"Greek National Pride" blog

Η Ελλάδα 2η χώρα στο ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ – ξεπέρασε και την Αγγλία! Και λοιπόν;


Οι τέσσερις πρώτες χώρες στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, είναι πλέον κατά σειρά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιο συγκεκριμένα, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανούν το 2,13% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ η Ελλάδα δαπανά 2,24% και οι ΗΠΑ ξοδεύουν 3,42%.

Σε απόλυτους αριθμούς όμως όσον αφορά τα διατιθέμενα ποσά, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεύτερο στις συνολικές αμυντικές δαπάνες εντός της Συμμαχίας. Τα στοιχεία προέρχονται από το ίδιο το ΝΑΤΟ που τα συλλέγει τα από τα κράτη μέλη σε τακτική βάση και τα παρουσιάζει δημόσια.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΝΑΤΟ, «Στα αριθμητικά στοιχεία και τους πίνακες που ακολουθούν, το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί εκτός των άλλων και ενημερωμένες οικονομικές και δημογραφικές πληροφορίες από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Εν όψει των διαφορών μεταξύ των δύο αυτών πηγών και των εθνικών προβλέψεων του ΑΕΠ, καθώς και δεδομένων του ορισμού των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ και των εθνικών ορισμών, τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση ενδέχεται να αποκλίνουν σημαντικά από αυτά που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης ή που δημοσιεύονται στους προϋπολογισμούς.

Οι δαπάνες εξοπλισμού περιλαμβάνουν δαπάνες για μείζονα αντικείμενα εξοπλισμού καθώς και για την έρευνα και την ανάπτυξη που αφιερώνεται στον εν λόγω εξοπλισμό. Οι δαπάνες προσωπικού περιλαμβάνουν συντάξεις που καταβάλλονται σε συνταξιούχους ».

Ακολουθεί ο κατάλογος των χωρών ανά αμυντική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ:

Εδώ είναι οι πέντε πρώτες χώρες ανά συνολική δαπάνη:

1. Ηνωμένες Πολιτείες (730,15 δισεκατομμύρια δολάρια)

2. Ηνωμένο Βασίλειο (60,38 δισ. Δολάρια)
3. Γερμανία (54,11 δισ. Δολάρια)
4. Γαλλία (50,66 δισεκατομμύρια δολάρια)
5. Ιταλία (24,48 δισεκατομμύρια δολάρια)

Αυτονόητο είναι βέβαια ότι προκειται για μία κλασική περίπτωση όπου οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια. Η πραγματικότητα μάλιστα είναι ότι το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο έχει χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν στο παρελθόν προκειμένου να υποστηρίξει την μείωση των αμυντικών δαπανών.

Φυσικά έχει υπάρξει και clickbait σε διάφορα δημοσιεύματα κατά καιρούς, ακριβώς στο ίδιο μοτίβο, προκειμένου να αναδειχθεί μία στρεβλή εικόνα ως προς τις πραγματικές εξοπλιστικές δαπάνες.

Η πραγματικότητα βέβαια όπως την γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν έστω στοιχειωδώς τα εξοπλιστικά της Ελλάδας είναι πως από το 2005 και τα 30 F-16 του Peace Xenia IV, η Ελλάδα δεν έχει ξαναπαραγγείλει ΚΑΝΕΝΑ κύριο υλικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Επιπλέον ένεκα και της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε αλλά ασφαλώς όχι μόνο, έχει επιδοθεί τα τελευταία χρονια σε μία κούρσα όχι εξοπλισμών, αλλά αυτό-αφοπλισμού, αφού τα ππερισσότερα κύρια συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεών μας στερούνται της απαραίτητης εφοδιαστικής μέριμνας και τεχνικής υποστήριξης με αποτέλεσμα την απαξίωσή τους.

Με λίγα λόγια, ακόμα και αν στο μέλλον ξεπερνούσαμε υποθετικά ακόμα ΚΑΙ τις ίδιες τις ΗΠΑ στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυτό δεν θα σήμαινε απολύτως τίποτα για την αμυντική – αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Η αξία του συγκεκριμένου στατιστικού στοιχείου έγκειται στην συμμόρφωση ή μη κάποιων χωρών του ΝΑΤΟ στην πάγια απαίτηση-προτροπή του Αμερικανού πρόεδρου Τράμπ στις χώρες της συμμαχίας προκειμένου να πιάσουν τον στόχο του 2%.

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s