"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ C-SOCC: Το επόμενο εξελικτικό βήμα για τις Ειδικές Δυνάμεις της Ελλάδας


Η μετεξέλιξη των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων περνάει μέσα από την αναβάθμιση των Νατοϊκών δομών SOF. Αυτή θα είναι η μορφή των πραγμάτων που έρχονται στο εγγύς μέλλον, αν λάβει κανείς υπόψιν του τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και τις απόψεις ανθρώπων που έχουν πλήρη εικόνα για το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα στην Ευρώπη προχωράνε σε όλα τα επίπεδα και σε αντίθεση με τη στασιμότητα που επικρατεί στη χώρα μας στον τομέα ενίσχυσης των μονάδων SOF, φαίνεται ότι σε λίγα χρόνια θα πρέπει να γίνουν πολλά, προκειμένου να μην τεθούμε -κυριολεκτικά- στο περιθώριο, σε ότι αφορά τις Ειδικές Επιχειρήσεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Σημείο που προσδιορίζεται ως καταλυτικό για την αναβάθμιση νοοτροπίας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων είναι η συγκρότηση ελληνικής Τμηματικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Opeations Component Command) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για μια νέα μορφή Διοίκησης, με την πλέον πρόσφατη προσπάθεια να εκδηλώνεται από Βέλγιο, Δανία και Ολλανδία, οι οποίες υπέγραψαν σχετικό το προσύμφωνο Memorandum of Understanding (MOU) στις 7 Ιουνίου 2018, με σκοπό την κοινή συνεισφορά για την συγκρότηση πολυεθνική SOCC. Η τελευταία, ξεκίνησε να λειτουργεί μέσα στο 2019 και σκοπό έχει την υποστήριξη επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ ενώ οι SOF που μετέχουν σε αυτήν θα συμμετέχουν και στις δυνάμεις NRF.

Κύριο χαρακτηριστικό της Σύνθετης Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (C-SOCC) θα είναι η πλήρης ευθυγράμμιση με τα Νατοϊκά στάνταρ, εξισώνοντας όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν σε επίπεδο ικανοτήτων, με απευθείας υπαγωγή στο Στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO’s Special Operations Headquarters) γνωστό και ως NSHQ

 Στόχος και δομή δυνάμεων

Πρωταρχικός στόχος είναι η υποστήριξη επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και δευτερευόντως η υποστήριξη επιχειρήσεων του ΟΗΕ και άλλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Σε διευκρινιστική διάταξη αποδεσμευμένης σχετικής εισηγητικής μελέτης που υπάρχει διαθέσιμη στο διαδίκτυο, αναφέρεται: «Στη Δομή Δύναμης του ΝΑΤΟ (NATO Force StructureNFS) οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) παρέχουν εξειδικευμένες ικανότητες που για να ενεργοποιηθούν, απαιτούνται αρκετοί υποστηρικτικοί παράγοντες. Γι’ αυτό και οι συμμαχικές χώρες, απαιτείται να συνδράμουν με SOFπου θα υποστηρίζονται πλήρως (Combat Support Combat Service Support units)».

Επιπλέον, η συμμετοχή SOF του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε επιχείρηση, προϋποθέτει την ενεργοποίηση τηςΣύνθετης Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (C-SOCC)

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι -αρχικά- για τη δημιουργία της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, συνέδραμαν 7 κράτη μέλη που διέθεταν μονάδες αυτής της κατηγορίας. Οι χώρες αυτές προσδιορίζονται ως έχουσες SOF με προηγμένο επίπεδο οργάνωσης – επιχειρησιακής λειτουργίας και με ικανό εξοπλισμό και εκπαίδευση με ξεχωριστή φυσικά Διοίκηση σε Εθνικό επίπεδο.

Οι ίδιες χώρες ηγήθηκαν και δημιουργία του SOCC με στόχο την Διοίκηση και Έλεγχο επιχειρήσεων SOF σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων από τις χώρες αυτές, την παροχή εναέριων μέσων για την μεταφορά προσωπικού και εφοδίων σε περίπτωση ανταπόκρισης σε κρίση στην οποία συμμετέχει τοNSHQ. Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει, καθώς το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει οργανικά εναέρια μέσα στρατηγικών μεταφορών.

Οι ΗΠΑ ως έθνος που κατέχει ηγετικό ρόλο στην σύσταση του NSHQ αλλά και της αντίληψης του SOCC, είναι υπεύθυνες για την παροχή του 40% του προσωπικού (που προβλέπει η υφιστάμενη δομή δύναμης) ενώ συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν πλήρως την αγορά εξοπλισμού για υποστήριξη προκεχωρημένων επιχειρήσεων του NSHQ. Οι υπόλοιπες κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα παρέχουν στο NSHQ τμήματα για την υποστήριξη ικανότητας Διοίκησης και Ελέγχου αλλά και μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Task Groups) πιστοποιημένα φυσικά από το ΝΑΤΟ. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s