"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΙΣΡΑΗΛ / Κύπρος

Κύπρος-ΑΟΖ: «Τρέχουν» οι προετοιμασίες για την «Τριμερή» μαζί με Ελλάδα και Ισραήλ


Η κυβέρνηση της Κύπρου βρίσκεται αυτήν την χρονική περίοδο σε πυρετώδεις προετοιμασίες αναφορικά με την Τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα με σημείο αναφοράς τον αγωγό EstMed, καθώς επίσης τις προκλήσεις και τις προοπτικές που είναι συνυφασμένος με το ζήτημα αυτό.

Να σημειωθεί πως αυτή η Τριμερής θα έχει και το στοιχείο της «Τετραμερούς» καθώς θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ δια μέσου του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μάικ Πομπέο, δίνοντας έτσι νέα δυναμική.

Ο κ. Πομπέο θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες των τριών χωρών με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Να υπενθυμίσουμε πως οι ΗΠΑ είχαν συμμετοχή και στην 5η Τριμερή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Μπερ Σέβα του Ισραήλ, με την παρουσία του Πρέσβη τους, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος εξέφρασε κα την στήριξή του προς την δημιουργία του αγωγού EastMed.

Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ δεν στρέφεται προς τον αγωγό EastMed αλλά προς την διασφάλιση των ενεργειακών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικότερα μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις του αμερικάνικου ενεργειακού κολοσσού της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, ότι οι εξελίξεις στα ενεργειακά της περιοχής θα προχωρήσουν με την στήριξη της Αμερικής αλλά και υπό τις «προϋποθέσεις» που ίδιοι θέτουν σε διπλωματικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.

Να σημειώσουμε επίσης πως παρόλο που ο αγωγός EastMed θα βρίσκεται στην ατζέντα της Τριμερούς, δεν αναμένεται να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία καθώς θα απουσιάζει η Ιταλική Κυβέρνηση η οποία εμπλέκεται στο έργο.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το Reuters, o Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκέμπραν Μπασίλ, απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σχετικά με την κατασκευή του αγωγού EastMed, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ο συγκεκριμένος αγωγός να παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορά του.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν φαίνεται να ανησυχεί τη Λευκωσία καθώς σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, ο Λίβανος δεν έχει εμπλοκή στο έργο της κατασκευής του αγωγού. Επιπλέον ο αγωγός δεν περνά από τα θαλάσσια σύνορα για τα οποία ο Λίβανος βρίσκεται σε μία διαρκή διαμάχη με το Ισραήλ.

Οι ίδιες πηγές σχολιάζοντας στην Offsite τα ιταλικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παράταση που ζήτησε η Ιταλική Κυβέρνηση για τον αγωγό EastMed, αναφέρουν πως δεν αφορούν επί της ουσίας την κατασκευή του αγωγού αλλά αφορά κυρίως ζητήματα του συνασπισμού της Ιταλικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η Ιταλική Κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις για περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον αγωγό TAP, με αποτέλεσμα να μην θέλει να αυξήσει τις επικρίσεις αυτές πριν από τις Ευρωεκλογές.

Να σημειώσουμε πως σε συνέντευξή του στην Offsite ο Διευθύνων Σύμβουλος της E-C Natural Hydrocarbons Company και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Τσαρλς Έλληνα, χαρακτήρισε των αγωγό ως μη βιώσιμο και πως πρόκειται για ένα πολιτικό τέχνασμα.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη προς την δημιουργία του αγωγού ειδικότερα μετά τις τελευτές σημαντικές ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ίδιες Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στην Offsite πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είχε εγκρίνει κονδύλι ύψους 34,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις τελικές μελέτες και τον σχεδιασμό του αγωγού EastMed εάν δεν είχε προσωπικό ενδιαφέρον.   πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s