"Greek National Pride" blog / ΑΜΥΝΑ

Αποστολάκης στο OPEN MIND: Η εξέλιξη με τα F-35 και τους S-400 με ανησυχεί


«Με ανησυχεί αυτή η εξέλιξη στο κομμάτι των F-35 και των S-400» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σχετικά με τους εξοπλισμούς της Τουρκίας.

Μιλώντας στο Open Mind και την Ελλη Στάη σημείωσε ότι «οι S-400 είναι ένα σύστημα αμυντικό αλλά έχει απίστευτες δυνατότητες». ‘Οπως υπογράμμισε όλος ο ελλαδικός χώρος θα είναι υπό έλεγχο. «Δεν μου αρέσει αυτή η ομπρέλα πάνω από τη χώρα» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για την αγορά των S-400 θα κλείσει.

«Μαζί με τα F-35 αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα στον εναέριο χώρο, εκτός από προμήθεια καινούργιου αεροσκάφους θα πρέπει να αναβαθμίσουμε το σύστημα αεράμυνα μας. Υπάρχουν επιλογές αλλά δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες» είπε χαρακτηριστικά..

Όπως τόνισε, το μεγάλο ζήτημα είναι οι οικονομικές δυνατότητες. «Δεν μας επιτρέπουν τέτοια άλματα για αυτό με ανησυχεί αυτή η εξέλιξη στο κομμάτι των F-35 και των S-400».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με τη γείτονα χώρα ανέφερε ότι δεν θα ξεκινήσουμε εμείς μια διαμάχη με τους Τούρκους «αλλά δεν πρόκειται να ανεχτούμε τίποτα» και τόνισε: «Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο. Αν δεν κάνουμε λάθος δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο, θέλει πολύ προσοχή, δεν είναι εύκολο να γίνει μια σύγκρουση αν δεν κάνει λάθος ο ένας από τους δύο».

‘Οπως ανέφερε η ανησυχία είναι ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη κατάσταση, πολλές φορές φτάνει σε αδιέξοδο και εξάγει τα προβλήματα. Ωστόσο τόνισε ότι οι πιθανότητες είναι λίγες για θερμό επεισόδιο.

«Η Τουρκία πάντα διεκδικεί, αυτην την περίοδο η συμπεριφορά της έχει σχέση με όσα συμβαίνουν γύρω της, Δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα της Τουρκίας είναι η Ελλάδα, διατηρεί όμως τις θέσεις τις ακέραιες και δεν κάνει πίσω από αυτές».

Και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν συνεργάζεται με ένα ακροδεξιό κόμμα, πρέπει να υπάρχει μια σύμπνοια μεταξύ τους, οπότε τους τροφοδοτεί με ενέργειες».

«Θεωρώ ότι απαιτείται προσοχή, ψυχραιμία και να μην είμαστε αυτοί που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Από τη νεότερη ιστορία έχουμε εμπειρία ώστε να ξέρουμε πώς να τους χειριστούμε».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ρωτήθηκε και για τη δήλωση του ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ όταν είχε αναφέρει ότι αν τούρκοι ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα «θα την ισοπεδώσουμε».

Θεωρώ ότι πρέπει να ξέρουν ότι αυτό που λέμε, το εννοούμε ότι θα το κάνουμε, είπε ο κ. Αποστολάκης χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. «Δεν θα σας πω τι υπήρξε, η δήλωση αυτή έγινε σε συνάντηση με δημοσιογράφους. Έπεσε η ερώτηση ποια είναι η κόκκινη γραμμή και τι θα κάνετε αν ανέβουν σε βραχονησίδα. Δοκιμάζουν τις αντοχές μας και τις αντιδράσεις μας, αν οι αντιδράσεις μας είναι ήπιες πάμε λίγο παρακάτω, επομένως αυτό πρέπει κάπου να σταματά. Κόκκινη γραμμή είναι η αμφισβήτηση ελληνικού εδάφους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη δήλωση η οποία συνοδευόταν με το «θα πολεμήοσυμε μόνοι μας αν χρειατεί» ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι για να πολεμήσει κάποιος δίπλα σου πρέπει να έχει συμφέροντα. «Να έχουν λόγους να στηρίξουν την Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί τρόποι όπως είναι οι επενδύσεις αλλά και η αυξημένη παρουσία, όπως των ΗΠΑ, που σου εξασφαλίζουν την ασφάλεια».

Σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να μην διαρρήξουν τη σχέση τους με την Τουρκία. «Οι πιθανότητες να βρεθεί λύση είναι περισσότερες από το να πάνε σε ρήξη, το θέμα είναι πόσο χρόνο θα πάρει αυτό». Ωστόσο εκτίμησε ότι οι σχέσεις «ακόμη και να φτιάξουν δεν θα είναι ποτέ όπως ήταν».

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα φαίνεται ως εναλλακτική λύση στην περιοχή για τις ΗΠΑ, «έχουμε ήδη αυξημένη παρουσία στις υπάρχουσες βάσεις» όπως είπε.

Σχέσεις με Ακάρ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε και για τη σχέση του με τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. «Πολλά θέματα λύνονται με ένα τηλέφωνο και οι σχέσεις μας είναι τέτοιες που μπορoύν να λύνουν θέματα».

Σημείωσε ότι ο Χουλουσί Ακάρ είναι ειλικρινής «αλλά το να εμπιστεύεσαι κάποιον αφορά το κατά πόσο μπορεί να κάνει αυτά που λέει. Στον βαθμό που τα πράγματα περνούν από τα χέρια του. Είμαστε σε αυτή τη φάση και οι δύο πλευρές προσπαθώντας να εφαρμόσουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Συμφωνία των Πρεσπών

«Είναι ένα μοντέλο που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό γιατί λύνονται προβλήματα και ανοίγονται προοπτικές» σημείωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης και πρόσθεσε: «Στα θέματα ασφάλειας από εκεί που είχα μια ανησυχία έχουμε μια προοπτική για συνεργασία».

Στο ερώτημα αν η γλώσσα και η εθνότητα είναι προβλήματα που ανοίγουν αντί να κλείνουν δήλωσε ότι «τα προβλήματα αυτά είναι μικρότερα από αυτά που λύνονται και υπάρχουν τρόπο να αντιμετωπιστούν».

Όπως ανέφερε τα εθνικά ζητήματα «θα πρέπει να κουβεντιάζονται και να μην είναι θέσεις για μικροπολιτική γιατί αυτό κάνει κακό στον τόπο».

Ο υπουργός Άμυνας επίσης υπογράμμισε ότι «ευκαιρίες για να καθίσουν όλοι στο τραπέζι δόθηκαν αλλά κάποιοι δεν θέλησαν να καθίσουν».

Απάντηση σε Μητσοτάκη

Εξάλλου, ο Ευάγγελος Αποστολάης ρωτήθηκε και για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του κ.Αποστολάκη ως υπουργός Άμυνας είχε αναφέρει ότι η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν με την περίπτωση Σπαντιδάκη την 21η Απριλίου 1967.

«Δεν απάντησα συνειδητά, ήταν ατόπημα, με την ερμηνεία που δόθηκε στη συνέχεια προσπάθησε να εξομαλύνει τη θέση αλλά έμεινε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος σε προσβάλει δεν το ξεχνάς εύκολα, ένας στρατιωτικός δεν το ξεχνάει ποτέ».

Τέλος ο Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι δεν έχει σκεφτεί ακόμα αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ωστόσο άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s