"Greek National Pride" blog

Προς αύξηση της εκ περιτροπής παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα


Τους λόγους για τους οποίους είναι ιδιαίτερα πιθανή η αύξηση της εκ περιτροπής παρουσίας αμερικανικών μονάδων στην Ελλάδα, παραθέτει το Stars and Stripes.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αυξήσουν την εκ περιτροπής παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε βάσεις που μπορούν να διευκολύνουν αποστολές που εκτείνονται από την ανατολική Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και η Αθήνα εργάζονται για την επικαιροποίηση της μακρόχρονης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκτέλεση μιας ευρύτερης σειράς στρατιωτικών αποστολών. Επί του παρόντος, η στρατιωτική συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα επικεντρώνεται γύρω από τις επιχειρήσεις στη βάση του Ναυτικού του Η.Π.Α. στον κόλπο της Σούδας. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη σε αυτή τη βάση δήλωσε ο Πάιατ. «Ο κόλπος της Σούδας είναι σχεδόν γεμάτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάιατ στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο Πάιατ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει πολλές άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που “δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς” και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο. “Και αυτή είναι μία από τις προτεραιότητες πάνω στην οποία εργάζονται οι εμπειρογνώμονες μας στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας”, δήλωσε στην εφημερίδα.

Οι δηλώσεις Πάιατ συνέπεσαν με την επίσκεψη στην Ελλάδα την Τρίτη του πτέραρχου Τόντ Γουόλτερς, διοικητή της US European Command (EUCOM), ο οποίος πραγματοποίησε συνομιλίες με τον AΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστόδουλου, για τους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

“Με την Ελλάδα να είναι τόσο πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ στις περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, δεσμευόμαστε σε ανώτατο επίπεδο να αναζητήσουμε ευκαιρίες για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την αμυντική μας σχέση και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας”, δήλωσε ο αντιπλοίαρχος Τζο Χοντζ, εκπρόσωπος της EUCOM.

Η ώθηση για μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα έρχεται καθώς η Αθήνα επιδιώκει στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Πέρσι, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να δημιουργήσουν νέες βάσεις στη χώρα, αναφέροντας τη δυνατότητα φιλοξενίας σε μέρη όπως η Λάρισα, ο Βόλος και η Αλεξανδρούπολη.

Το Πεντάγωνο δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για νέες βάσεις ή για την ίδρυση μίας μεγάλης μόνιμης δύναμης στην Ελλάδα. Αντ ‘αυτού, δόθηκε έμφαση στην εκ περιτροπής παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα

Ήδη, οι Η.Π.Α. και από άλλα σημεία πέρα από τον κόλπο της Σούδας, όπως στη Λάρισα, απ’ όπου επιχειρούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper. Εκ περιτροπής, μονάδες, συμπεριλαμβανομένων εναέριων μέσων του Αμερικανικού Στρατού, έχουν αναπτυχθεί σε άλλα μέρη της χώρας.

Μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας θα μπορούσε να επισημοποιήσει αυτές τις ρυθμίσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για την περαιτέρω εκ περιτροπής ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ελλάδα.

“Ο ρυθμός της στρατιωτικής μας αλληλεπίδρασης σήμερα είναι υψηλότερος από ό, τι ήταν για δεκαετίες (και) έχουμε δέσμευση εκ μέρους των δύο κυβερνήσεών μας να κάνουμε αυτή τη σειρά ασκήσεων, αυτή την εκ περιτροπής παρουσία, ακόμα μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική για το προσεχές διάστημα”, είπε ο Πάιατ. “Έτσι είμαστε καλά τοποθετημένοι εκεί.”

Η συνεργασία με την Ελλάδα έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων περιφερειακών εντάσεων, με την Αθήνα να έρχεται σε αντίθεση με την Τουρκία, και τη Ρωσία να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για την επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Το 2010, η Κίνα άρχισε να αγοράζει τμήματα στο λιμάνι του Πειραιά, θεωρώντας το ως ένα στρατηγικό σταυροδρόμι για την φιλόδοξη πρωτοβουλία “Belt and Road”. Η Κίνα έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο του μεσογειακού λιμένα που αποτελεί πύλη προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη.

“Αν θέλουμε να φέρουμε ένα πλοίο, ένα πολεμικό πλοίο, στον Πειραιά, η Κίνα μπορεί να πει όχι”, είχε δηλώσει ένας αξιωματούχος της EUCOM στo Stars και Stripes τον Μάιο.

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s