"Greek National Pride" blog

Eισήγηση τουρκικού Ναυτικού στον Ρ.Τ.Ερντογάν: «Aμεσα ανακήρυξη ΑΟΖ πριν υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο για εμάς»


«Συνεννόηση με Λιβύη για να πάρουμε περιοχές νότια της Κρήτης»

Μελέτη και εισήγηση του τουρκικού ΓΕΝ, που επικαλείται Τούρκος δημοσιογράφος που απηχεί τις απόψεις του βαθέος κράτους, αναφέρουν πως η Αγκυρα θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ και οριοθέτηση με Λιβύη πριν υλοποιηθεί -όπως λέει- «το χειρότερο σενάριο για την χώρα»!

Ο Tevfik Kadan δημοσίευσε στην εφημερίδα Αϊντινλίκ, όλη τη μελέτη του τουρκικού Ναυτικού για το θέμα της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου, γεγονός που δείχνει πως η Αγκυρα έχει μελετήσει και έχει χαράξει στρατηγική για την ευρύτερη περιοχή εδώ και πολύ καιρό.

Να ανακηρύξουμε ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο

Στην μελέτη του, οι αξιωματικοί του τουρκικού ΓΕΝ εξηγούν γιατί η Τουρκία θα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο. Στην μελέτη αυτή, τονίζεται ότι «η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του κράτους που διαμαρτύρεται».

Αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Ο βασικός λόγος που η Αν. Μεσόγειος έχει μετατραπεί στην πιο διαφιλονικούμενη περιοχή του πλανήτη, είναι η οικονομική δυναμική της.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου, πετρελαίου και υδριτών μεθανίου είναι τόσο μεγάλα, που μπορούν να ανεβάσουν τις παράκτιες χώρες άνετα στην πρώτη κατηγορία.

Με βάση το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, στην περιοχή υπάρχουν 10 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που περιμένουν την εξόρυξή τους.

Όμως ο πλούτος της περιοχής δεν περιορίζεται σ’ αυτό. Τα αποθέματα ψαριών στην Αν. Μεσόγειο είναι τέτοια, που μπορούν να αποτελέσουν ένα σοβαρό οικονομικό έσοδο.

Η Τουρκία, επειδή δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στα αλιευτικά που δρουν στην περιοχή, εκτός των χωρικών της υδάτων.

Με βάση τον αρχιπλοίαρχο ε.α. Τζεμ Γκούρντενιζ, οι απώλειες της Τουρκίας μόνο από την αλιεία τόνου ανέρχονται ετησίως σε 400 εκατ. δολάρια.

Όσο και αν προσπαθεί η Τουρκία να προστατέψει τα δικαιώματά της με βάση το εθιμικό δίκαιο, εκτιμάται ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα προσφέρει στην πατρίδα μας σε πολλούς τομείς.

Αλιεία

Η μελέτη των τουρκικών ινστιτούτων αναλύσεων δείχνει ότι αλιευτικά της Συρίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου αλιεύουν στα νερά που βρίσκονται αμέσως μετά τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί αυτό επειδή η Τουρκία δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ.

Επειδή η Αλγερία, η Ισπανία, η Λιβύη και η Μάλτα έχουν ανακηρύξει Περιοχές Προστασίας Αλιείας και ΑΟΖ η Κύπρος και το Μαρόκο, οι Τούρκοι αλιείς πληρώνουν εκατομμύρια πρόστιμα επειδή ψαρεύουν στα νερά της Μεσογείου. Με βάση τον Γιαϊτζί, είναι αδύνατον να εμποδίσεις αλιευτικά άλλων χωρών χωρίς να ανακηρύξεις ΑΟΖ ή Περιοχή Απαγόρευσης Αλιείας.

Προστασία του Περιβάλλοντος

Διάφορες χώρες θεσμοθετούν διαδικασίες που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πολλές φορές με πολιτικούς σκοπούς.

Τονίζεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προσπαθούν να ιδιοποιηθούν την Αν. Μεσόγειο με ανάλογες ενέργειες, και ότι εκτός από τα όρια άμεσης επέμβασης που ορίστηκαν στη θάλασσα, η Τουρκία πρέπει να κάνει ενέργειες για να υπερασπιστεί τις θάλασσές της.

Τεχνητά νησιά

Ένα από τα δικαιώματα που θα αποκτήσει η Τουρκία με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, είναι και το εξής:

-Επιτρέπεται στο παράκτιο κράτος να κατασκευάσει τεχνητά νησιά στα όρια της ΑΟΖ, και να τοποθετήσει σ’ αυτά εγκαταστάσεις για την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής.

-Το παράκτιο κράτος δικαιούται να εγκαταστήσει στα τεχνητά νησιά τελωνείο, εφορία, κέντρο υγείας, τμήμα ασφάλειας και άλλες υπηρεσίες, με την περιοχή ασφάλειας να μην ξεπερνά τα 500 μέτρα.

Επιστημονικές έρευνες

Με βάση τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι, του 1982, άδεια για επιστημονικές έρευνες εντός της ΑΟΖ δίνει μόνο το παράκτιο κράτος. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Δεν έχει κανείς δικαίωμα να διεξάγει επιστημονικές έρευνες στην ΑΟΖ, χωρίς την άδεια του παράκτιου κράτους, το οποίο μπορεί να λάβει όλα τα μέτρα για να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να δικάσει τους υπαίτιους με βάση το εθνικό δίκαιο».

Είναι δυνατή η μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ;

Η μελέτη επιχειρεί να απαντήσει και σ’ εκείνους που διατείνονται ότι δεν είναι δυνατή η μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία ανακήρυξε ΑΟΖ 200 χλμ στην Εύξεινο Πόντο, χωρίς να υπογράψει με κάποια χώρα συμφωνία οριοθέτησης. 

Επίσης, το Μαρόκο, η Συρία, η Λιβύη και ο Λίβανος, έχουν ανακηρύξει μονομερώς ΑΟΖ.

Η επιρροή των αντιτιθέμενων νησιών

Για παράδειγμα το Καστελόριζο έχει έκταση 7 τετρ. χλμ.. Με αυτό η Ελλάδα θέλει να κλέψει από την Τουρκία θαλάσσια περιοχή 148 χιλιάδες τετρ. χλμ.

Η μελέτη επικαλείται τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Εξετάζοντας τις υποθέσεις: Απόφαση Βόρειας Θάλασσας, (1969), Δίκες Αγγλίας-Γαλλίας (1977), Γουινέας-Γουινέας Μπισάου (1983), Λιβύης-Μάλτας (1984), Λιβύης-Τυνησίας (1984), Ερυθραίας-Υεμένης (1999), Ρουμανίας-Ουκρανίας (2009) και Μπαγκλαντές-Μυανμάρ (2012), το συμπέρασμα είναι ότι:

«Με βάση τις ανωτέρω αποφάσεις, τα αντιτιθέμενα νησιά του Αιγαίου και το Καστελόριζο, δεν έχουν ΑΟΖ πέραν των χωρικών τους υδάτων».

Βήμα βήμα ντε φάκτο ιδιοποίηση

Όσο αφορά τα σχέδια για κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο, η μελέτη τονίζει ότι τέτοια σχέδια, όπως ο East-Med και EuroAfrica Interconnector «παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και υλοποιούν ντε φάκτο βήμα-βήμα το χάρτη της Σεβίλλης, με τον οποίον η Τουρκία φυλακίζεται στον Κόλπο της Αττάλειας». 

Το χειρότερο σενάριο

Με βάση τον επιτελάρχη του τουρκικού ΓΕΝ, το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία είναι να υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης των μεταξύ τους ΑΟΖ η Ελλάδα με την Αίγυπτο και η Ελλάδα με την Κύπρο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΑΟΖ της Τουρκίας θα πέσει από τις 189 χιλιάδες στις 41 χιλιάδες τετρ. χλμ..

Συνεπώς:

«Αντί η Τουρκία να είναι η χώρα που κάνει ενστάσεις στις συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ των άλλων χωρών, θα πρέπει να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για υπογραφή συμφωνίας αμοιβαίας οριοθέτησης και να προχωρήσουμε μονομερώς στην ανακήρυξη της ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο».

Να υπογράψουμε συμφωνία με τη Λιβύη

Τέλος οι συντάκτες της μελέτης εισηγούνται στην Τουρκία να υπογράψει άμεσα συμφωνία θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη.


Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Mehmet KALYONCUOĞLU@kalyoncuolu

Doğu Akdeniz’de Tek taraflı (MEB) Münhasır Ekonomik Bölge ilanı hakkımız.Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Sn,Dr.Cihat Yaycı,Doğu Akdeniz’deki oldu-bittilere karşı tek taraflı Münhasır Ekonomik Bölge(MEB) ilanına işaret etti.(🇹🇷Türk Münhasır Ekonomik Bölgesi)

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Mehmet KALYONCUOĞLU

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Yener Güneş

@yenergunes

Deniz Kuvvetleri’nden manifesto gibi kitap
Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı, Türkiye’nin neden Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmesi gerektiğiyle ilgili bir çalışma yaptı. Doğu «(…) Akdeniz’de MEB ilan edilmesi gerekmektedir.”
https://www.ulusal.com.tr/gundem/deniz-kuvvetleri-nden-manifesto-gibi-kitap-h232570.html 

33 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s