Με ανησυχία παρακολουθεί η Ρωσία τις εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, μετά και την άφιξη του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην περιοχή.
Ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως σε σχέση με τις αναφορές για την επίσκεψη «ακόμη ενός τουρκικού πλοίου για διενέργεια γεωλογικών ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις σε αυτή την περιοχή».
«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου μπορεί μόνο να εμποδίσει τις συνθήκες για μια διαρκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Προτρέπουμε όλες τις χώρες να απέχουν από βήματα που οδηγούν σε κλιμάκωση μιας πιθανότητας για κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πολιτική σοφία, και να καταβάλουν προσπάθειες για επίλυση οποιασδήποτε διένεξης μέσω διαλόγου και σεβασμού στα συμφέροντα της κάθε πλευράς.»
Επισημαίνει πως υπάρχει μια προφανής ανάγκη για επανέναρξη της δικοινοτικής διαπραγματευτικής διαδικασίας για μια διευθέτηση στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό, «με στόχο την εξεύρεση λύσεων στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Παρά τη χείρα φιλίας που φαινομενικά έτεινε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την προκλητική του ρητορική για τα περί γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Αυτή τη στιγμή τα γεωτρύπανά μας, σε συντονισμό, συνεχίζουν τη διαδικασία στο πλαίσιο του οδικού τους χάρτη και κανένας δεν μπορεί να τα εμποδίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Μπορεί να υπάρξουν φωνές ενοχλητικές δεξιά κι αριστερά. Αλλά έχουμε δηλώσει ότι καμιά από αυτές τις φωνές δεν θα μας εμποδίσει. Και σήμερα λέμε το ίδιο πράγμα. Αυτή τη στιγμή τόσο εμείς ως Τουρκία όσο και οι ομογενείς μας Τουρκοκύπριοι συνεχίζουμε τη διαδικασία με την ίδια αποφασιστικότητα. Και στην τελευταία συνάντηση της G20, της διεθνούς κοινότητας, με τον ίδιο τρόπο εκφράσαμε αυτή την ευαισθησία μας σε κάποιους ηγέτες με τους οποίους συναντηθήκαμε», ανέφερε ο Ερντογάν.