Η ενέργεια της Τουρκίας να στείλει τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ έχει αδιαμφισβήτητα προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο από την πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, η Λευκωσία, μέσω των διπλωματικών χειρισμών τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εξωτερικών Χριστοδουλίδη, επιδιώκει να στείλει «ηχηρό» μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία ωστόσο «αποκαλύπτει» σταδιακά τους πραγματικούς στόχους του Προέδρου Ερντογάν.
Οι πληροφορίες που φτάνουν ενώπιον και της κυπριακής Κυβέρνησης συγκλίνουν στο ότι ο «Πορθητής» δεν θα προχωρήσει τελικά σε γεώτρηση, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν αναιρεί το ότι η τουρκική προκλητική αυτή πράξη δεν θέτει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Οι τρεις στόχοι του σχεδίου Ερντογάν
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξετάζει σχέδιο δράσης που περιστρέφεται γύρω από τρεις στόχους, αναφορικά με τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου:
-
Με «εργαλείο, την ένταση που επικρατεί, να διασυνδέσει στρατηγικά το Κυπριακό ζήτημα, με τα ενεργειακά αποθέματα, κάνοντας αναφορά για την «προστασία» του «ψευδοκράτους».
-
Να επιδιώξει την συνδιαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων ή έστω να «καταστήσει» αναγκαία την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή.
-
Το «χειρότερο» σενάριο προβλέπει την εξασφάλιση των μισών εσόδων από την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων καθώς επίσης και μια «εγγύηση» πως οι αγωγοί θα περνούν μέσα από την τουρκική εδαφική επικράτεια.