"Greek National Pride" blog

Σκηνικό έντασης στο Αγαθονήσι: Η Τουρκική ακτοφυλακή παρεμπόδισε πλοία του ΛΣ – Η Άγκυρα διεκδικεί την «Έρευνα & Διάσωση»


Ένα περιστατικό το οποίο αναδεικνύει τη διαρκή ένταση που υπάρχει στο Ανατολικό Αιγαίο σε σχέση με τα ζητήματα αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία καταγράφηκε χθες το πρωί στην περιοχή του Αγαθονησίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Η Καθημερινή.

Συγκεκριμένα, στις 08.40, έπειτα από τηλεφώνημα στο 112 (Ευρωπαϊκός Αριθμός Εκτακτης Ανάγκης), έγινε καταγγελία για λέμβο που βρισκόταν σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Αγαθονησίου.

Αμέσως απέπλευσαν προς την περιοχή δύο πλοία ανοικτής θαλάσσης και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, με σκοπό να κάνουν έρευνα και διάσωση. Οταν τα πλοία κατέπλευσαν στην περιοχή, εκεί βρίσκονταν ήδη δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Το ένα από τα δύο πραγματοποιούσε ήδη την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων στη λέμβο.

Το δεύτερο σκάφος, μία ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής, προσπαθούσε να παρεμποδίσει με το μέγεθός του τα ελληνικά πλοία να προσεγγίσουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, η λέμβος βρισκόταν εκείνη τη στιγμή εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Οι ζώνες δικαιοδοσίας έρευνας και διάσωσης (SAR-Search and Rescue) δεν αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα, ωστόσο οι Τούρκοι συχνά τις χρησιμοποιούν προκειμένου να προωθήσουν τις συνολικότερες απόψεις τους για το Αιγαίο.

Το χθεσινό περιστατικό καταγράφηκε μόλις λίγες ώρες πριν από τη σημερινή επανέναρξη των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα, με βασικό θέμα συζήτησης την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Οι δύο αντιπροσωπείες, με επικεφαλής τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Δ. Παρασκευόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, πρακτικά θα πιάσουν ξανά το νήμα των τακτικών συναντήσεων έπειτα από σχεδόν 18 μήνες.

Εκτός από την εκτίμηση της κατάστασης στο Αιγαίο, οι δύο αντιπροσωπείες αναμένεται να συζητήσουν και τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Στις επαφές δεν περιλαμβάνονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε στρατιωτικό επίπεδο.

***Όλα αυτά, την στιγμή που τουρκική επιστολή “σβήνει” από τον χάρτη το Καστελόριζο υποστηρίζοντας ότι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας συνορεύουν απ΄ ευθείας μ΄ αυτά της Αιγύπτου!

Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις προκλητικές και παράνομες διεκδικήσεις με κάθε κόστος.

Ωστόσο, η σφοδρή μάχη Άγκυρας-Ουάσινγκτον φέρνει σημαντικές αλλαγές στη γεωπολιτική δομή της ανατολική Μεσογείου και στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι συμμαχίες ισχυροποιούνται, οι στρατιωτικές συνεργασίες παγιώνονται και οι Τουρκία μένει απομονωμένη, να μονολογεί για τα ανύπαρκτα «δικαιώματά» της στην περιοχή, και την «αόρατη» υφαλοκρηπίδα της «που φτάνει μέχρι την Αίγυπτο».

Η στιγμή που το τουρκικό κράτος θα καταρρεύσει πλήρως και ο διαμελισμός θα είναι πιο ρεαλιστικός από ποτέ, πλησιάζει, και είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

***Όλα αυτά, την στιγμή που τουρκική επιστολή “σβήνει” από τον χάρτη το Καστελόριζο 

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s