"Greek National Pride" blog / Τουρκικές Προκλήσεις

Δεν κάνει πίσω η Τουρκία παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για τις γεωτρήσεις που ανακοίνωσε


Η Τουρκία φαίνεται ότι έχει καταφέρει να στρέψει όλη τη διεθνή κοινότητα εναντίον της με αφορμή τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει κι έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ, και λέγοντας διεθνή κοινότητα δεν εννοούμε απλά την Δύση, αλλά και την Ρωσία. Έχουν υπάρξει δημόσιες διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτο, Ρωσία και βέβαια Κύπρο και Ελλάδα.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ύπατης Εκπρόσωπος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι απήυθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα σχετικά με τις γεωτρήσεις της σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Πάφου εντός της κυπριακής ΑΟΖ αναφέροντας τα εξής: «Τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια. Η Ε.Ε. θα απαντήσει κατάλληλα και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».

Ωστόσο το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε φαίνεται ότι δεν έχει πρόθεση να κάνει πίσω καθώς θεωρεί ότι οι γεωτρήσεις αυτές είναι αναφαίρετο δικαίωμά της αφού δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ, όπως εξάλλου δεν αναγνωρίζει και την ίδια την Κύπρο ως κρατική οντότητα, ενώ σχετικά με τις δηλώσεις Μογκερίνι, ανέφερε ότι «δεν δέχεται συμβουλές για το θέμα των υδρογονανθράκων από αυτούς που δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση του Κυπριακού».

Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, καθώς και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο».

Η επιχειρηματολογία της Τουρκίας περιστρέφεται εξ’ ολοκλήρου στην τουρκοκυπριακή κοινότητα του ψευδοκράτους, που η Τουρκία αντιμετωπίζει όπως αναφέρει χαρακτηριστικά συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου με βασικά δικαιώματα επί των φυσικών πηγών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μία «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ενώ χαρακτηρίζει «παράνομες» τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Συναφώς, μιλά για «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας» που την καλεί «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

Παράλληλα, την ανησυχία της για την κατάσταση εξέφρασε και η Ρωσία, αφού σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει τα εξής: «Πρέπει να αποφευχθεί η ένταση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος»

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες.

Επισημαίνεται ότι λίγο μετά από την ανακοίνωση αυτή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κάλεσε την Ελλάδα να επιδείξει λογική και συνεργασία και πρόσθεσε ότι «οι πηγές ενέργειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να χρησιμεύσουν ως γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και αμοιβαία ανάπτυξη.»

Εξαρτάται βέβαια και πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται ο Ακάρ τις έννοιες αυτές.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: