"Greek National Pride" blog

Η Κύπρος στέλνει Ακόλουθο Άμυνας στις ΗΠΑ – Ραγδαίες εξελίξεις


Η Κύπρος στέλνει Ακόλουθο Άμυνας στις ΗΠΑ – Ραγδαίες εξελίξεις σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Σε νέα εποχή έχουν ήδη μπει οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κύπρο. Δεν είναι μόνο η μεγάλης σημασίας είδηση για το *** μνημειώδες νομοσχέδιο υπέρ του ελληνισμού από τη Γερουσία.

Είναι το γεγονός ότι σχεδόν αθόρυβα οι στρατιωτικές σχέσεις των δυο χωρών έχουν προχωρήσει ραγδαία μέσα σε ένα χρόνο.

Τον Αύγουστο του 2018 το *** Armyvoice.gr κατέγραφε ότι επίκειται αναβάθμιση των σχέσεων των δυο χωρών, ιδιαίτερα μετά την ιστορική επίσκεψη του Αμερικάνου Αρχηγού χερσαίων δυνάμεων Μάρκ Μϊλι στην Κύπρο και την συνάντησή του με τον Έλληνα Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ηλία Λεοντάρη.

Σήμερα το Armyvoice.gr αποκαλύπτει ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα έχει ήδη γίνει. Ακόλουθος Άμυνας από τον Κυπριακό Στρατό έχει ήδη μεταβεί στις ΗΠΑ και η Κύπρος έχει ανοίξει γραφείο Ακολούθου Άμυνας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Είναι προφανές ότι το γεγονός αποτελεί προσωπική επιτυχία του Έλληνα Στρατηγού, ο οποίος είναι ο άνθρωπος κλειδί για την σύγκλιση των δυο χωρών σε στρατιωτικά θέματα.

Η τοποθέτηση ΑΚΑΜ στις ΗΠΑ συνδέεται σαφώς με όσα ζητούν οι Αμερικάνοι Γερουσιαστές στο νομοσχέδιο που κατέθεσαν και προκαλεί πονοκέφαλο την Τουρκία.

Ειδικά στο κεφάλαιο για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι η αίσθηση της Γερουσίας / Κογκρέσου είναι ότι¨

«Πρώτον, η άμεση πώληση ή μεταφορά όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθούσε τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών

στην Ευρώπη, βοηθώντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κύπρου από άλλες χώρες για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα, συμπεριλαμβανομένων χωρών που εγείρουν προκλήσεις στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο».

(b) Repeal of Prohibition.—Section 620C of the Foreign Assistance Act of 1961 (22 U.S.C. 2373) is amended by striking subsection (e).

(c) Exclusion of the Government of the Republic of Cyprus From Certain Related Regulations.

«Δεύτερον, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών:

(Α) να συνεχίσουν να υποστηρίζει τις υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών προσπάθειες για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου · και

(Β) για την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ Σύμπραξη για την Ειρήνη».

Καταργεί την απαγόρευση τροποποιώντας παράλληλα τον σχετικό νόμο (Section 620C of the Foreign Assistance Act of 1961 (22 U.S.C. 2373)).

Με την έγκριση του προτεινόμενου νομοσχεδίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πρέπει να εξαιρέσει την Κύπρο από τους περιορισμούς που αναφέρονται στους ομοσπονδιακούς

κανονισμούς σχετικά με τις απαγορευμένες εξαγωγές, εισαγωγές και πωλήσεις προς ή από την Κύπρο και σε σχέση με την πολιτική που διέπει τις άδειες εξαγωγής πυρομαχικών στην Κύπρο).

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά στο νομοσχέδια ζητείται από την αμερικανική κυβέρνηση να καταγράφει τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

«Το αργότερο 90 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών, σε διαβούλευση με τον Υπουργό Άμυνας και τον Υπουργό Ενέργειας, θα υποβάλλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση στην οποία θα παραθέτονται περιστατικά όπου παραβιάστηκε η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή το κυρίαρχο έδαφος της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Η έκθεση αυτή θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

«Πρώτον, αξιολόγηση της ικανότητας της Κυπριακής Κυβέρνησης να περιορίσει την είσοδο μη εξουσιοδοτημένων πλοίων στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Δεύτερον, καταγραφή συμβάντων από την 1η Ιανουαρίου 2017, τα οποία ο Υπουργός Εξωτερικών θα ορίζει ως παραβιάσεις από μη εξουσιοδοτημένα σκάφη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Τρίτον, κατάλογος συμβάντων από την 1η Ιανουαρίου 2017, που ο Υπουργός Εξωτερικών ορίζει ως παραβιάσεις της κυριαρχικής επικράτειας της Ελλάδας από τους γείτονές της, ιδίως παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο».

Ορίζει επίσης την έκθεση να είναι σε μη απόρρητη μορφή, αλλά αν χρειάζεται να περιέχει απόρρητο παράρτημα.

*** μνημειώδες νομοσχέδιο υπέρ του ελληνισμού από τη Γερουσία.

*** Armyvoice.gr κατέγραφε ότι επίκειται αναβάθμιση των σχέσεων των δυο χωρών,

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s