"Greek National Pride" blog / ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Άγκυρα: «Θα τρυπήσουμε στην κυπριακή ΑΟΖ είναι δικαίωμά μας» – Φόβοι ότι θα εκμεταλλευτεί τις ελληνικές εκλογές


Σε πολεμική ανακοίνωση προχώρησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας το οποίο δήλωσε πως “συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων”.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε χθες το βράδυ και ξεκαθαρίζει πως δεν αλλάζει τίποτα στους τουρκικούς σχεδιασμούς για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως το ΣΕΑ είναι το απόλυτο όργανο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και είναι αυτό που αποφασίζει σε βάθος δεκαετιών.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και κράτησε 3,5 ώρες, αναφέρεται ότι κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Κύπρο και γύρω από αυτή το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας ότι «επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκικής Δημοκρατίας, της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» όπως αναφέρει το sigmalive.

«Υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προκλητικές συμπεριφορές και ανεύθυνες δηλώσεις για την περιοχή, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε και η νέα επιχείρηση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ με την επονομασία «ξαφνική επίθεση».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης με το ίδιο θάρρος και αποφασιστικότητα όπως και στο παρελθόν.

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει συστοιχίες S-400 κατά μήκος των νότιων ακτών της, κοντά στα πολεμικά της πλοία που συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη, αναφέρει το Bloomberg.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση του θέματος το πρακτορείο σημειώνει ότι οι S-400, που ενδέχεται να παραδοθούν σε μερικές εβδομάδες «μπορούν να αυξήσουν δραματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκεται σε διαμάχη με την Κύπρο – μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων».

Παράλληλα εξετάζονται και άλλες επιλογές, αλλά η ανάπτυξη των S-400 στις νότιες ακτές της γείτονος «θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους αντιπάλους και συμμάχους της Τουρκίας στην περιοχή, ότι είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα συμφέροντά της στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας», ανέφεραν οι πηγές στο Bloomberg.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την Πέμπτη δεσμεύθηκε περιοχή εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων για γεωτρήσεις με ενοικιασμένο πλοίο, στον μυχό του κόλπου της Αλεξανδρέττας, βόρειας της Κύπρου ενώ παράλληλα συνεχίζεται η παρουσία του πλωτού γεωτρύπανου »Fatih» στην Κυπριακή ΑΟΖ και του ερευνητικού »Barbaros» στα νότια της Λεμεσού.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 659/19 δεσμεύεται περιοχή στα νότια χωρικά ύδατα της Τουρκίας, με σκοπό τις γεωτρήσεις μέχρι και τα μέσα Ιουνίου με την ξένων συμφερόντων πλωτή πλατφόρμα »Rowan Norway»της πλοιοκτήτριας εταιρείας »Enscorowan» που έχει ως βάση το Λονδίνο.

Η Άγκυρα προχωρά σε αυτήν την υπολογισμένη κίνηση προκειμένου να προωθήσει την εικόνα της χώρας η οποία δεν έχει αποκλειστεί από τις ξένες εταιρείες που εξειδικεύονται στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Mε το δέυτερο γεωτρύπανο κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ δείχνει αποφασιστικότητα να προχωρήσει στην εισβολή μέχρι τέλους.

Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία λόγω του γεγονότος ότι η χώρα θα διανύσει προεκλογική περίοδο ενός μηνός. Αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αναλάβει πλήρως την εξουσία και να κατανοήσει ακριβώς τι συμβαίνει τότε γίνεται κατανοητό ότι θα υπάρξει ένα κενό εξουσίας το οποίο οι Τούρκοι θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν.

Άλλωστε οι Τούρκοι δεν φημίζονται για το γεωπολιτικό τους savoir vivre από τις απαρχές της Ιστορίας τους, έχουν νομαδικό τρόπο σκέψης και ως τέτοιο ξέρουν να αρπάζουν τις ευκαιρίες σε στιγμές αδυναμίας. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s