μεταστάθμευση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και οι τακτικές συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία και στα Βαλκάνια, δείχνοντας την ισχύ που διαθέτει η Ελλάδα.

Εκτός αυτού, η αναβάθμιση των ελληνικών εγκαταστάσεων ανοίγει τον δρόμο και για ενίσχυση του στρατιωτικού υλικού, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρουσιαστεί συστήματα που αν τα αποκτούσαμε θα άλλαζαν τη γεωστρατηγική και τη δύναμη ισχύος σε όλη την περιοχή Αιγαίου και ανατολικής Μεσογείου.

Προς οριστική ρήξη Ουάσινγκτον & Άγκυρα

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα, μετά το πρόσφατο φλερτ, φαίνεται πως διάγουν και πάλι περίοδο κρίσης στη διαχρονική σχέση τους, η οποία όπως όλα δείχνουν περνά και θα περνά δια πυρός και σιδήρου, τόσο με τις αποφάσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ, όσο και με το σχοινί που τραβά ο Ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτά τα συστήματα κατασκευάζονται στη Ρωσία. Τα αγοράζουμε και δεν σκοπεύουμε να τα μεταπωλήσουμε σε άλλη χώρα. Εχουμε πληρώσει για δύο S-400 και αναμένουμε τις προμήθειές τους τον Ιούλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ.

Η κίνηση για την αγορά ρωσικών συστημάτων S-400 οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η Ουάσινγκτον φοβάται ότι το σύστημα θα εκθέσει τις αδυναμίες των F-35 και ότι πως θα ήταν ασύμβατα με την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία, προσφέροντας αντ’ αυτού συστήματα Patriot και απειλώντας να σταματήσει την παράδοση των F-35, κάτι που όπως φαίνεται και πολλές φορές έχουμε γράψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, γίνεται πραγματικότητα.

Όλες αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις τις παρακολουθεί το Ελληνικό Πεντάγωνο και όπως λένε επιτελείς, δεν είναι λίγες οι φορές που η γεωστρατηγική κίνηση της χώρας μας, σχετίζεται και με όλα τα προαναφερόμενα, καθώς αφορούν ξεκάθαρα την ευρύτερη περιοχή, για την οποία οι ΗΠΑ, έχουν δηλώσει πολλές φορές πως η Ελλάδα αποτελεί τον ισχυρό και ήρεμο σύμμαχο.

Πάνω σ’ αυτό το κομμάτι η Ελλάδα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, έχει επενδύσει πολλές από τις μελλοντικές κινήσεις της, οι οποίες έχουν φανεί κι από το προηγούμενο μεσοδιάστημα κι έχουν να κάνουν με την διαρκή επαφή της χώρας μας με τις ΗΠΑ ώστε αρκετές από τις υποχρεωτικές μετεξελίξεις να επισπεύδονται, μέσω των γνώσεων που αποκτώνται από στελέχη των ΕΔ που ασκούνται σε πολυποίκιλα σενάρια και Νατοϊκά πρότυπα.

Οι κοινές ασκήσεις σε διμερές επίπεδο, αλλά και οι συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει, αναδεικνύουν την Ελλάδα ως τον πυλώνα σταθερότητας από τη μια κι από την άλλη πλευρά, μια χώρα η οποία προσφέρει αρκετές φορές στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τη Συμμαχία αλλά και την Αμερική.

Η Νο2 Σούδα είναι η Λάρισα και η 110 ΠΜ

Για παράδειγμα ένα αντιστάθμισμα της ναυτικής βάσης της Σούδας, στο χερσαίο κομμάτι της επικράτειας, έχει αναδειχτεί η Λάρισα και η 110 Πτέρυγα Μάχης η οποία για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα εξυπηρετεί τις ανάγκες που έχουν προκύψει για τις ΗΠΑ κι από εκεί επιχειρούν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 Reaper. 

Επιπλέον, στην βάση της Λάρισας είχαν προσγειωθεί υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της Αμερικής, όπως και ιπτάμενα τάνκερ.

Τα UAV της Λάρισας αποτελούν το μέλλον σ’ ένα πολυποίκιλο αεροπορικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με τα επιτεύγματα της αεροπορικής τεχνολογίας, όπως είναι το αεροσκάφος F-35- που δεν διαθέτει η χώρα μας και δεν προβλέπεται προς το παρόν τουλάχιστον να γίνει κάτι τέτοιο- αλλά και τα αεροσκάφη ενδιάμεσης λύσης ανάμεσα στην 4η και 5η γενιά, F-16 Viper.

Άρα η Ελλάδα με τις επερχόμενες δικές τις «Οχιές» στέκεται για λίγα χρόνια δίπλα στις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η 110 ΠΜ για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποτελεί εκείνη την βάση η οποία μπορεί να φιλοξενήσει κι άλλες δυνάμεις εκτός των Μη Επανδρωμένων, κάτι που δεν είναι παράλογο, όπως λένε οι ίδιοι άνθρωποι, να προταθεί προς την Ελληνική πλευρά στο άμεσο μέλλον.

Νέο υπερατλαντικό ταξίδι Αποστολάκη

Πριν το τέλος Μαρτίου αναμένεται ο Ευάγγελος Αποστολάκης να ταξιδέψει και πάλι στην Αμερική, αναφέρει το Hellas Journal. Θα βρεθεί τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στην Ουάσινγκτον που θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς Αξιωματούχους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας υπουργός εκείνο που προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό -το είχε κάνει και από την προηγούμενη θέση, του Α’ ΓΕΕΘΑ- είναι να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη σχέση που έχει αναπτυχθεί, ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται πως το ολιγοήμερο φλερτ ανάμεσα σε Αμερική και Τουρκία, έστω και προσωρινά, μπαίνει γι’ ακόμη μια φορά στην κατάψυξη.

Η ατζέντα του κου. Αποστολάκη μπορεί να είναι συγκεκριμένη, αλλά γιατί όχι και διευρυμένη, έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές, από τη στιγμή που ο ίδιος θέλει ν’ «ασφαλίσει» περαιτέρω την θέση της χώρας μας, στις μελλοντικές εξελίξεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s