"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Ελληνικοί Εξοπλισμοί

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση εφτά ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό


Το υπουργείο εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε την πώληση εφτά ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών MH-60R, συμπεριλαμβανομένης υποστήριξης, προς την Ελληνική κυβέρνηση, μέσω του προγράμματος Στρατιωτικές Πώλησεις Εξωτερικού (FMS), η αξία της πώλησης είναι ύψους $600 εκατομμυρίων. Την Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019, η υπηρεσία ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας (DSCA) παρέδωσε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ενημέρωση του Κογκρέσου σχετικά με την πώληση των ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA, η Ελληνική Κυβέρνηση αιτήθηκε την αγορά εφτά ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) εξοπλισμένα με:

  • δέκα ραντάρ πολλαπλών επιλογών APS-153(V) (7 εγκατεστημένα, 3 εφεδρικά),

  • δεκαοχτώ κινητήρες T700 GE-401C (14 εγκατεστημένοι, 4 εφεδρικοί),

  • εφτά Airborne Low Frequence Systems (ALFS) (7 εγκατεστημένα),

  • δέκα πολυφασματικά συστήματα σκόπευσης AN/AAS-44CV(V) (7 εγκατεστημένα, 3 εφεδρικά),

  • δεκαοχτώ συστήματα δεκτών GPS που διαθέτουν Μονάδα Αντιμέτρων Παρεμβολών Επιλεκτικής Διαθεσιμότητας (SAASM) (4 εγκατεστημένα, 4 εφεδρικά),

  • χίλιους ηχοσημαντήρες AN/SSQ-36/53/62,

  • δυο δεσμευμένους πυραύλους αεροπορικής εκπαίδευσης (CATS) AGM-114 M36-E9,

  • εκατό ρουκέτες αέρος-επιφανείας Advanced Precision Kill Weapon Systems (APKWS),

  • τριάντα τορπίλες Mk 54,

  • δέκα πολυβόλα M-240 και δώδεκα πολυβόλα GAU-21.

Επίσης, περιλαμβάνονται δεκαοχτώ ασύρματοι επικοινωνίας τύπου AN/ARC-210 APX-1990A(C) με ασφάλεια επικοινωνιών (COMSEC) (14 εγκατεστημένοι και 4 εφεδρικοί), είκοσι τέσσερις συσκευές νυχτερινής παρατήρησης AN/AVS-9, δέκα αναμεταδότες φίλου ή εχθρού (IFF) AN/APX-123 (8 εγκατεστημένοι, 2 εφεδρικοί), κοντέινερ για τα ανταλλακτικά κινητήρων, μελέτη εγκαταστάσεων, σχεδίαση και κατασκευής, ανταλλακτικά και εξαρτήματα, εξοπλισμός υποστήριξης και δοκιμών, ραδιοτηλεπικοινωνικός εξοπλισμός, υποστήριξη μεταφοράς, βιβλιογραφία και τεχνικά εγχειρίδια, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικός εξοπλισμός, υπηρεσίες υποστήριξης μηχανικής, τεχνολογίας και επιμελητεία και λοιπά συναφή στοιχεία υποστήριξης της επιμελητείας και του προγράμματος από τον εργολάβο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η εκτιμώμενη άξια της πώλησης είναι $600 εκατομμύρια.

Η DSCA αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι αυτή η πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους της εξωτερικής πολίτικης και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός νατοϊκού συμμάχου, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Τα ελικόπτερα MH-60R θα ενδυναμώσουν τις ικανότητες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, υποστηρίζουν το NATO και διατηρούν τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και την συμμαχία του NATO.

Η πώληση αυτή θα βελτιώσει τις ικανότητες της Ελλάδας στην αντιμετώπισης των σημερινών και μελλοντικών απειλών. Το ελικόπτερο MH-60R θα παρέχει τη δυνατότητα εκτέλεσης αντιπλοϊκών και ανθυποβρυχιακών πολεμικών αποστολών παράλληλα με την δυνατότητα να εκτελεί δευτερεύουσες αποστολές που περιλαμβάνουν τον ανεφοδιασμό, ερεύνα και διάσωση και αναμετάδοση επικοινωνιών. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να ενσωματώσει αυτά τα ελικόπτερα μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Η πώληση αυτού του εξοπλισμού δεν θα αλλάξει την βασική ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο κύριος εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin Rotary and Mission Systems στο Ουέγκο, στην Νέα Υόρκη. Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν συμφωνίες αντισταθμιστικών οφελημάτων που να σχετίζονται με αυτήν την πώληση.

Η εφαρμογή αυτής της πώλησης θα απαιτήσει την ανάθεση πέντε κυβερνητικών υπαλλήλων των ΗΠΑ και πέντε εκπρόσωπους του εργολάβου στην Ελλάδα.

Δεν θα υπάρχουν δυσμενείς συνέπειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της πώλησης.

Το ελικόπτερο MH-60R είναι μια έκδοση του δικινητήριου, πολλαπλών αποστολών ελικοπτέρου SH-60/MH-60 Seahawk που εξελίχθηκε για το Ναυτικό των ΗΠΑ από την Sikorksy (τώρα τμήμα της Lockheed Martin). Το Seahawk βασίζεται στο ελικόπτερο UH-60 Black Hawk του Στρατού των ΗΠΑ και είναι μέλος της οικογενείας Sikorsky S-70.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s