"Greek National Pride" blog

ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με εντυπωσιακούς τίτλους τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν τις ελληνικές αντιδράσεις για την εμφάνιση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Fatih, (Πορθητής), στην κυπριακή ΑΟΖ, που προβλέπεται αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι θα κάνει γεωτρήσεις σύμφωνα με το τουρκικό πρόγραμμα.

Για άλλη μια φορά η Τουρκία συνεχίζει την γνωστή της τακτική, να ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα, να κάνει μια κίνηση περιμένοντας την αντίδραση του αντίπαλου και αναλόγως να συνεχίσει τις κινήσεις της.

Η κατάσταση όπως παρουσιάζεται στην κρίση με το Fatih είναι μια κλασική τουρκική προβοκάτσια, που σκοπό έχει να δει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Η Άγκυρα γνωρίζει ότι παίζει ουσιαστικά με την φωτιά, καθώς στην προκείμενη περίπτωση θα έχει εκτός από την ελληνική και κυπριακή πλευρά απέναντι της την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ πιθανώς τις ΗΠΑ αλλά και την Αίγυπτο και πολύ πιθανώς και το Ισραήλ.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας τα προβλήματα αυξάνονται και η κλασσική μέθοδος του τουρκικού καθεστώτος είναι να τα εξαγάγει σε εξωτερικές κρίσεις.

Ο Ερντογάν δεν ήταν δυνατόν να παρεκκλίνει αυτής της τακτικής.

Εκείνο που θα πρέπει να προσέχουμε είναι ότι μόνο ένα απρόβλεπτο ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε θερμή αντιπαράθεση. που σίγουρα σε αυτή την συγκυρία δεν συμφέρει την Τουρκία καθώς έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Αν όμως γίνει, τότε…

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Σχολιάστε