"Greek National Pride" blog / Ελληνικοί Εξοπλισμοί

Think Out Of The Box: Αξίζει μήπως η αγορά των Adelaide ακόμη και χωρίς SM-2; Υπάρχουν έξυπνες λύσεις χωρίς λεφτά; Ίσως ναι!


Η προοπτική απόκτησης των εκσυγχρονισμένων φρεγατών Adelaide από το Αυστραλιανό Ναυτικό, ήταν η μόνη σοβαρή προοπτική άμεσης ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, σε μια περίοδο που κάθε προσθήκη μετράει. Η είδηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή πολλά διαθέσιμα πλοία παγκοσμίως, σε καλή κατάσταση και χωρίς ανάγκη εκσυγχρονισμού. Για την ακρίβεια, ΔΕΝ υπάρχουν πλοία, σε μέγεθος φρεγάτας, για τις αποστολές που επιθυμεί το ΠΝ, είτε με δυνατότητες AAW, είτε να υπηρετούν σαν φρεγάτες γενικής χρήσης. To θέμα το είχαμε θίξει πολύ καιρό πριν γίνει γνωστό το ελληνικό ενδιαφέρον.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΝ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΜΕ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΑΜΕΣΑ; ADELAIDE ΚΑΙ LAFAYETTE ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ;

https://www.ptisidiastima.com/low-cost-used-ships-for-hellenic-navy/embed/#?secret=MuVVyLiRO2

Οι Adelaide ήταν και παραμένουν μια εξαιρετική περίπτωση πλοίου. Το βασικό σχέδιο, η φρεγάτα O.H.Perry, ήταν και παραμένει μια εξαιρετική φρεγάτα γενικής χρήσης, που πολλά ναυτικά παγκοσμίως της εκτιμούν ιδιαιτέρως, ανάμεσα σε αυτά και το Τουρκικό ΠΝ. Οι Αυστραλοί την πήγαν ενα βήμα παρακάτω, με την αναβάθμιση που έκαναν. Από τον περιορισμένης ικανότητα SM-1, πήγαν στον εξαιρετικά ανώτερο SM-2 Block IIIA, που έκανε τις “ταπεινές” Adelaide φρεγάτες με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

Τώρα, ο τέως ΑΓΕΕΘΑ και νυν ΥΠΕΘΑ Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο τέλος του 2018, εκτός του ότι είχε επιβεβαιώσει το ελληνικό ενδιαφέρον, είχε πει και δυο σημαντικές λεπτομέρειες. Πρώτον, τα πλοία πωλούνται 180 εκ. ευρώ ΜΑΖΙ με τα όπλα τους, και δεύτερον, μας ενδιαφέρουν ΜΟΝΟ αν έρθουν με τους Standard SM-2 Block IIIA. Ας πάμε στο πρώτο.

ΑΠΟΨΗ: ADELAIDE ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΝ (ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ “ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΑΠΑΚΙΑ ΡΕ ΦΙΛΕ”)

https://www.ptisidiastima.com/what-will-adelaide-bring-in-greek-navy/embed/#?secret=SmhPb9BqZV

Όπως έχουμε επιβεβαιώσει, καθώς ο Ε. Αποστολάκης δεν μίλησε για αριθμό πλοίων, τα 180 εκ. ευρώ αφορούσαν ΚΑΙ τα τρία τότε διαθέσιμα πλοία. Δηλαδή μιλάμε για ένα κόστος 60 εκ. ευρώ ανα πλοίο, το οποίο σύμφωνα με τον ΑΓΕΕΘΑ περιελάμβανε ΚΑΙ τα όπλα!

https://www.ptisidiastima.com/apostolakis-inteview-on-all-affairs/embed/#?secret=Ach9v0Fb93

Το δεύτερο είναι λογικό. ΑΝ καταφέρναμε να πάρουμε τις Adelaide, παρά το γεγονός της απουσίας ενός ικανού ραντάρ όπως το APAR, SPY-1F, SMART-L κλπ, εντούτοις, ακόμη και με ότι είχαν, θα αποκτούσαμε δυνατότητα αεράμυνας περιοχής, τόσο πολύτιμες στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλες τις δυνατότητες των πλοίων έχουν αναλυθεί εκτενώς στις σελίδες του περιοδικού μας, αλλά στην ιστοσελίδα μας, συνεπώς μια επανάληψή τους εδώ, απλά θα κούραζε τους αναγνώστες μας.

Το θέμα όμως είναι, πως το ΓΕΝ και το ΓΕΕΘΑ είχαν αποφασίσει πως οι Adelaide μας ενδιέφεραν μονάχα με τα όπλα τους, εννοώντας τους πυραύλους τους, δηλαδή Standard SM-2 και ESSM Block I.

https://www.ptisidiastima.com/adelaide-case-for-greece-not-going-well/embed/#?secret=p59Q8rqB8l

Αντιλαμβάνετε κανείς πως δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν οι Αυστραλοί να δώσουν τους Standard SM-2, που θα χρησιμοποιήσουν στα Hobart, αλλά και τους ESSM Block I, που μπορούν να αξιοποιήσουν και μάλιστα στο 100% των δυνατοτήτων τους, στις κορυφαίες τους ANZAC. Θα ήταν σα να πουλάμε τα F-16C/D Block 30 μαζί με τους ΑΙΜ-9L και τους AIM-120B. Θα γινόταν “επανάσταση” ή όχι; εντάξει, θεωρούμε τους Αμερικανούς “αμερικανάκια”, θεωρούμε και τους Αυστραλούς “αυστραλάκια”;

Το κόστος αγοράς του απαραίτητου οπλισμού για τον εξοπλισμό των δυο φρεγατών το έχουμε αναλύσει. Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα νέα δεν είναι “καλά”, αφού μιλάμε για χρήματα που απλά δεν υπάρχουν, και προφανώς, προηγούνται οι τορπίλες των 214ΗΝ και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ. Δυστυχώς και τα δυο προγράμματα που αναφέραμε έχουν καταλήξει να γίνουν κακόγουστα σήριαλ.

https://www.ptisidiastima.com/adelaide-class-aa-capabilities/embed/#?secret=d5UOksi6nd

Τώρα, η ερώτηση που τριγυρνά στο μυαλό μας είναι “δεν είναι κρίμα να χάσουμε δυο εκσυγχρονισμένα πλοία γιατί δεν έχουμε τα χρήματα να τα οπλίσουμε πλήρως“; Μήπως να κάνουμε καμία “έκπτωση”, από τις τόσες που έχουν κάνει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας τις τελευταίες δεκαετίες. Τι εννοούμε; ας ρίξουμε μια ματιά.

Το πλοίο μπορεί να φέρει 32 πυραύλους Standard SM-2 στον Mk13, και 32 πυραύλους ESSM στον 8πλό εκτοξευτή Mk41. Τώρα, ας ξεχάσουμε για λίγο τους SM-2. Που θα βρούμε 32 ESSM; Θεωρητικά μιλώντας, το ΠΝ έχει 4 Χ 16 ESSM, στις 4 φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ. Φυσικά οι ΜΕΚΟ δεν είχαν πάντα ESSM, καθώς όταν μπήκαν σε υπηρεσία ήταν οπλισμένες με 16 NSSM μέσα στους Mk48. Συνεπώς, αυτοί οι NSSM υπάρχουν ακόμη, και προφανώς έχουν συμπληρώσει τα αποθέματα των Kortenaer (8 NSSM, και 16 απόθεμα, θεωρητικά πάντα).

https://www.ptisidiastima.com/australiandefencemagazine-adelaide-greece/embed/#?secret=tZFDrs6tJe

Τώρα, αν υποθέσουμε πως οι ΜΕΚΟ200ΗΝ, επανοπλίζονται με τον παλαιότερο, αλλά ακόμη ικανό NSSM, τότε έχουμε 32 ESSM για το οπλισμό των 2 Adelaide. Ίσως όμως ήταν πιο δόκιμο, να γίνει μια ανακατανομή, δηλαδή κάθε Adelaide να λάβει 16 ESSM και 4 NSSM, έτσι ώστε κάθε MEKO200HN να διατηρήσει μερικούς ESSM Block I. Πάντως, για αρχή, υπάρχουν όπλα για την δυνατότητα άμυνας σημείου των φρεγατών Adelaide. Για την ιστορία, την ιδέα της επαναφοράς των NSSM στις ΜΕΚΟ200ΗΝ την ανέφερε πρώτος φίλος και παλιός αναγνώστης του περιοδικού στα σχόλια παλαιότερων άρθρων.

Πάμε τώρα στο εκτοξευτή Mk13 και τους Standard SM-2. Πρέπει να σημειώσουμε πως ο Mk13 θεωρητικά θα κάνει και την εκτόξευση των Harpoon. Οι τελευταίοι όμως,  είναι είδος εν ανεπαρκεία στο ΠΝ, καθώς το απόθεμά τους έχει μοιραστεί σε πολλά πλοία. Πιστεύουμε όπως πωςθα μπορέσουν να βρεθούν 4 πύραυλοι Harpoon για κάθε Adelaide. Ή 8 συνολικά. Απλά, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησής τους σε κάνιστρα κι όχι στον Mk13. H διάταξη έχει ξαναδοκιμαστεί, και υπάρχει χώρος μπροστά από τον κύριο ιστό.

https://www.ptisidiastima.com/the-connection-between-adelaide-lcs-and-greek-us-approach/embed/#?secret=MbbCaYtrgU

Τώρα, ακόμη και χωρίς τους SM-2, οι Adelaide έχουν ένα προηγμένο sonar, δυνατότητα χρήσης ελικοπτέρων MH-60R/S-70B6, εκσυγχρονισμένο ΚΠΜ, εξαιρετικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ οι Αυστραλοί τις έχουν διατηρήσει σε εξαιρετική κατάσταση, όπως άλλωστε όλα τους τα πλοία. Δεν χωράει αμφιβολία πως τα πλοία, ακόμη και τον περιορισμένο οπλισμό που αναφέραμε, είναι καλύτερα όχι μόνο από τις μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης S, αλλά και από τις εκσυγχρονισμένες. Θα ήταν λάθος να μην τις πάρουμε λόγω της μη δυνατότητά μας να αγοράσουμε ή έστω εξασφαλίσουμε πυραύλους SM-2.

Αν το κάνουμε, πιστεύουμε πως δεν θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε κάποιο παλαιότερο μοντέλο Standard SM-2 από το USN. Η απόσυρση ενός μεγάλου αριθμού καταδρομικών Ticonderoga θα αφήσει προσωρινά χωρίς “στέγη” αριθμό SM-2, που όμως, αργά ή γρήγορα θα εκσυγχρονιστούν και θα οδεύσουν προς τα αντιτορπιλλικά Arleigh Burke. Επίσης, δεν αποκλείεται να εξασφαλίσουμε και αριθμό των παλαιότερων Standard SM-1 από ναυτικά που τους αποσύρουν. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μας παραδοθεί το γαλλικό απόθεμα από τα Cassard (!!!) στα πλαίσια μια αγοράς γαλλικών φρεγατών από το ΠΝ. Άλλωστε η αξία τους για τους Γάλλους είναι μηδαμινή πλέον.

https://www.ptisidiastima.com/anzac-frigates-for-greek-navy-as-solution-for-aging-fleet/embed/#?secret=fgMloNr2QY

Στο τέλος, το ΠΝ θα μπορούσε να επιδιώξει την παραχώρηση κάποιων SM-2 από το USN, ή έστω να προχωρήσει στην αγορά μερικών πυραύλων καινούργιων. Έστω και μικρός αριθμός SM-2 , θα άλλαζε τελείως τον χαρακτήρα των επιχειρήσεων πάνω από το Αιγαίο, και κυρίως, πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς θα ανάγκαζε την εχθρική αεροπορία να αλλάξει τελείως τις τακτικές της σε αποστολές TASMO. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σαν φρεγάτες γενικού ρόλου, οι Adelaide θα ήταν εξαίρετα πλοία. Κι αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως ακόμη και χωρίς τους Standard SM-2, το ΠΝ πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς των πλοίων. Τώρα, πιστεούμε πως τα δυο πλοία θα μας παραχωρηθούν με κόστος κάτω των 100 εκ. ευρώ. Ας το δούμε, μην περνάμε μια μια τις ευκαιρίες…  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s