"Greek National Pride" blog

«Βυθίζεται» η γερμανική βιομηχανία μετά το «ναυάγιο» Deutsche Bank-Commerzbank – ΥΠΟΙΚ: «Έχουμε πρόβλημα»!


Άσχημη είναι η κατάσταση στην γερμανική οικονομία μετά και τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων συγχώνευσης Deutsche Bank και Commerzbank μετά από έξι εβδομάδες επαφών.

Αγανακτισμένος και κυρίως προβληματισμένος ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ανέφερε πως «η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται γρήγορα ανταγωνιστικές τράπεζες».

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον γερμανικό τραπεζικό τομέα ***το είχε αποκαλύψει και το Spiegel προ ημερών που μίλησε για τις «γερμανικές εξαγωγές» που ακολουθούσαν συνεχώς φθίνουσα πορεία λέγοντας πως «η άλλοτε περίφημη βιομηχανία κατευθύνεται όλο και βαθύτερα προς την κρίση».

Όπως ανακοίνωσε η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, εξετάζει όλες τις εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή της.

«Καταλήξαμε ότι αυτή η συναλλαγή δεν θα δημιουργούσε επαρκή οφέλη για να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι και τα κόστη», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Christian Sewing.

Σχολιάζοντας τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz δήλωσε ότι η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται ανταγωνιστικές τράπεζες. 

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμούσε διακαώς την επίτευξη συμφωνίας.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για το α΄ τρίμηνο του 2019, η Deutsche Bank αναμένει προ φόρων κέρδη ύψους 290 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ, και συνολικά καθαρά έσοδα στα 6,4 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 αναμένεται στο 13,7%.

Όσον αφορά τις πληροφορίες για πιθανή συμφωνία με την UBS σχετικά με τη μονάδα διαχείρισης κεφαλαίων, ο CEO της ελβετικής τράπεζας δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε 1,49% ενώ αυτή της Commerzbank αποδυναμώθηκε 2,29%.

Η ανακοίνωση της Commerzbank

«Μετά από προσεκτική ανάλυση, το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank αποφάσισε ότι η συγχώνευση με την Deutsche Bank δεν θα οδηγούσε σε σημαντικά οφέλη τα οποία θα ήταν ικανά να επισκιάσουν το ρίσκο εκτέλεσης της συμφωνίας, το κόστος αναδιάρθρωσης και τις κεφαλαιακέ απαιτήσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι δύο τράπεζες αποφάσισαν να διακόψουν τις συζητήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Commerzbank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν οι δύο τράπεζες συγχωνεύονταν θα είχαν δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης από πλευράς περιουσιακών στοιχείων.

Ποιο είναι το μέλλον των Deutsche Bank και Commerzbank – Τι εκτιμούν 5 αναλυτές 

Η συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank είναι, πλέον, και επίσημα «νεκρή».

Οι δύο τράπεζες με ανακοινώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ενώσουν τις δυνάμεις τους, γεγονός το οποίο αντιμετωπίστηκε όχι και τόσο θετικά από τους επενδυτές, καθώς οι μετοχές τους στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσαν σημαντικές απώλειες.

Όπως είναι φυσικό, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, αυτό που όλοι αναρωτιούνται είναι ποιες εναλλακτικές έχουν οι δύο τραπεζικοί όμιλοι, με δεδομένο ότι αντιμετωπίζουν και αρκετά προβλήματα, λόγω και της υποχώρησης των οικονομικών τους μεγεθών το τελευταίο διάστημα.

Το πρακτορείο Bloomberg συγκέντρωσε τις απόψεις πέντε κορυφαίων αναλυτών, οι οποίοι προσπαθούν να προβλέψουν ποιο θα είναι το μέλλον για Deutsche Bank και Commerzbank.

JPMorgan (Kian Abouhossein)

«Η Deutsche Bank έχει ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης.

Η τράπεζα θα πρέπει να αναμορφώσει την επενδυτική της μονάδα και πιθανώς θα υπάρξει επιπλέον μείωση των περιουσιακών της στοιχείων.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να λάβει μέτρα μείωσης του κόστους λειτουργίας της.

Η Commerzbank το πιθανότερο είναι ότι θα εξαγοραστεί από κάποιον άλλο όμιλο, καθώς σύμφωνα με τα ΜΜΕ ενδιαφέρον για την απόκτησή της έχουν εκφράσει η ING και UniCredit».

Bankhaus Metzler (Jochen Schmitt)

«Η στρατηγική της Deutsche Bank είναι ασαφής.

H τράπεζα θα πρέπει να λύσει τα ζητήματα της μείωσης των εσόδων και του σχετικά υψηλού κόστους λειτουργίας της, καλύτερο θα ήταν να επικεντρωθεί σε αυτές τις κινήσεις και όχι να αναζητήσει, εκ νέου, κάποιον νέο συνεργάτη μέσω συγχώνευσης».

KBW (Thomas Hallett)

«Η συνεχής ανασκόπηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Deutsche Bank υποδηλώνει την αποτυχία της στρατηγικής της και την ανάγκη για εναλλακτική δράση. 

Το τέλος των συνομιλιών είναι αρχικά θετικό, δεδομένου του βαθμού κινδύνου που είχε μία τέτοια συμφωνία.

Η Deutsche Bank έχει ελάχιστες ταμειακές ροές σε αυτόνομη βάση και ως εκ τούτου η ικανότητά της να στηρίξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Credit Suisse (Jon Peace)

«Οι προοπτικές για την Deutsche Bank θα εξαρτηθούν από την ποιότητα των λειτουργικών αριθμών και την αξιοπιστία των εναλλακτικών σχεδίων της για αύξηση της κερδοφορίας.

Η μελλοντική πορεία της Commerzbank θα εξαρτηθεί από το αν άλλες τράπεζες ενδιαφέρονται για την απόκτησή της».

CMC Markets UK (Michael Hewson)

«Η κατάρρευση των συνομιλιών δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

Η συγχώνευση δεν θα είχε λύσει το βασικό πρόβλημα του πώς να διορθώσει η ίδια η Deutsche Bank, η οποία παραμένει πολύ μακριά από το να γίνει εκ νέου μία «υγιής» τράπεζα.

Το τέλος των συνομιλιών θα ανοίξει ξανά την εικασία για μια πιθανή προσφορά της UniCredit για την Commerzbank».

***το είχε αποκαλύψει και το Spiegel 

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s