"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Ελλάδα - Ισραήλ / Ισραήλ

Το σύστημα που απογειώνει τις δυνατότητες του Ελληνικού δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης και εξουδετερώνει τα τουρκικά πλεονεκτήματα


Τα θέματα της ελληνικής αεράμυνας, του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και κατ’ επέκταση της έγκαιρης προειδοποίησης μας έχουν απασχολήσει αρκετές φορές μέσα από τη παρούσα ιστοσελίδα. Είναι γεγονός πως το ΣΑΕ επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί με τομές σε τρεις κύριους άξονες: τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ΑΣΕΠΕ, το επίγειο δίκτυο μονάδων ραντάρ και τη πλήρη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα μεταξύ όλων των παραπάνω και των λοιπών εμπλεκόμενων όπως είναι τα πλοία του ΠΝ και τα αεροσκάφη της ΠΑ.

Μολονότι η Τουρκία δείχνει να απομακρύνεται από το μαχητικό 5ης γενιάς F-35 εντούτοις υπάρχουν πολλαπλές απειλές που δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αυτές περιλαμβάνουν:

Τη μαζική παραγωγή και επιχειρησιακή αξιοποίηση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών όπως τα ΑΝΚΑ και BAYRAKTAR. Η χρήση των παραπάνω έχει δημιουργήσει αυξημένες ικανότητες συλλογής πληροφοριών και στοχοποίησης επ’ ωφελεία των Τουρκικών ΕΔ.

Την ύπαρξη βλημάτων υπό στρατηγικού χαρακτήρα όπως είναι τα SOM τα οποία είναι ικανά να προσβάλουν στόχους υψηλής αξίας σε μεγάλο βάθος.

Αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας όπως το F-35 εάν αυτό αποκτηθεί.

Φονικά Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα όπως το Harpy.

Αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου άρα παρεμβολών στα ελληνικά ραντάρ (χερσαία, πλοίων και αεροσκαφών).

Ακόμα όμως και εάν δεν δούμε τα F-35 με τουρκική εθνόσημα οι προαναφερθείσες απειλές είναι καίριες για το ΣΑΕ. Οι λύσεις που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν διαρκώς έδαφος εκτός των σύγχρονων επίγειων ραντάρ κατηγορίας AESA είναι οι παθητικοί αισθητήρες εντοπισμού και παροχής δεδομένων στοχοποίησης μέσω ζεύξης δεδομένων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους είναι πως είναι παθητικοί άρα δεν δύναται να στοχοποιηθούν από βλήματα αντί ραντάρ όπως τα AGM-88B Harm ή τα Harpy. Δεν στοχοποιούνται γιατί δεν εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται ως παθητικά. Παράλληλα με την ύπαρξη αρτηρίας δεδομένων δύναται να στέλνουν την εικόνα σε άλλα μέσα ή εάν απαιτείται βάση της τακτικής κατάστασης να παρέχουν δεδομένα στοχοποίησης σε άλλα μέσα (πλοία, αεροσκάφη, συστοιχίες βλημάτων).

Η παρουσία μας στο Αεροπορικό Σαλόνι του Παρισιού μας έδωσε τη δυνατότητα να έρθουμε κοντά σε νέες τεχνολογίες αιχμής που κάλλιστα έχουν εφαρμογή στον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό και συγκεκριμένα στο ΣΑΕ. Επισκεφτήκαμε το περίπτερο της Ισραηλινής RAFAEL η οποία στα πλαίσια της παρουσίασης νέων προϊόντων μας επέδειξε το το παθητικό ηλεκτροπτικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Sky Spotter το οποίο παρουσιάζει υψηλό ποσοστό πιθανότητας εντοπισμού με παράλληλη, σχεδόν μηδενική, πιθανότητα λανθασμένων ενδείξεων και συναγερμών επερχόμενης απειλής.

https://defencereview.gr/to-systima-poy-apogeionei-tis-dynatot/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s