"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αυτό είναι το ισοζύγιο ένοπλης ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας: Κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο η Αμυντική Βίβλος 2019-20


Κυκλοφορεί με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» σε όλη την Ελλάδα η μεγάλη αναλυτική παρουσίαση του ισοζυγίου δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας η «Αμυντική Βίβλος 2019-2020».  

Με λεπτομερείς πίνακες και αριθμητικές παραθέσεις μπορείτε να δείτε πως διαμορφώνεται το ισοζύγιο αυτό, σε μια περίοδο όπου η Τουρκία υλοποιεί ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η Ελλάδα εξερχόμενη από ένα εμπάργκο που πρακτικά της επιβλήθηκε από την ΕΕ, κάνει τα πρώτα δειλά βήματα επανεξοπλισμού της.

Όλες οι εξελίξεις στις ΕΔ  με την αναβάθμιση των F-16, το πρόγραμμα του ΝΜΑ,την προμήθεια νέων τορπίλων, τις πυραυλακάτους, την αναβάθμιση φρεγατών η την αγορά νέων, τα νέα ελικόπτερα OH-58D και Chinook αλλά και πιθανές προμήθειες νέων ΤΟΜΑ και αμφίβιων ΤΟΜΠ καταγράφονται αναλυτικά στις σελίδες της «Αμυντικής Βίβλου».

Πιο αναλυτικά στις σελίδες της «Αμυντικής Βίβλου» μπορείτε να διαβάστε:

Ισοζύγιο χερσαίων δυνάμεων: Περιμένοντας τα νέα τουρκικής κατασκευής άρματα μάχης ΑLTAY…

Ο Ελληνικός Στρατός βρίσκεται σε μια -ακόμη- φάση αναδιοργάνωσης σύμφωνα με τη νέα Δομή Δυνάμεων, με την οποία επιχειρείται μια αναδιάρθρωση των μεγάλων μονάδων.

Από την άλλη πλήττεται τόσο από τη μείωση των δαπανών, κυριότερα αυτών που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα όσο και από την έλλειψη προσωπικού.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών έρχεται μέσω αμερικανικών παραχωρήσεων πλεονασματικού υλικού. Ο τουρκικός Στρατός την ίδια ώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα… υπερπληθυσμού ενώ έχει σε εφαρμογή ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Iσοζύγιο ναυτικής ισχύος: «Σταγόνα στον ωκεανό» η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ-200ΗΝ

Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση αναζήτησης νέων σκαφών στην κατηγορία των φρεγατών που θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει την «πλημμυρίδα» των τουρκικών ναυπηγήσεων.

Παράλληλα αντιμετωπίζει και βασικότερα  προβλήματα, όπως είναι η προμήθεια τορπιλών για την πλήρη αξιοποίηση των υποβρυχίων Type 214 αλλά και εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200  ενός προγράμματος το οποίο φαίνεται να κινείται αν και με περικοπή του σχετικού κονδυλίου.

Ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος: Στην εποχή των S-400 Triumf

Η ΠΑ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Πρόκειται για εποχή αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Νέες τεχνολογίες έχουν μπει ή εισέρχονται ορμητικά στο χώρο της Αεροπορίας, καθιστώντας μαχητικά 3ης ακόμη και 4ης γενιάς παρωχημένα, ή τουλάχιστον αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Έτσι αναγκαστικά και η ΠΑ τα πρώτα χρόνια της επόμενης δεκαετίας θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις για τη μελλοντική της υπόταση και μορφή. Πρόκειται για αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλη αναβολή.

Με κυριότερο πρόγραμμα να τρέχει αυτή την περίοδο αυτό της αναβάθμισης των μαχητικών F-16, δεν έχει απαντήσει σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: Αυτό του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους και αυτό της επένδυσης κονδυλίων στην απόκτηση τεχνολογιών UAV. Από την άλλη πλευρά η τουρκική Αεροπορία, ακόμη και στην περίπτωση που «τραυματιστεί» προσωρινά από την ακύρωση του προγράμματος των F-35, προγραμματίζει ήδη τις εναλλακτικές της λύσεις.

Εθνοφρουρά: Μικρά βήματα επανεξοπλισμού μετά από απραξία ετών…

Μετά από μια μακρά περίοδο αποχής από νέες στρατιωτικές προμήθειες, η Κύπρος το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται πως επανακάμπτει στον εξοπλιστικό χάρτη.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό γίνεται με προσεκτικά βήματα, καθώς μετά το «στραπάτσο» της υπόθεσης των S-300, η Εθνική Φρουρά μπήκε σε κατάσταση «αναπνευστήρα» καλύπτοντας δηλαδή μόνο τα αναγκαία από άποψη συντήρησης υλικού, θέλοντας να αποφύγει παρόμοιες καταστάσεις.

Ανθυποβρυχιακός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η σύγκρουση επιφανείας-βυθού που θα κρίνει τον έλεγχο των θαλασσών

Η προμήθεια επτά ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ΜΗ-60R νέας κατασκευής από τις ΗΠΑ αντί 600 εκατ. δολ. μαζί με τον εξοπλισμό τους, συνιστά τη μοναδική αγορά νέου εξοπλισμού από το 2008 για τις Ένοπλες Δυνάμεις (συμπτωματικά και τότε η προμήθεια αφορούσε ελικόπτερα, τα Super Puma για την Αεροπορία) και καταδεικνύει περίτρανα την σημασία που έχει ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος για την Ελλάδα.

Πρόγραμμα αναβάθμισης της «Πύρινης Γροθιάς» του ΕΣ: Ζωτική ανάγκη η αύξηση του βεληνεκούς και της φονικότητας των MLRS/ATACMS

O νυν υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, ενόσω βρισκόταν στην ηγεσία του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) είχε προχωρήσει το πρόγραμμα προμήθειας 40 μεταχειρισμένων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου M-270A1 MLRS (Multiple-Launch Rocket System) και αναβάθμισης των υπολοίπων, σε σημείο που να θεωρείται βέβαιη η ολοκλήρωση του προγράμματος!

Η αποστρατεία του και οι επικείμενες εκλογές «πάγωσαν» το όλο πρόγραμμα. Ήταν η δεύτερη φορά που οι πολιτικές εξελίξεις «παγώνουν» το πρόγραμμα, όπως δια δούμε.

Ωστόσο η υπουργοποίησή του και η πιεστική ανάγκη αναβάθμισης του ελληνικού πυραυλικού πυροβολικού, κάνει πιεστική την ανάγκη υλοποίησή τους.

Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ: Πόσο αποδοτική θα είναι η «μικρομεσαία» αναβάθμισή τους;

Το θέμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO-200HN αποτελεί ένα στοιχειωμένο πρόγραμμα που ως Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) θεωρείται πλέον ανέκδοτο, καθώς έχει παρέλθει και για τα τέσσερα πλοία η Μέση Ζωή (15ετία) και πλέον το πρώτο της κλάσης έχει κλείσει αισίως 22 χρόνια υπηρεσίας.

Πάντως στην αναθεώρηση και έγκριση της λίστας των 42 εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν προτεραιότητα για τις ΕΔ του Ιουλίου του 2014, το σχετικό πρόγραμμα συγκέντρωνε πιστώσεις 400 εκατ. €!

Αυτό το κονδύλι προοριζόταν για εκσυγχρονισμός του ΚΠΜ ESSM BLOCK 2 άμεσα, LINK 16 και LINK 22, στα συστήματα επικοινωνιών και εκσυγχρονισμό των αντιπυραυλικών συστημάτων PHALANX, τορπίλες MU90, ραντάρ NS100.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s