"Greek National Pride" blog

Ανακατεύεται η “τράπουλα” με στόχο διαφορετικό μέλλον για την ΕΑΒ


Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης από τις πρώτες που αφορούν σε δυναμικές ενέργειες προώθησης του κυβερνητικού έργου με στόχο την αλλαγή του κλίματος σε επιμέρους τομείς της οικονομίας, που θα έχει συνολικά θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Η ιδέα αφορά την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), όμως ένας προσεκτικός παρατηρητής, στοιχειωδώς γνώστης των εξελίξεων στον ευρύτερο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, μπορεί αν διακρίνει ότι εάν ληφθεί σχετική απόφαση, η ΕΑΒ θα είναι το “πεδίο δοκιμής” μιας γενικότερης φιλοσοφίας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας εάν αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

Η κατά την υποκειμενική μας άποψη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα, αφορά τη μεταφορά της αρμοδιότητας για την ΕΑΒ από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Ανάπτυξης. Εκ πρώτης όψεως αυτό μπορεί να μη λέει και πολλά πράγματα. Στόχος θα είναι όμως να ξεμπλοκάρουν διά της ενεργητικής ενασχόλησης, όλα τα χρονίζοντα προβλήματα της κρίσιμης για την εθνική άμυνα βιομηχανίας και η προώθηση συνεργασιών με ξένους κορυφαίους κατασκευαστές στον τομέα της αεροναυπηγικής.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία είναι πολλά. Στο οικονομικό σκέλος “κουβαλάει” από το παρελθόν ένα δυσβάστακτο χρέος, το οποίο έχει καταστεί τροχοπέδη στην επιτυχή ανάπτυξη συνεργασιών.

Επειδή κάθε τομέας του Δημοσίου είναι στην Ελλάδα ένα ξεχωριστό “φέουδο”, όταν η ΕΑΒ εξασφάλιζε κάποια δουλειά, είτε δεν μπορούσε να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό με διαδικασίες εξπρές ώστε να το υλοποιήσει, είτε κινδύνευε με το άμεσο μπλοκάρισμα οποιαδήποτε χρηματικής εισροής στα ταμεία της, από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των δόσεων από τη ρύθμιση των χρεών της εταιρίας.

Αυτό κατέληγε πάντα σε έναν αέναο φαύλο κύκλο που ακύρωνε στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια ανάταξης της βιομηχανίας. Ευελπιστείτε πλέον, ότι εάν αντιμετωπιστεί ως ένα “αναπτυξιακό project”, με ειδικό καθεστώς σε όσους εμπλακούν, χωρίς φυσικά να “ξεχαστούν” οι υποχρεώσεις της εταιρίας από το παρελθόν, θα μπορέσει σταδιακά να μπει σε μια νέα τροχιά.

Η βασική παραδοχή είναι, ότι παρά τις φωνές που καλούσαν σε εκποίηση οποιασδήποτε ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας επειδή παρήγαγε μόνο νέα χρέη, στην περίπτωση της ΕΑΒ τουλάχιστον, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η προστιθέμενη αξία που έχει λόγω της σημασίας της για την εθνική άμυνα.

Προφανώς, τα σχέδια αυτά θα πρέπει αν λάβουν υπόψη της όποιες ενστάσεις θα μπορούσαν θεωρητικά να εγερθούν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπουργείο θα πρέπει να είναι έτοιμο να δώσει πειστικές απαντήσεις ότι με το σχέδιό του θα μπορέσει να επανέλθει σταδιακά μία κανονικότητα, η οποία θα δημιουργήσει άλλα δεδομένα στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας, πέραν της εξυπηρέτησης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων για τα πτητικά τους μέσα.

Ωστόσο, το “μοντέλο” που φαίνονται να έχουν στο μυαλό τους οι της νέας ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει μια βασική παραδοχή, η οποία είναι απολύτως ορθή και θυμίζει τα πετυχημένα παραδείγματα του Ισραήλ και της Σιγκαπούρης. Ασφαλώς δεν υποστηρίζει κανείς ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ομοειδές παράδειγμα, όμως μια σωστή θεμελιώδης παραδοχή, μπορεί να αλλάξει πολλά.

Ποια είναι αυτή; Το απλούστατο: Αφού η γεωγραφία έχει καταδικάσει την Ελλάδα να μην μπορεί να μειώσει τις αμυντικές και εξοπλιστικές της δαπάνες χωρίς σημαντικές – αν όχι μοιραίες – επιπτώσεις στην ασφάλειά της, τότε η αναγκαστική κατανομή σημαντικών κονδυλίων στον τομέα, θα πρέπει να γίνεται με καθαρά αναπτυξιακά κριτήρια.

Δηλαδή, ακριβώς την ίδια λογική μιας επένδυσης σε οποιονδήποτε τομέα της ελληνικής οικονομίας. Επενδύσεις χρήματα προσδοκώντας να μεγιστοποιήσεις το όφελος, που εν προκειμένω ονομάζεται “εθνική ασφάλεια” και “αποτροπή”, με τρόπο όμως που θα έχει σαφές αντίκτυπο και στην οικονομική δραστηριότητα.

Επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, εταιρίες που θα λειτουργούν με ορθολογικά και όχι “πελατειακά – κομματικά” κριτήρια, εταιρίες κολοσσούς που θα εμπλέκονται και θα “ανακαλύπτουν” επωφελείς συνέργειες με ελληνικές βιομηχανίες, πέραν του έργου που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Επειδή όλα αυτά βρίσκονται στη φάση ιδεών που κατατίθενται με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις, καλό θα είναι να αναμένουμε για την επαλήθευση αρχικά της πληροφορίας και δευτερευόντως για την παροχή διευκρινίσεων για την κεντρική ιδέα. Εκ πρώτης όψεως, με βάση τα δυο δεδομένα, α) τη σημασία της εταιρίας για την εθνική άμυνα και β) να δοθεί αναπτυξιακή κατεύθυνση σε κάθε επένδυση στην άμυνα και τη συνδεδεμένη με αυτήν βιομηχανία, η ιδέα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Και μόνο σε λύση προβλημάτων της ΕΑΒ να οδηγήσει, κερδισμένη θα είναι και η εταιρία και η χώρα…

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s